fbpx Krachtlijn 2: beleidsparticipatie | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Krachtlijn 2: beleidsparticipatie

De krachtlijn uit het memorandum van Bataljong

Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid.

Waarom?

Jonge inwoners betrekken bij je beleid zorgt voor energie en nieuwe perspectieven. Ze slagen er vaak in om perspectieven én groepen te verbinden. Vrij en niet gehinderd door ingeslepen werkwijzes denken ze innovatief en out of the box.

Onze aanbevelingen

  • Leg mensen en middelen vast om een uitgekiende mix aan participatie-initiatieven op te zetten en bottom-up initiatieven te ondersteunen.

  • Organiseer elke drie jaar een leefwereldonderzoek bij een mix van kinderen en jongeren.

  • Ondersteun de jeugdraad als sterk adviesorgaan en innoveer het concept tot een dynamisch participatie-orgaan.

  • Werk outreachend om het perspectief en de noden van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties binnen te brengen in het lokaal bestuur.

  • Verrijk je beleid met de inzichten uit je participatie-initiatieven. Leg de belangen en wensen van kinderen en jongeren mee in de weegschaal van je afwegingen in beleidskeuzes en vertaal ze concreet in je beleidsacties.

  • Kweek als beleidsmaker en ambtenaar een participatieve basishouding of participatiereflex: zie kinderen en jongeren als volwaardige gesprekspartners en verdiep je met oprechte interesse in hun leefwereld, in wat hen bezighoudt en in hun noden en bezorgdheden

"Kinderen en jongeren (h)erkennen als volwaardige doelgroep van de maatschappij die eerste ervaringsdeskundigen zijn over hun leefwereld."

Inspiratie en praktijkvoorbeelden

  • We formuleerden drie bouwstenen voor kwaliteitsvolle beleidsparticipatie
    1. De visietekst
    2. Het afwegingskader
    3. Het stappenplan
  • Kaders en tips om participatie structureel in te bedden
  • Belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren: waarom en hoe? Lees hier meer.
  • Aanstekers: een gratis webtool voor jeugdraden om noden en behoeften van kinderen en jongeren in kaart te brengen.
  • Debattle, hét verkiezingsproject voor jeugdraden om impact te hebben op de gemeenteraadsverkiezingen.
  • Hoe kunnen we er dus voor zorgen dat we een cultuur creëren waarin participatie van kinderen en jongeren aan beleidsprocessen normaal is? Op deze en andere vragen zoekt Platform C een antwoord.
  • Democracy reloading is een Europees partnerschap waar ook Bataljong deel van uitmaakt, dat gemeentes ondersteunt bij het betrekken van jongeren in de lokale besluitvorming. Duik in de toolkit met 24 competenties die gemeentes nodig hebben om succesvol jongerenparticipatie op te zetten.

We vullen de aanbevelingen de komende maanden verder aan met inspiratie en praktijkvoorbeelden. Heb je (weet van) een actie, praktijk of aanpak die anderen kan inspireren? Laat het ons weten en we gaan ermee aan de slag. 

Lees meer over de andere krachtlijnen

  1. Elk beleidsdomein heeft impact op kinderen en jongeren. Maak werk van de brede jeugdreflex en neem impact op alle kinderen en jongeren als gids in je beleidskeuzes. Klik hier

  2. Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid. Scrol even naar boven

  3. Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd. Klik hier

  4. Publieke ruimte is ontmoetingsruimte. Garandeer nabije groene en open ruimte. Waar kinderen en jongeren welkom zijn om te spelen, rond te hangen en elkaar en anderen te ontmoeten. Klik hier

  5. Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden. Klik hier

  6. Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. Maak een transversaal kinderarmoedeplan op. Klik hier

  7. Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht. Klik hier

De Grauwe
Ellen
Beleidsparticipatie en internationaal
03 821 06 01

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong