fbpx Pers | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Pers

Persbericht 24/04/2019

Kabinet van de Vlaamse Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

Twaalfde Buitenspeeldag op woensdag 24 april

Op woensdagnamiddag 24 april zullen wellicht heel wat Vlaamse en Brusselse huiskamers leeg zijn. De minister van Jeugd hoopt samen met maar liefst zeven Vlaamse kinderzenders dat opnieuw meer dan honderdduizend kinderen gevolg zullen geven aan hun gezamenlijke oproep om die namiddag buiten te gaan ravotten. Op televisie zal er immers niets te zien zijn voor het jonge geweld. Zowel Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, VTM Kids, VTM Kids Jr. als Studio 100 TV zetten die dag hun schermen op zwart tussen 13u en 17u.

De 12de editie op rij wordt opnieuw een recordeditie met maar liefst 439 activiteiten georganiseerd in 259 Vlaamse en Brusselse gemeenten en steden (in 2018 ging het om respectievelijk 435 en 257). Het zijn de lokale besturen die de trekkers zijn van de Buitenspeeldagactiviteiten. Samen met jeugd- en sportverenigingen, scholen, buurtcomités… zorgen ze voor een uitgebreid en gevarieerd aanbod. De Buitenspeeldag is zoals steeds volledig gratis. Zo kunnen echt alle kinderen ervan genieten.

Vlaams Minister van Jeugd: “Van een groot sport- of spelevenement op de markt, het park of in het speelbos tot meer kleinschalige activiteiten in de eigen buurt en in een verkeersvrijgemaakte woonstraat: de Buitenspeeldag is divers en biedt voor ieder wat wils. Met de steun van maar liefst zeven kinderzenders worden kinderen gestimuleerd om de televisie of tablet een namiddag aan de kant te schuiven en naar buiten te trekken om te ravotten. We hopen dan ook dat de Vlaamse en Brusselse jeugd woensdag massaal buiten zal spelen, én dat de pas vernieuwde gemeentebesturen aandacht voor kindvriendelijke buitenruimte hoog op de lokale agenda blijven plaatsen!”

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, VTM kids, VTM Kids Jr., Studio 100 TV, Bataljong vzw, ISB vzw (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) en de Vlaamse overheid.

Meer info

www.buitenspeeldag.be
Contact: Bataljong vzw – info@buitenspeeldag.be – 03 821 06 06
Woordvoerder kabinet minister van Jeugd: Eva Vanhengel – 0476 51 21 07
 

Persbericht 12/02/2019

Zeg niet langer VVJ, hier is Bataljong!

Na 40 jaar neemt VVJ afscheid van haar letterwoord. Voortaan mag je de organisatie aanspreken met Bataljong.
Bataljong geeft op 12 februari 2019 de officiële aftrap tijdens de eerste van vijf congresavonden voor schepenen van jeugd en jeugdambtenaren in Kortrijk. En laat zich met de baseline ‘Sterk beleid voor jonge inwoners' van zijn meest ambitieuze kant zien.

De organisatie groeide op 40 jaar tijd uit tot de sterkhouder van beter en breder lokaal beleid voor kinderen en jongeren. En ze doet zichzelf bij zijn 40-jarig bestaan een nieuwe naam cadeau.

“Onze naam en ons werkingsmodel pasten steeds minder bij de ontwikkelingen in de vernieuwde lokale beleidscontext”, zegt Jurgen Sprangers, die sinds 2017 de organisatie leidt. “Bovendien heeft onze organisatie ook een bredere scope gekregen. Straf beleid voor kinderen en jongeren – goed voor 30% van je inwoners – is een verantwoordelijkheid voor beleidsmakers in álle beleidsdomeinen. Ze worden daarin aangevuurd door hun jeugdambtenaren, jeugdraden en schepenen van jeugd. Voor deze drie staat Bataljong dagelijks paraat.”

Voor steden en gemeenten waar het fijn is om op te groeien

Voortaan gaat VVJ door het leven als Bataljong. “Onder die prikkelende naam verbinden we voorvechters van sterk beleid voor jonge inwoners. Om werk te maken van een kwalitatief beleid dat zorgt voor steden en gemeenten waar het voor elk kind fijn is om op te groeien.“ zegt Astrid Roeges, clusterverantwoordelijke jeugd & onderwijs in Halle en voorzitter van Bataljong.

Een straf netwerk voor kind- en jeugdvriendelijk lokaal beleid

Bataljong gaat voor goed lokaal beleid voor kinderen en jongeren in alle beleidsdomeinen met impact op hun leefwereld. “We willen dichter dan ooit bij onze jeugddiensten, jeugdraden en schepen van jeugd staan om ons aanbod en dienstverlening af te stemmen op hun noden en behoeften. Maar ook het ontsluiten van de expertise aanwezig bij steden en gemeenten en het investeren in een duurzaam netwerk, dragen ertoe bij om sterk jeugdbeleid te voeren. We gaan ook nadrukkelijker de belangen van kind- en jeugdvriendelijk (lokaal) beleid verdedigen en enthousiast de troeven ervan promoten op Europees, federaal en Vlaams niveau.” besluit Jurgen.

Van Vereniging Vlaams Jeugddiensten naar Bataljong

VVJ stond aanvankelijk voor Vereniging Vlaamse Jeugdconsulenten. En later voor Vereniging Vlaamse Jeugddiensten. De naam VVJ zal niet snel vergeten worden want het is een naam waar heel wat geschiedenis en traditie aan vasthangt. Jeugdambtenaren uit verschillende steden en gemeenten verenigden zich 40 jaar geleden om hun eigen jobprofiel scherper te krijgen en samen na te denken over ‘Lokaal Jeugdbeleid’.

Later kwam de verbreding van gemeentelijk jeugdbeleid via de ondersteuning van gemeentelijke jeugddiensten centraal te staan in de doelstellingen van de vereniging. In 2014 fusioneerden we met Karuur waardoor ook de ondersteuning van lokale jeugdraden en lokale beleidsparticipatie van kinderen en jongeren onder de vleugels van VVJ kwam. Vandaag zijn nagenoeg alle steden en gemeenten lid van Bataljong.

Op 12 februari in Kortrijk de aftrap van 5 congresavonden voor schepenen van jeugd

Lokale besturen nemen hun taak op vlak van jeugdbeleid ernstig én ter harte. Dat blijkt uit de opkomst voor onze congressenreeks die deze en volgende week plaatsvindt. We verwachten al meer dan 300 jeugdambtenaren en schepenen van jeugd, de helft van alle steden en gemeenten is vertegenwoordigd.

Dat bijna alle steden en gemeenten ook in de nieuwe legislatuur voor een schepen van Jeugd kiezen vindt Bataljong als hoofdorganisator van het congres en als ledenorganisatie van steden en gemeenten voor hun jeugdbeleid een goede zaak. Ook leuk om te zien is dat sommige gemeenten voor een schepen van kindvriendelijkheid of van kinderen en jongeren kiezen, wat aangeeft dat ze onze boodschap om voor breed jeugdbeleid te gaan mooi in hun lokale praktijk willen omzetten.

De inschrijvingen voor Kortrijk, Gent en Brussel zijn intussen afgelopen, voor Antwerpen en Genk kan je nog inschrijven. Alle info op www.sterkbeleidvoorjongeinwoners.be

Straf beleid voor kinderen en jongeren is een verantwoordelijkheid voor de beleidsmakers in álle beleidsdomeinen. Aangevuurd door hun jeugdambtenaren, jeugdraden en schepenen van jeugd. Voor deze drie staat Bataljong dagelijks paraat.”
Jurgen Sprangers
Directeur Bataljong
Want kinderen en jongeren zijn een cruciale actor. Niet alleen voor de toekomst, maar ook en vooral vandaag!
Astrid Roeges
clusterverantwoordelijke jeugd & onderwijs in Halle en voorzitter van Bataljong
Sprangers
Jurgen
Directeur
03 821 06 03

Opinie

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief