Krachtlijn 7: intergemeentelijk samenwerken
De krachtlijn
Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht.
Waarom?
Sterk beleid op maat van jongeren weerspiegelt hun intergemeentelijke leefwereld in samenwerkingen tussen lokale besturen. Samen weet je meer. Samen kan je meer. Samen bereik je meer (niche) doelgroepen. Intergemeentelijk samenwerken versterkt het lokale beleid, en creëert aanvullende beleidsopties.
Onze aanbevelingen
-
Ont-moeten is de start. Geef jeugdambtenaren tijd en mandaat om intergemeentelijk uit te wisselen. Smeed banden tussen schepenen van jeugd in een regio. Zet regionale jeugdraadavonden op.
-
Van proberen kan je leren. Experimenteer met projectmatige samenwerkingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Een tienerfestival, een leefwereldonderzoek in secundaire scholen, een mobiliteitsactie met De Lijn…
-
Veranker wat werkt. Zet een intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) jeugd op met betrokken bestuurders en ambtenaren. Vraag een erkenning en subsidie aan vanaf 2026, maak een beleidsplan op en investeer in een regionale beroepskracht.
-
Zet met landelijke gemeentes rond een ‘scholengemeente’ een belevingsonderzoek op samen met de secundaire scholen. Voed het (inter)gemeentelijk beleid met de resultaten.
-
Target kwetsbare doelgroepen: zet acties op om hun recht op vrije tijd te garanderen in je regio. Stimuleer samenwerkingen met regionale uitstraling.
Inspiratie en praktijkvoorbeelden
'Grenzen Over' is onze inspiratiegids voor bovenlokaal jeugdbeleid.
Op onze webpagina over intergemeentelijke samenwerking vind je modellen van bestaande intergemeentelijke samenwerkingen, subsidiemogelijkheden, visie en meer.
OP/TIL ondersteunt intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cultuur.
We vullen de aanbevelingen de komende maanden graag aan met inspiratie en praktijkvoorbeelden. Heb je (weet van) een actie, praktijk of aanpak die anderen kan inspireren? Laat het ons weten en we gaan ermee aan de slag.
Lees meer over de andere krachtlijnen
-
Elk beleidsdomein heeft impact op kinderen en jongeren. Maak werk van de brede jeugdreflex en neem impact op alle kinderen en jongeren als gids in je beleidskeuzes. Klik hier.
-
Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid. Klik hier.
-
Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd. Klik hier.
-
Publieke ruimte is ontmoetingsruimte. Garandeer nabije groene en open ruimte waar kinderen en jongeren welkom zijn om te spelen, rond te hangen en elkaar en anderen te ontmoeten. Klik hier.
-
Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden. Klik hier.
-
Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. Maak een transversaal kinderarmoedeplan op. Klik hier.
-
Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht. Scroll even naar boven.