fbpx Debattle | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Debattle

Home»Boost je kennis»Verkiezingen 2024»»Debattle

Debattle

Debattle komt terug, woohoo! Voor de derde keer krijgen we middelen van Erasmus+ om dit geweldige project op poten te zetten. Debattle stimuleert jongeren – via de lokale jeugdraden – om zich naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen uit te spreken over hun noden en wensen voor de stad of gemeente. Waar liggen ze wakker van? Wat zien ze graag anders? De apotheose is een groot debat in zoveel mogelijk steden en gemeenten met (toekomstige) beleidsmakers tijdens het weekend van 27, 28 en 29 september 2024. Zo bundelen jongeren en beleidsmakers hun krachten om samen sterk jeugdbeleid te maken.

Dubbele focus

Maar daar blijft het niet bij! Dit keer zien we het nog grootser. Want de focus ligt niet enkel meer op de beïnvloeding van de partijprogramma’s en het grote kopstukkendebat vóór de verkiezingen. Debattle zet namelijk in op een tweede apotheose: een rondetafelmoment nà de verkiezingen tussen jongeren en de (nieuwe) beleidsmakers. Het doel is om ook op het meerjarenplan van jouw stad of gemeente te wegen. Want uit de tweemeting lokaal jeugdbeleid leren we dat 25% van de jeugdraders ontevreden is over het planproces en dat 22% van de jeugdraden helemaal niet betrokken werd bij het meerjarenplan. Dat willen we dit keer graag anders zien!

Tools en inspiratie

Het spreekt voor zich dat jeugdambtenaren in deze Debattle-campagne een belangrijke rol spelen als spil tussen jeugdraden, jongeren en beleidsmakers. Wat mag je verwachten? Debattle biedt tools, inspiratie, tips en tricks aan om jongeren te informeren, sensibiliseren en activeren rond de gemeenteraadsverkiezingen. De website debattle.be krijgt daarin een centrale rol. In verschillende fases bereiden we jeugdraden voor op een stevig en afgestemd jongerendebat en rondetafelgesprek over het meerjarenplan.

Lancering?

We pre-lanceren Debattle op 23 mei 2023. Dan verschijnt er een aftelklok op de website en geven we al basic info over de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 en wat er op jongeren af gaat komen. De échte start van Debattle voorzien we in oktober 2023 tijdens de kick-off jeugdraden. Dan zullen de tools en methodieken van de eerste missies beschikbaar zijn.

De Grauwe
Ellen
Coördinatie beleidsparticipatie en jeugdraden
03 821 06 01

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief