fbpx Krachtlijn 5: mentaal welzijn | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Krachtlijn 5: mentaal welzijn

De krachtlijn

Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden.

Waarom?

Het welbevinden van kinderen en jongeren staat sterk onder druk. Eén op de twee jongeren zegt dat corona een impact had op hun mentaal welzijn. Benut als lokaal bestuur je grote potentie aan positieve impact op hun welbevinden door een combinatie van sterke basisvoorzieningen, preventie en eerste lijn.

Onze aanbevelingen

  • Speel met je beleid in op bewezen beschermende factoren zoals toegankelijke basisvoorzieningen én aanbod voor sport, spel en ontspanning waar jongeren mede-eigenaar van zijn.

  • Coördineer preventie: zorg dat kinderen en jongeren weten waar ze terecht kunnen met hun vragen, ontsluit campagnes en informatie, regisseer het aanbod en bewaak de toegankelijkheid.

  • Versterk de eerste lijn van JAC, Overkop, TEJO, psychologen, dokters, welzijnswerkers, CLB’s… zodat kinderen, jongeren en hun ouders met vragen of problemen op een laagdrempelige manier snel verder geholpen worden.

  • Investeer structureel in outreachend werken. Ondersteun steun- en brugfiguren in o.a. onderwijs door ze informatie en een netwerk te bieden en aanbod vlot toegankelijk te maken. Organiseer jeugdopbouwwerk om kinderen en jongeren die elders uit de boot vallen te bereiken in hun vrijetijd.

  • Bouw aan een ‘community of caring’ waarin kinderen, jongeren en hun gezinnen hun bezorgdheden kunnen delen en geholpen worden als dat nodig is. Versterk de samenwerking en het netwerk dat daarvoor nodig is, in en met het netwerk Huis van het Kind, jeugdwelzijnsoverleg, Overkopnetwerk op gemeentelijk en intergemeentelijk niveau.

"Een warme stad/gemeente om zorgeloos op te groeien, waar elk kind en jongere zich goed voelt en aanvaard wordt. Zo'n stad of gemeente brengt veerkrachtige jongeren voort die actief lokaal engagement opnemen en als volwassene trots zijn op hun afkomst."

Inspiratie en praktijkvoorbeelden

We vullen de aanbevelingen de komende maanden graag aan met inspiratie en praktijkvoorbeelden. Heb je (weet van) een actie, praktijk of aanpak die anderen kan inspireren? Laat het ons weten en we gaan ermee aan de slag. 

Lees meer over de andere krachtlijnen

  1. Elk beleidsdomein heeft impact op kinderen en jongeren. Maak werk van de brede jeugdreflex en neem impact op alle kinderen en jongeren als gids in je beleidskeuzes. Klik hier

  2. Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid. Klik hier

  3. Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd. Klik hier

  4. Publieke ruimte is ontmoetingsruimte. Garandeer nabije groene en open ruimte. Waar kinderen en jongeren welkom zijn om te spelen, rond te hangen en elkaar en anderen te ontmoeten. Klik hier

  5. Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden. Scroll even naar boven

  6. Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. Maak een transversaal kinderarmoedeplan op. Klik hier

  7. Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht. Klik hier

Verlinde
Tieme
Coördinatie breed jeugdbeleid
03 821 06 04

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong