Krachtlijn 3: vrije tijd
De krachtlijn uit het memorandum van Bataljong
Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd.
Waarom?
Vrije tijd. Twee woorden die doen dromen. Als lokaal bestuur heb je de sleutel in handen. Om vanuit je regierol werk te maken van een kwalitatief geheel van kansen voor vrijetijdsbesteding die
een diverse groep kinderen en jongeren als betekenisvol beleeft.
Onze aanbevelingen
-
Zet je regierol voor buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in om kinderen aansluitend op de schooltijd, op een toegankelijke en betaalbare manier speel- en ontwikkelingskansen te bieden in de vrije tijd, vanuit keuzevrijheid en met recht op rust.
-
Stimuleer en ondersteun initiatief van kinderen en jongeren: bestaand, open en experimenteel jeugd(welzijns)werk, fuiven en evenementen, jeugdcultuur… Bied erkenning, budget, infrastructuur, logistieke steun en advies.
-
Maak het verenigingen en organisatoren van evenementen administratief zo eenvoudig mogelijk.
-
Werk samen met alle actoren binnen de gemeente en vul hiaten in, op een manier die complementair is met het particuliere aanbod.
-
Zorg dat geen enkel kind of jongere drempels ervaart om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod. Vertrek vanuit het perspectief van de beoogde gebruikers en vermijd onbewust stigmatiseren. Zet aanbod op volgens de 9 B’s van toegankelijkheid.
-
Rol een geïntegreerd meerjarenplan jeugdinfrastructuur uit voor de komende twee legislaturen: participatief, klimaatrobuust met expliciete aandacht voor gedeeld ruimtegebruik, de draagkracht van lokale verenigingen en de uitdagingen van jeugdinfrastructuur in parochiale gebouwen.
Inspiratie en praktijkvoorbeelden
- Onze visie op regie vrijetijdskansen lees je hier. Hoe Duffel het in de praktijk brengt, is hier te lezen.
- Hoofdstuk ‘Kindvriendelijke vrije tijd is betekenisvolle vrije tijd’ in het boek ‘Dwalen met een doel’. Auteurs: Jolijn De Haene, Bert Delville & Filip Stallaert.
- Hoofdstuk 'Naar de zwemles tijdens de opvang' in het boek ‘Dwalen met een doel’. Auteur: Ann Lobijn
- Bataljong is één van de bezielers van het partnerschap Komaf. Komaf wil drempels naar vrije tijd verlagen, en wil zo méér jeugdwerk en jeugdaanbod realiseren voor méér kinderen en jongeren op lokaal niveau.
- De 9 B's van toegankelijkheid
-
Lees onze visietekst en tips De kunst van de regels: zo kom je tot een sterk subsidiereglement
- Jeugdinfrastructuur | De Ambrassade
- De aanpak van 'regulitis' bij vrijwillig engagement bij jongeren | Departement Cultuur, Jeugd & Media
- Erkennen van competenties van jonge vrijwilligers. Onderzoeksresultaten en aanbevelingen | Departement Cultuur, Jeugd en Media
- Op zoek naar de waarde van het jeugdwerk. Onderzoeksrapport | Departement Cultuur, Jeugd & Media
We vullen de aanbevelingen de komende maanden verder aan met inspiratie en praktijkvoorbeelden. Heb je (weet van) een actie, praktijk of aanpak die anderen kan inspireren? Laat het ons weten en we gaan ermee aan de slag.
Lees meer over de andere krachtlijnen
-
Elk beleidsdomein heeft impact op kinderen en jongeren. Maak werk van de brede jeugdreflex en neem impact op alle kinderen en jongeren als gids in je beleidskeuzes. Klik hier.
-
Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid. Klik hier.
-
Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd. Scroll even naar boven
-
Publieke ruimte is ontmoetingsruimte. Garandeer nabije groene en open ruimte. Waar kinderen en jongeren welkom zijn om te spelen, rond te hangen en elkaar en anderen te ontmoeten. Klik hier.
-
Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden. Klik hier.
-
Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. Maak een transversaal kinderarmoedeplan op. Klik hier.
-
Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht. Klik hier.