fbpx Groepstrajecten met Bataljong | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepstrajecten met Bataljong

Bataljong brengt gemeenten samen in groepstrajecten met de focus op coaching, vorming en uitwisseling. In een groepstraject versterk je je skills, wissel je uit met interessante collega’s die hetzelfde traject lopen en benchmark je met andere gemeenten.

Afhankelijk van het traject krijg je aan het einde een analyserapport, beleidsaanbevelingen of handvaten mee op maat van je gemeente.

Plan je een belevingsonderzoek met kinderen en jongeren?

In het groepstraject belevingsonderzoek nemen we de jeugdmonitor – met focus op 9- tot 14-jarigen – als basis, aangevuld door een kwalitatief luik over de beleving van kinderen en jongeren. Vanuit de onderzoeksresultaten komen we uiteindelijke tot beleidsaanbevelingen en acties voor je gemeente.

Wat mag je verwachten?
Tussen januari en juni 2021 organiseren we maximum zes bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten plannen we in overleg met de deelnemende gemeenten en het uiteindelijke aantal hangt af van de noden van de groep. Elke deelnemer verzamelt vanuit de gemeente zelf onderzoeksmateriaal met behulp van de jeugdmonitor en kwalitatieve methodieken die met de groep ontwikkeld worden. Bataljong zorgt voor een analyserapport van de jeugdmonitor, met benchmarking met de andere gemeenten. Je kunt optioneel het kwalitatief luik door Bataljong laten analyseren.

Drie redenen voor een belevingsonderzoek:
1.    Het levert je waardevolle input op om vanuit kinderen en jongeren je beleid vorm te geven.
2.    Door tijd vrij te maken om naar kinderen en jongeren toe te stappen, krijg én behoud je voeling met jouw primaire doelgroep.
3.    Je creëert draagvlak bij collega’s en bestuur voor beleid dat vertrekt vanuit de beleving van kinderen en jongeren.

De deelnameprijs van dit groepstraject varieert naargelang jouw concrete vraag én de grootte van de gemeente. Neem vrijblijvend contact op met Wim voor een concrete prijsberekening. 

“De resultaten zijn interessant voor je gemeente, maar een groepstraject is ook boeiend voor jezelf als jeugdconsulent. Je leert collega’s van andere gemeenten kennen, wisselt ervaringen uit, leert samen communiceren en filosoferen met kinderen, … en het traject brengt zaken naar boven waar je zelf niet aan dacht.”
Katrijn Vanhauwaert
Jeugdconsulent Kontich

Wil je je jeugdraad versterken in hun participatie-opdracht?

In het groepstraject beleidsparticipatie coachen we jeugdambtenaren in hun begeleiding van de jeugdraad. Om lokale jeugdraden (terug) actief op de rails te krijgen en hun taak waar te maken om de stem van kinderen en jongeren écht te vertegenwoordigen, verdiepen we ons in de missie en de kerntaken van een jeugdraad. Via deze intervisie en coaching van een groep jeugdambtenaren zorgt Bataljong voor een duurzame versterking van de jeugdraad, en bij uitbereiding de stem van alle kinderen en jongeren.

Wat mag je verwachten?
We plannen in overleg met de deelnemende gemeenten vier coachingsmomenten van een halve dag. Samen analyseren we de werking van je jeugdraad en ontwikkelen we een stappenplan op maat van jouw jeugdraad. Dit groepstraject richt zich op jeugddienstmedewerkers die jeugdraden ondersteunen en waarvan de jeugdraad akkoord heeft gegeven om met hen het traject te doorlopen! De deelnameprijs van dit groepstraject varieert naargelang het aantal inwoners van de gemeente. 

Door corona heeft het lopende traject vertraging opgelopen waardoor de afrondende bijeenkomst nog moet plaatsvinden. Een nieuwe startdatum staat nog niet vast, maar geef alvast een seintje als jij nood hebt aan een groepstraject beleidsparticipatie!

Waarom moeilijk doen
als het samen kan.

Meer groepstrajecten

Bataljong zet groepstrajecten op rond lokale beleidsthema’s die een impact hebben op het leven van kinderen en jongeren. Nieuwe groepstrajecten kunnen opstarten wanneer we merken dat er voldoende interesse voor leeft. Steek je licht op bij Wim.

Soontjens
Wim
Breed Jeugdbeleid
03 740 76 41

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief