Schepenen van jeugd
Schepenen van jeugd
Zonder twijfel het belangrijkste én leukste mandaat. Als schepen van jeugd mag je elke dag werken met een bruisende, dynamische en positieve doelgroep: kinderen en jongeren. Het mag dan soms uitdagend zijn, het is vooral dankbaar en vol verrassingen.
De schepen van jeugd zet op politiek niveau de krijtlijnen uit en creëert het wettelijke kader en het mandaat om dat beleid uit te voeren. Je verankert het beleid voor kinderen en jongeren in het meerjarenplan, het beleid en organisatie van de gemeente. Verder is de schepen van Jeugd ook dé vertegenwoordiger van kinderen en jongeren binnen het schepencollege.
- Schepen van het beleidsdomein jeugd
- Schepen van 30% van je inwoners
- 6 basisprincipes voor sterk beleid voor kinderen en jongeren
- 7 krachtlijnen voor sterk beleid voor jonge inwoners
- Samenwerking met jeugdambtenaren
- Laat je leiden door jonge stemmen
ontmoetingsplekken, trage wegen, allerhande vrijetijdskansen… maakt de stad of gemeente leefbaar en gezellig voor
iedereen."
Schepen van 30% van je inwoners
Kinderen en jongeren vormen zo'n 30% van de inwoners in je gemeente. Kinderen en jongeren centraal zetten in gemeentelijk beleid, over de beleidsdomeinen heen, levert dé hefboom naar duurzaam, toegankelijk en democratisch totaalbeleid. Daarmee scoor je niet alleen bij de kinderen en jongeren, maar bij alle burgers en stakeholders.
Rol van het voltallige college
Het werk van het voltallige schepencollege, én van elke schepen afzonderlijk, heeft impact op het leven van kinderen en jongeren. Elke schepen is dus mee schepen van en voor kinderen en jongeren, want zij vormen zo’n 30% van je inwoners.
Rol van de schepen van jeugd
De brede jeugdreflex is een een filosofie, ingebed in de manier van denken en handelen van het lokaal bestuur. Beleidsmakers zetten bij alle beslissingen de bril van kinderen en jongeren op en toetsen waar mogelijk de beleidskeuzes bij hen af.
- vuur de brede jeugdreflex aan binnen het college
- help je collega-schepenen om de brede jeugdreflex te implementeren in de domeinen van hun bevoegdheden
- ijver voor de verankering van de brede jeugdreflex in het algemene gemeentebeleid
De brede jeugdreflex veranker je in het algemene gemeentebeleid via:
- Procedures waarin je de aandacht voor de invloed van beleidsbeslissingen, vanuit alle domeinen, op de leefwereld van kinderen en jongeren vastlegt;
- Het meerjarenplan: maak daarin expliciet duidelijk dat het bestuur structureel rekening houdt met belangen van kinderen en jongeren (via middelen, mensen en doelen met acties)
- Duidelijke communicatie intern en extern over mandaten:
- Geef één of meerdere ambtenaren het mandaat voor de uitvoering en opvolging van deze brede jeugdreflex.
6 Basisprincipes voor sterk beleid voor kinderen en jongeren
Alleen als je aan de slag gaat met alle principes, werk je aan doordacht, kindvriendelijk beleid. Deze principes zijn schatplichtig aan en gebaseerd op de bouwstenen voor lokaal kindvriendelijk beleid.
Erken je de diversiteit onder kinderen en jongeren en in de contexten waarin ze opgroeien? |
|
Beschik je over een participatief gerealiseerde, krachtige visie over de stad of gemeente die je wil zijn voor de kinderen en jongeren die er opgroeien? En draag je die visie dagelijks uit in woord en daad? |
|
Voer je een permanente dialoog met kinderen en jongeren, waarin je hen als volwaardige gesprekspartner erkent? Laat je hen je beleid en de samenleving mee vormgeven? |
|
Neem je vanuit je regierol de eindverantwoordelijkheid over het realiseren van het kinderrechtenverdrag, in samenwerking met middenveld, andere overheden en burgers? |
|
Bouw je laagdrempelige en kwaliteitsvolle basisvoorzieningen uit binnen onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsbesteding, ruimtelijke planning, mobiliteit…? |
|
Faciliteer je solidariteit en wederzijdse betrokkenheid met duurzaam samenleven als doel? Stimuleer je verbinding tussen gemeenschappen en geef je tegengas aan polarisering? |
7 krachtlijnen voor sterk lokaal beleid voor jonge inwoners
-
Elk beleidsdomein heeft impact op kinderen en jongeren. Maak werk van de brede jeugdreflex en neem impact op alle kinderen en jongeren als gids in je beleidskeuzes.
-
Kinderen en jongeren hebben een waardevolle kijk. Veranker beleidsparticipatie van jonge inwoners structureel en verrijk zo je beleid. Klik hier.
-
Vrije tijd is meer dan jeugdwerk en jeugdwerk is meer dan vrije tijd. Bied alle kinderen en jongeren kansen op een betekenisvolle vrije tijd. Klik hier.
-
Publieke ruimte is ontmoetingsruimte. Garandeer nabije groene en open ruimte. Waar kinderen en jongeren welkom zijn om te spelen, rond te hangen en elkaar en anderen te ontmoeten. Klik hier.
-
Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat onder druk. Versterk de veerkracht van je jonge inwoners met een integraal beleid rond mentaal welbevinden. Klik hier.
-
Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. Maak een transversaal kinderarmoedeplan op. Klik hier.
-
Kinderen en jongeren steken de gemeentegrens over. Werk intergemeentelijk samen en win aan bestuurskracht. Klik hier.
Samenwerking met jeugdambtenaren
Als schepen van Jeugd kan je een écht verschil maken voor de jonge inwoners van jouw gemeente of stad. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kan rekenen op je jeugdambtenaar.
Jeugdambtenaren hebben kennis en ervaring in hun vakgebied. Zij zijn de voelsprieten bij de jonge inwoners. Dat stelt hen in staat om onderbouwde aanbevelingen te doenvoor het beleid. En eens dat beleid in voege is, geven de ambtenaren het vorm in de dagelijkse praktijk.
Als straffe schepen zet je de ambtenaren in hun kracht. Je erkent hun expertise, stelt de juiste vragen en luistert naar hun antwoorden. Je maakt “discretionaire ruimte”, zodat de ambtenaren zelf beslissingen kunnen nemen en snel kunnen schakelen wanneer nodig.
Meer lezen over de rollen van jeugdambtenaren
Laat je leiden door jonge stemmen
Kinderen en jongeren zijn de gids voor beleid dat echt tegemoetkomt aan hun noden. Ga met hen in dialoog en laat je inspireren door de fantasierijke wereld van de kinderen of de scherpe meningen van de jongeren in jouw gemeente.
De jeugdraad is het officiële adviesorgaan van het gemeentebestuur. Advies geven over alles wat kinderen, jongeren en jeugdverenigingen aanbelangt is de hoofdtaak van elke jeugdraad.
Er is niet één magische manier om kinderen en jongeren te betrekken. Participatie kent vele vormen en kleuren, die je naar hartenlust kan combineren.
Ontdek hoe de ideale participatiecocktail er kan uitzien
Welkomspakket
Alle schepenen van Jeugd krijgen er eentje bij de start van de legislatuur.
- Neem je als schepen een deel van het jeugdbeleid voor je rekening onder een andere titel dan 'schepen van Jeugd'?
- Word je later in de legislatuur schepen van Jeugd?
Stuur ons een mailtje om je welkomspakket aan te vragen.