Commissie Breed Jeugdbeleid
Laatste update: 16 augustus 2024.
Waar gaat het over?
Hoe werk je aan sterk beleid voor kinderen en jongeren over alle beleidsdomeinen heen?
Goed lokaal beleid houdt over alle beleidsdomeinen heen rekening met kinderen en jongeren. Domeinen als mobiliteit, onderwijs, welzijn, vrije tijd... hebben allemaal een grote impact op hun leefwereld. Voor Bataljong vertrekt goed lokaal beleid vanuit de filosofie van de brede jeugdreflex. Dat is het
- automatisme (= reflex)
- om over beleidsdomeinen heen (= breed)
- rekening te houden met kinderen en jongeren die in de gemeente komen en wonen (= jeugd)
Commissie en teamwerking
4 bijeenkomsten
De commissie breed jeugdbeleid kwam tussen september 2023 en juni 2024 4x samen. Dat was telkens fysiek, in Brussel, Lokeren, Mechelen en Antwerpen.
Samenstelling commissie
- 15 steden en gemeenten: Antwerpen, Beringen, Beveren, Bornem, Buggenhout, Genk, Herenthout, Kortrijk, Lokeren, Mechelen, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Turnhout, Wemmel en Wuustwezel.
- Jeugdregio Meetjesman en VGC jeugddienst Brussel.
- 6 partnerorganisaties: Kenniscentrum Kinderrechten, Kinderrechtencoalitie, Kind & Samenleving, VVSG, De Federatie en Uit De Marge.
- 6 stafmedewerkers breed jeugdbeleid: Bieke, Imke, Jolijn, Leen, Wim en Tieme.
- We verwelkomden dit jaar 9 nieuwe gezichten.
Inhoudelijke projecten
De commissie werkt mee aan tal van acties en projecten binnen Bataljong. Hieronder vind je een bloemlezing.
Met De Hangmakers voeren we een pleidooi vóór rondhangen. We willen een positief en straf rondhangbeleid in steden en gemeenten stimuleren. Dit doen we samen met heel wat partners binnen het Netwerk Jeugdvriendelijk. Meer dan 10 jaar na 'De Hangman' lanceerden we in het voorjaar van 2014 'De Hangmakers', met visie, tools, praktijkverhalen, bustours en een serious game. De commissie gaf heel wat input rond visie en strategie. Daarnaast was het een heel actief klankbord- en testgroep voor de game, die we samen met Brainbugs ontwikkelen. Ontdek alles hier.
Jonge Wegweters is een actieprogramma van Bataljong en Kind & Samenleving, met de steun van Vlaanderen. We ontwikkelden een toolbox voor steden, gemeenten en de vervoerregio's om jongeren te betrekken bij het (boven-) lokale mobiliteitsbeleid en op een participatieve manier te analyseren welke impact het mobiliteitsbeleid heeft op hun autonome een duurzame verplaatsingen. Dit jaar was er een trajecten in Geel, Kasterlee, Heist-Op-Den-Berg, Wevelgem en Halle. De commissie breed jeugdbeleid kwam 2x samen met mobiliteitsexperts als klankbordgroep van dit project. Meer info.
Een hot topic, op alle beleidsniveaus, en niet in het minst van lokale besturen. We bespraken verschillende beleidsevoluties en de impact daarvan op kinderen en jongeren. We discussieerden met de commissie onder meer over de snelle groei van Overkophuizen- en netwerken, het decreet Vroeg en Nabij en de rol van jeugdambtenaren rond dit thema. Meer info.
Met de commissie breed jeugdbeleid volgen we actief Vlaamse beleidsdossiers en -evoluties op. We analyseren de link met lokaal jeugdbeleid en bepalen mee de input en strategie van Bataljong hierrond. Zo doken we het voorbije jaar onder meer in:
- Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (2020-2024): We volgen heel nauw het Vlaams JKP op. Dat plan heeft als ambitie de brede jeugdreflex op Vlaams niveau te realiseren. We leggen daarbij vanuit de commissie focus op de prioriteiten ‘gezonde en leefbare buurten’ en ‘welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling'. We houden de vinger aan de pols, brengen het perspectief van lokale besturen mee in het debat en zoeken actief naar relevante projecten rond deze thema’s. We geven ook input rond het traject richting een nieuw JKP (opstart 2025). Meer info.
- Het geïntegreerd jeugddecreet (goedgekeurd najaar 2023): de samensmelting van 4 verschillende Vlaamse decreten. Meer info.
- Decreet Vroeg en Nabij: Binnen het Vlaamse beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wordt de decretale basis voor ondersteuning van kinderen, jongeren en gezinnen hertekend. Vanuit Bataljong werden we betrokken bij het participatieproces hieromtrent. De commissie voedt mee de Bataljongstandpunten. Info over het decreet.
Vlaanderen financiert 6 lokale projecten waarbij de relatie tussen jongeren en politie versterkt wordt. Samen met onze partners Uit De Marge en Placecompany verzorgden we in de 2022-2023 de begeleiding van de lokale projecten en zijn we verantwoordelijk voor de onderzoeksomkadering. In december 2023 was er een inspiratiemoment met meer dan 100 deelnemers. Het project liep tot voorjaar 2024, het eindrapport en aanbevelingen aan verschillende beleidsniveaus en actoren werd verspreid. Het thema en de link met lokale besturen kwam enkele keren aan bod op de commissie breed jeugdbeleid.
We ondersteunen vanuit Bataljong steden en gemeenten in een traject naar het label kindvriendelijkheid. Ook de 47 steden en gemeenten met het label brengen we op regelmatige basis samen. We leggen de leerbrug met onze andere leden. We organiseerden op maandag 24 juni 2024 de tweejaarlijkse labeluitreking in de gemeente Beveren. De rol en standpunten van Bataljong in de bredere labelwerking wordt af en toe op de commissie afgetoetst. Meer info lees je hier.
MENTAAL WELBEVINDEN
Een thema dat heel hoog op de agenda blijft. De komende periode bijten we ons vast in dit thema om lokale besturen er goed rond te ondersteunen. In de schoot van de commissie breed jeugdbeleid richten we komend jaar een klankbordgroep op, dat verschillende keren online bijeenkomt en sturing zal geven aan onze acties rond dit thema. Onder meer een visual met onze visie op het thema, de rol van lokale besturen en jeugdambtenaren, webteksten en belangenbehartiging komen aan bod.
DE HANGMAKERS
We zetten ons pleidooi voor rondhangen verder. In het najaar van 2024 staat er nog een webinar gepland. Er worden nog praktijkvoorbeelden gecapteerd en verspreid. We willen De Hangmakers nog verder verspreiden. Er leven tal van vragen rond het thema bij lokale besturen, we willen samen bekijken hoe we hen kunnen verder helpen.
JONGE WEGWETERS
We blijven de tool verder te optimaliseren en implementeren bij zoveel mogelijk lokale besturen. We zorgen voor ondersteuning en intervisie van betrokkenen. De commissie blijft klankbordgroep.
BELEIDSNOTA BATALJONG
Bataljong dient in juni 2025 een beleidsnota in voor de periode 2026-2030 bij de Vlaamse Overheid. Daarin moeten de ambities en plannen concreet worden rond de ondersteuning van lokaal jeugdbeleid in die periode. De commissies zijn een belangrijke voedingsbron hiervoor.