fbpx Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten

Home»Boost je kennis»Kindvriendelijke steden en gemeenten»Het label»Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten

Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten

Het label kent zijn oorsprong in de internationale beweging Child Friendly Cities, gestart vanuit de VN en UNICEF. Om de twee jaar reikt een jury het label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid.

Portfolio

Steden en gemeenten die een dossier willen indienen om het label te halen, werken een portfolio uit waarin ze de criteria voor een Kindvriendelijke Stad of Gemeente aantonen. De criteria worden momenteel herwerkt door de stuurgroep van het label.

Na het indienen van het portfolio, komt een delegatie van de stad of gemeente op gesprek bij de jury. Deze jury bestaat uit experts op vlak van kinderrechten, de leefwereld van kinderen en jongeren en beleid voor kinderen en jongeren. De jury beslist of het label al dan niet wordt toegekend aan de stad of gemeente. Het label is geldig voor 6 jaar.

"Een lokaal kindvriendelijk beleid kan een grote impact hebben op deze alledaagse leefwereld van kinderen en jongeren. In een kindvriendelijke stad of gemeente moeten kinderrechten elke dag opnieuw worden ‘gemaakt’. Als volwaardig lid van een lokale kindvriendelijke gemeenschap zijn kinderen en jongeren mede-makers van deze kinderrechten”
Didier Reynaert
Vakgroep sociaal werk, Hogeschool Gent, jurylid

Start met het traject

  • Op 21 februari 2024 konden steden en gemeenten opnieuw een portfolio indienen om het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten te behalen. In juni 2026 volgt opnieuw een indienronde.
  • De criteria aantonen betekent voor de meeste steden en gemeenten een intensief proces afleggen. Hoe intensief hangt af van de 'startsituatie'. Om je te helpen om het proces vorm te geven, ontwikkelde Bataljong een toolkit.
  • Je kan op eigen houtje aan de slag met de toolkit of je laten begeleiden door Bataljong voor het hele traject of delen ervan.
  • Je rekent voor het traject best zo’n anderhalf jaar. Trajecten voor het label in 2026 kunnen opstarten vanaf het voorjaar van 2024.
  • Het traject leidt naar integraal kindvriendelijk beleid. Als kers op de taart kan je als gemeente de keuze maken om te gaan voor het label.

Contacteer ons voor je gratis en vrijblijvend intakegesprek

Op zo’n gesprek overlopen we samen met belangrijke spelers in de gemeente (zoals jeugdambtenaar, schepen, algemeen directeur, jeugdraad,…) wat het label precies inhoudt en hoe een traject naar het label er kan uitzien.

Je kan ook beroep doen op Bataljong om je te begeleiden of te coachen in een traject naar het label. We begeleiden dan jouw lokaal traject aan de hand van de toolkit.

"Wat twee jaar geleden begon als een avontuur, eindigde gisteren als een mooi sprookje! Blij dat ik dit verhaal niet alleen geschreven heb! Merci aan iedereen die achter de schermen betrokken was! Collega's waar ik telkens opnieuw op kon rekenen, het schepencollege en de gemeenteraad die ons vertrouwden, betrokken organisaties die input gaven, heel wat kinderen en jongeren die hun stem laten horen hebben en het hele VVJ team dat elke keer weer klaarstond met tips, tricks en een schouderklop tijdens de stressmomenten!"
Paulien Verbeeck
Jeugddienst Dendermonde, november 2016

47 steden en gemeenten met het label

In 2014 werd het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten een eerste keer uitgereikt. Op dit moment zijn er 47 steden en gemeenten met het label als erkenning voor hun engagementen en verwezenlijkingen op vlak van kindvriendelijkheid: Aarschot, Asse, Beersel, Beringen, Beveren, Boom, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Dilsen-Stokkem, Geel, Geetbets, Genk, Gent, Geraardsbergen, Glabbeek, Halle, Hasselt, Herenthout, Hoogstraten, Izegem, Keerbergen, Kortrijk, Laarne, Leuven, Lille, Malle, Mechelen, Menen, Nazareth, Oudsbergen, Overijse, Pelt, Poperinge, Riemst, Roeselare, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Stabroek, Temse, Turnhout, Waregem, Wemmel, Wingene, Wortegem-Petegem, Wuustwezel en Zwijndrecht.

In 2020, het welgekende 'coronajaar' konden we geen labeluitreiking organiseren. We maakten een filmpje om de laureaten van dat jaar bekend te maken en te honoreren. In dit filmpje krijg je, of jouw collega's, schepenen, partners... snel en laagdrempelig zicht op wat een Kindvriendelijke Stad of Gemeente juist is. 

"Dit label is geen einddoel, geen trofee, zelfs geen bewijs van kwaliteit. Integendeel. Het label kindvriendelijke stad of gemeente is de erkenning van een welgemeend engagement van een stadsbestuur naar alle kinderen en jongeren die op hun grondgebied leven of vertoeven. Het is de erkenning van hun burgerschap, de garantie dat hun stem mee telt en dat ze samen aan hun stad kunnen bouwen."
Bart Rogé
jurylid, Labeluitreiking 2018
Verlinde
Tieme
Coördinatie breed jeugdbeleid
03 821 06 04

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong