Quick wins om verkiezingsdrempels weg te nemen voor jonge stemmers
Bataljong verzamelde klanken van jongeren, jeugddiensten en beleidsmedewerkers over wat de voornaamste drempels voor jongeren zouden zijn bij de komende gemeenteraads- en provinciale verkiezingen.
Binnen de drempels onderscheiden we twee grote groepen.
De eerste groep gaat over heel wat praktische drempels zoals:
- Hoe moet ik stemmen?
- Waar moet ik stemmen?
- hoeveel tijd heb ik nodig om te stemmen?
Daarnaast waren er ook inhoudelijk drempels die gaan over:
- Op wie moet ik stemmen?
- Waar vind ik de juiste info over de partijen?
- Waarom zou ik gaan stemmen?
- Wat is de impact van mijn stem?
- Waarvoor ga ik stemmen? Wat doet het lokaal niveau?
We hebben de meest voorkomende drempels in kaart gebracht en hierop voorstellen en oplossingen geformuleerd zo kunnen jullie hiermee aan de slag gaan.
Praktische drempels & oplossingen
Hieronder vind je een aantal praktische drempels die jongeren ervaren terug. We reiken je hier ook een aantal oplossingen aan om de drempel weg te werken bij de jongeren die voor het eerst naar de stembus gaan.
Hoe moet ik stemmen?
Jongeren geven aan met heel wat vragen te zitten als het gaat over het stemproces. Hoe doe je dat zo stemmen in een stemhokje?
- Verspreid het filmpje van ‘hoe moet ik stemmen’ van Debattle. (link)
- Nodig klassen, jeugdbewegingen, uit om eens de stemcomputer of een stembiljet uit te testen.
- Organiseer een info avond voor alle eerste stemmers om het stemsysteem uit te leggen en uit te testen.
Waar moet ik stemmen?
- Verzamel alle info op een overzichtelijke manier en biedt die aan via je gemeentelijke website en sociale kanalen. (vb: https://www.mechelen.be/verkiezingen/eerste-stemmers)
- Duid aan waar de stemkantoren zijn en hoe je er praktisch gemakkelijk naartoe kan? Is er nood aan extra openbaar vervoer?
- Is de ingang verstopt of niet heel duidelijk in welk lokaal er kan gestemd worden, werk met opvallende wegwijzers. Plaats die al vooraf in het straatbeeld zodat inwoners door hebben dat er in oktober gestemd moet worden en waar die stembureau’s zullen komen.
Te lange wachtrijen en tijdverlies?
- Geef tips en tricks mee hoe je naar het stembureau best kan begeven en wat de piek en dalmomenten zijn van het stemmen.
- Geef ook duidelijk weer tussen welke uren je kan stemmen. Vaak kan je langer stemmen in een gemeente die werkt met een stemcomputer dan bij steden & gemeenten die op papier stemmen.
- Maak de wachtrij efficiënt en duidelijk.
- Nemen ouders kinderen mee? Voorzie voor de kleinsten ook een ‘stemronde’ over iets waar de jeugdraad/jeugddienst sowieso input over zou willen. Zo zorg je voor een eerste stemervaring bij de jongsten.
Wat als ik niet kan gaan stemmen? Hoe werkt een volmacht?
- Informeer jongeren over de opties om een volmacht aan iemand te geven wanneer ze er zelf niet kunnen geraken om een stem uit te brengen en dit toch wensen te doen. Dit kan je ook aanbod laten komen tijdens een info avond over ‘hoe stemmen’
- check de website voor de juiste formulieren
Wat als ik mij fysiek niet goed kan verplaatsen?
- Kan je er moeilijk geraken omdat je minder mobiel bent – oplossingen voorzien?
- Extra openbaar vervoer inzetten waar mogelijk?
- Studenten kunnen gebruik maken van een gratis ticket voor de trein. Op de uitnodigingsbrief zal een code staan die je kan gebruiken.
Peer pressure? Sommige jongeren gaan niet stemmen omdat hun vrienden niet stemmen.
- Bij sommige jongeren leeft het stemmen niet bij andere wel. Creëer een vibe om samen te gaan stemmen. Organiseer een drink na de stemming -of samen ontbijten na de stemming.
- Organiseer een after-stemmingsactiviteit in het jeugdhuis.
- Organiseer een leuke activiteit om samen naar de resultaten te kijken.
Inhoudelijke drempels
Ook met de inhoudelijke drempels kan je aan de slag gaan om jongeren naar de stembus te krijgen. Deze zijn immers minstens even belangrijk.
Waar stem ik dan voor?
- Leg uit waar een lokaal bestuur zoal mee bezig is, dat kan via een brochure maar ook via sociale media
- Verwijs partners door naar materiaal om met verkiezingen aan de slag te gaan. Zo is er heel wat educatief materiaal voor het Onderwijs via de VRT Eduboxen of op Klascement.
- Verwijs en leg de link met 't Is aan u.
Heeft mijn stem wel zin? En andere vragen over stemmen?
- Stuur jongeren door naar WAT WAT.
- Stuur jongeren door naar 't Is aan u.
Op wie moet ik stemmen?
- Het is als gemeente niet evident om hierin een wegwijzerfunctie op te nemen. Verwijs jongeren door naar de stemtesten en ander platformen die er zijn.
- Bataljong bouwt een platform dat toegankelijk zal zijn via www.tisaanu.be. Op dit platform leggen we 10 vragen voor aan alle lokale partijen. Zo proberen we politici hun ideeën te laten vertalen naar jongeren.