Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweemeting lokaal jeugdbeleid

De tweemeting lokaal jeugdbeleid? 

Lokale besturen maken sinds 2014 een globaal meerjarenplan (MJP) op als onderdeel van de beheers- en beleidscyclus (BBC). Dit leidde tot de afschaffing van het jeugdbeleidsplan en de geoormerkte middelen voor jeugd. Om de vinger aan de pols van het lokale jeugdbeleid te houden, startte Vlaanderen een langetermijnmeting. De 0-meting in 2013 en 1-meting in 2016 gaven een eerste inzicht in evoluties, verwachtingen en ervaringen rond het plannen en uitvoeren van jeugdbeleid in een nieuwe beleidscontext.

In 2020 namen Vlaanderen en de KU Leuven de 2-meting af. De focus ligt op:

  • Hoe lokale besturen het MJP opmaken en uitvoeren? En hoe tevreden jeugdambtenaren, schepenen van jeugd en jeugdraadvoorzitters daarover zijn?
  • Hoe betrokken kinderen en jongeren zijn bij het MJP (planning en uitvoering)?
  • Hoe betrokken de jeugdraad is?
  • Maar ook ruimer: hoe kinderen en jongeren vandaag input (kunnen) leveren voor het lokale jeugdbeleid?
269 van de 300 gemeenten werden betrokken bij het onderzoek. In 54 gemeenten vulden de drie kernspelers de bevraging in. Er werd een mooie spreiding overheen provincies gerealiseerd en ook op basis van het aantal inwoners is er de nodige diversiteit



 

Bataljong schuift 5 speerpunten naar voor.

Drie adviezen zijn dieper uitgewerkt aan de hand van de resultaten en vaststellingen uit het eindrapport van de tweemeting.
Inhoud
De vele gezichten van het lokaal jeugdbeleid

Lokaal jeugdbeleid is springlevend. De evolutie naar de meerjarenplanning heeft voor een breder en gevarieerder lokaal jeugdbeleid gezorgd. Jeugdbeleid heeft bijzonder veel gezichten en opdrachten bijgekregen de afgelopen jaren. Op heel wat verschillende kruispunten. Dat zet de opdracht van de jeugdambtenaar, spil van het lokaal jeugdbeleid, stevig onder druk. Investering is nodig.

De participatie van kinderen en jongeren aan het lokale beleid stijgt!

En dat is maar goed ook, want beleidsparticipatie van kinderen en jongeren is essentieel voor kwalitatief lokaal beleid.  
Ook de lokale jeugdraad krijgt meer erkenning en wordt vaker betrokken bij de beleidsplanning en uitvoering. Zet sterker in op de ondersteuning van lokale jeugdraden.

Intergemeentelijk samenwerken is de toekomst

De sleutel van het modern jeugdbeleid ligt in netwerken en bruggen bouwen. Binnen het lokaal bestuur, maar ook met andere besturen. Door krachten te bundelen stijgt je bestuurskracht en realiseer je doelstellingen die alleen niet haalbaar zijn. Jeugdregio's winnen aan belang omdat kruispunten met andere beleidsdomeinen zich steeds meer op dat intergemeentelijk niveau bevinden. 

Kind- en jeugdvriendelijkheid wint aan belang om sterk (lokaal) jeugdbeleid uit te bouwen

Lokaal investeren in kind- en jeugdvriendelijkheid loont. Het versterkt de maatschappelijke positie van kinderen en maakt van de gemeente een betere plek voor alle inwoners. Ondersteun de hefbomen hiertoe op een kwalitatieve en duurzame manier. Het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan heeft het potentieel om het Vlaams en het lokaal beleid te verbinden en nog sterker transversaal te maken. Ook het Label Kindvriendelijke Steden en Gemeenten en het Netwerk Jeugdvriendelijk zijn krachtige hefbomen. 

Vlaanderen moet inspireren, verbinden en onderzoeken.

Willen we écht verschil maken voor kinderen, jongeren en hun verenigingen? Dan ligt er best een sterke brug tussen Vlaams en lokaal jeugdbeleid. Een brug met verkeer in de 2 richtingen. Lokale besturen geven structureel mee vorm aan het Vlaamse Jeugd- en Kinderrechtenbeleid. Het Vlaams jeugdbeleid moet aanvullend en ondersteunend werken op het lokaal jeugdbeleid. We zien 3 rollen voor Vlaanderen: (1) inspireren rond lokaal jeugdbeleid en de uitbouw stimuleren, (2) verbinden tussen bestuursniveaus, kennisinstellingen, middenveld en jeugdorganisaties, (3) onderzoek en monitoring, inclusief het aanreiken van enkele tools.

 

Bekijk de filmpjes uit de webinar:

Externe video URL
Externe video URL
Externe video URL

 

Download het rapport en de samenvatting van de tweemeting:

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong