
De rol van Vlaanderen
Adviezen aan Vlaanderen
short read
Laat lokaal jeugdbeleid niet los:
-
Geef Vlaams jeugdbeleid altijd vorm in samenspraak met lokale besturen en aanvullend op lokaal beleid. Als bestuursniveaus samenwerken, maken we een verschil.
-
Zorg voor incentives voor lokale besturen om op innovatieve manier mee werk te maken van de prioriteiten van het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleid.
-
Reik een grondig kwaliteitskader aan voor lokaal jeugdbeleid in het nakende geïntegreerd jeugddecreet.
-
Blijf Bataljong versterken als verbinder en inspirator van lokale besturen en jeugdraden.
-
Onderzoek en monitor de kwaliteit en de budgettering van het lokaal jeugdbeleid en reik benchmarktools aan.
-
Zet in op de bovenlokale ruimte en intergemeentelijke samenwerkingen.
-
Faciliteer netwerken en ontmoetingsruimten voor lokale besturen, Vlaamse departementen, jeugdwerkorganisaties, onderzoeks- en kennisinstellingen, middenveldpartners…
1. Vlaams en lokaal jeugdbeleid moeten op elkaar inhaken
Een brug met 2 pijlers

De brug kent 2 pijlers, en verkeer in 2 richtingen:
-
Lokaal besturen moeten structureel mee vorm geven aan het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleid. Dat Vlaams beleid moet aanvullend zijn op het lokale en het lokale beleid versterken. Dat vergt een engagement van lokale besturen en een mindswitch van Vlaanderen. Jeugdbeleid vertrekt en eindigt niet meer vanuit Vlaanderen alleen. ‘Hogere’ overheden versterken het ‘eerste’ beleidsniveau. Vlaanderen vult aan daar waar het op dat lokale niveau onvoldoende sterk kan georganiseerd worden. Vlaams jeugdbeleid krijgt voortaan dus best niet enkel vorm in dialoog met Vlaamse stakeholders maar ook en vooral met lokale besturen. Lokale besturen engageren zich dan actief om dat Vlaams niveau mee te ondersteunen en de Vlaamse jeugdbeleidsdoelstellingen mee waar te maken.
-
Vlaanderen blijft het lokaal jeugdbeleid actief ondersteunen. Zowel lokale besturen (politici en ambtenaren) als lokale jeugdraden. Drie belangrijke rollen onderscheiding zich in die ondersteuningsopdracht: 1) Inspireren en stimuleren – 2) Verbinden – 3) Onderzoek en monitoring. We formuleren verderop concrete aanbevelingen over die rollen.
Die brug maken is het DNA van Bataljong
Eén van de belangrijkste manieren om die brug te maken is een sterk Bataljong. Die brug leggen is ons DNA. Omdat onze voeten op beide oevers staan. Als ledenorganisatie van lokale besturen en ondersteuner van lokale jeugdraden staat we met één voet in dat lokaal jeugdbeleid. Lokale besturen en lokale jeugdraden zijn onze mede-eigenaars. We brengen hun stem mee naar Vlaanderen. De andere voet is Vlaams, die van bovenbouworganisatie in het Vlaamse jeugdbeleid. Ook Vlaanderen is mede-eigenaar van Bataljong. Bataljong draagt het Vlaams jeugdbeleid mee uit, in het bijzonder naar dat lokaal niveau. Bataljong blijven versterken is dus de belangrijkste strategie om die brug te leggen.
2. Concrete aanbevelingen over de 3 rollen voor Vlaanderen

-
Neem een minimaal kwaliteitskader rond lokaal jeugdbeleid op in het geïntegreerd jeugddecreet. Maak dat kader samen met lokale besturen op. Dit kwaliteitskader werkt als inspiratiebron voor lokale besturen, jeugdraden en jeugdorganisaties. Ook al hangt er geen rechtstreekse financiering aan vast, toch geeft het richting. Het geeft taal aan lokale stakeholders om in debat te gaan met het lokaal bestuur over de uitbouw van het jeugdbeleid. Het helpt een ondersteuner als Bataljong om lokale besturen aan te zetten tot kwaliteitsverbetering. Soms ook om aan te duiden wat minimaal verwacht mag worden.
-
Stimuleer innovatie en transversaal werken rond kinderrechten. Kindvriendelijk beleid heeft aangetoond een sterke motor te zijn voor verandering in lokale besturen. Verandering die tot doel heeft kinderen en jongeren echt te laten meetellen in de lokale samenleving en zo dat dat ook tot uiting komt bij beleidsvoering op alle domeinen. Dat stimuleren kan door o.a. de pioniers te honoreren met een Label Kindviendelijke Stad of Gemeente. Erken de groei en zet daarop in.
-
Subsidieer lokale besturen die mee werk maken van Vlaams jeugdbeleidsprioriteiten. Het is niet omdat lokale besturen autonoom zijn dat je ze niet meer financieel kan ondersteunen. Subsidiëren is ook stimuleren. Om de kerndoelstellingen van het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleid waar te maken, zijn lokale besturen de best mogelijk hefboom. Rijk incentives aan voor lokale besturen. Zet in op samenwerking met elkaar (intergemeentelijk) en partners.

Samenwerken en verbinden is cruciaal rond jeugdbeleid dat zowel sectoraal als categoriaal is.
-
Investeer in netwerking en samenwerkingen tussen lokale besturen. Intergemeentelijke samenwerkingen en regiovorming zijn belangrijke belangrijke bestuurlijke tendenzen. Zowel voor de versterking van het lokaal jeugdbeleid via expertisedeling, als voor de uitrol van bovenlokaal jeugdbeleid. Intergemeentelijk jeugdbeleid kan met extra bestuurskracht uitdagingen tacklen waar lokale besturen zelf moeilijk toe komen.
-
Investeer in de regionale verbinding van lokale jeugdraden. Ook zij hebben baat bij kennisdeling en afstemming. Ook de verbinding met de Vlaamse Jeugdraad is belangrijk.
-
Investeer in thematische netwerken waar lokale besturen, Vlaamse departementen, kennisinstellingen en middenveldorganisaties elkaar inspireren en samen tot innovatie komen. Het Netwerk Jeugdvriendelijk is een voorbeeld van zo’n creatieve ontmoetingshub.

-
Monitor de kwaliteit en de ontwikkeling van het lokaal jeugdbeleid. Doe dat ook op budgettair niveau. Denk aan budgetten voor jeugdwerkondersteuning en vrijetijdsregie, beleidsparticipatie, breed jeugdbeleidsinitiatieven en personeelsinzet op jeugdbeleid.
-
Reik de lokale besturen benchmarktools aan op basis van die monitoring.
-
Plan regelmatig een breed kwalitatief onderzoek rond lokaal jeugdbeleid
-
Stimuleer lokale besturen ook om zelf onderzoek te doen bij kinderen en jongeren en reik hen daarvoor tools aan.