fbpx Hoe functioneer je als jeugdraad in tijden van corona? | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe functioneer je als jeugdraad in tijden van corona?

Deze pagina werd voor het laatst geüpdatet op vrijdag 05/05/2020 om  9u55.

In deze coronatijden zijn heel wat initiatieven, events en activiteiten stopgezet. Ook de jeugdraadbijeenkomsten en -activiteiten kunnen niet meer offline/fysiek doorgaan. Hoe neem je als jeugdraad dan toch nog je rol op tijdens deze coronamaatregelen? Wel, door online te gaan! Hieronder geven we je een paar antwoorden en hopen we jullie te inspireren om jullie werking online verder te zetten. 

Welke rol kan je als jeugdraad opnemen? 

Als jeugdraad heb je een adviesfunctie naar je gemeentebestuur toe. Wees de luis in de pels van het lokale bestuur en ga na of de ze de coronamaatregelen goed opvolgen. Is er aandacht voor kinderen en jongeren? Is de informatie die gegeven wordt duidelijk voor kinderen en jongeren? Wordt er hard opgetreden naar jongeren die de regels niet naleven (gasboetes etc.)? Zijn er steunmaatregelen voor jeugdwerkingen die bijvoorbeeld een inkomstenverlies hebben (en die niet door Vlaanderen/België gedekt worden)?

Daarnaast ben je als jeugdraad het klankbord van kinderen en jongeren. Je kan deze rol opnemen en op zoek gaan naar signalen bij de jonge inwoners van je gemeente over hoe zij de coronamaatregelen ervaren. Je kan ook aan hen vragen hoe jullie hen kunnen steunen in deze tijden. Zo hebben verschillende jeugdraden initiatieven opgezet om enerzijds jongeren te informeren en te sensibiliseren over de coronamaatregelen, en anderzijds inspiratie te geven hoe ze zich ‘in hun kot’ kunnen bezighouden. 
Je kan ook andere interessante informatie doorgeven aan jongeren zoals de telefoonlijn van Awel, de jongerentelefoon waar ze met al hun vragen terecht kunnen of informatie over Tele-onthaal, een dienst waar je kan chatten en bellen. Je kan hen ook doorverwijzen naar WatWat het no-nonsense infokanaal voor jongeren. 

Hieronder een paar voorbeelden van hoe lokale jeugdraden kinderen en jongeren informeren en inspireren:
Informeren en sensibiliseren:
Jeugdraad Deinze 
Jeugdraad Lokeren
Hulp aanbieden:
Jeugdraad Oudenaarde
Jeugdraad Eeklo
Uitdagingen en activiteiten voorzien: 
Jeugdraad Knokke-Heist
Jeugdraad Buggenhout
Jeugdraad Lievegem
Jeugdraad Lokeren

Ben je als jeugdraad ook actief online tijdens deze periode? Laat het ons dan zeker en vast weten! 
 

Rol naar jeugdverenigingen toe:

Lokale jeugdverenigingen leiden onder corona doordat de werking stilligt, vaste kosten doorlopen en de winstgevende activiteiten geannuleerd zijn. Bovendien zal ook het lokale jeugdwerk aan een tal van protocollen moeten voldoen in het kader van de exitstrategie (hygiëne, social distancing…). Jouw lokaal bestuur kan een grote, directe impact hebben op hun toekomstperspectief, met eenvoudige maatregelen. Het is immers hun taak om de jeugdverenigingen te ondersteunen en voornamelijk ook in deze crisistijden. 
Binnenkort verwacht de gemeente een verantwoordingsverslag voor de ondersteuningssubsidies die ze jaarlijks verdelen aan de verenigingen. Er komen heel wat vragen van jeugdverenigingen naar gemeentebesturen: Wat als we onze indicatoren niet halen?. Moeten we ze dan hun subsidies dan teruggeven? Wat met de huur van hun gebouwen? Gaat het kamp door? Is er extra logistieke ondersteuning ?  Er zijn heel wat vragen en nog meer onzekerheid.
Jullie als jeugdraad kunnen het verschil maken en de rol van verbinder opnemen. 

We raden de jeugdraden aan om hun oor te luister te leggen bij alle jeugdverenigingen van je gemeente. 
En breng volgende onderwerpen in kaart :
•    Wat is de financiële situatie van elke vereniging? Wie heeft grote verliezen en wie kan het nog net redden? 
•    Welke vragen (er) leven er rond logistieke en materiële ondersteuning? Hoe kan de gemeente inspelen op extra    ondersteuning om activiteiten in de toekomst te kunnen organiseren op een veilige manier? 
•    Hoe zet de vereniging hun werking verder? Hebben ze creatieve ideeën om online-activiteiten aan te beiden of ervaren ze toch moeilijkheden om de draad terug op te pikken en in te spelen op de mogelijkheden? Met andere woorden hoe zit het met de moraal van de jeugdvereniging? 

Probeer vooral veel te luisteren en een overzicht te geven aan de gemeente (jeugddienst)  over de problemen waar jeugdverenigingen mee kampen,  wat de uitdagingen zijn en hoe de gemeente hier een rol in kan (in) spelen. 
Zodra je al die informatie hebt kan je met de jeugddienst en het gemeentebestuur een gesprek aangaan en vragen hoe de ondersteuning van de jeugdverenigingen kan georganiseerd of bijgestuurd worden. 

Hoe zet je je werking verder?

Een fysiek overlegmoment is uitgesloten. Je activiteiten die gepland stonden zijn geannuleerd of verschoven. De werking van de jeugdraad verloopt niet meer vanzelf, je wordt gewoon uitgedaagd om op een andere manier de werking van je jeugdraad te gaan organiseren. Hieronder geven we je een paar vrijblijvende tips over hoe je dit kan doen.

1. Dagelijks bestuur via video call 
Organiseer je dagelijks bestuur eens via een video call. Belangrijk hierbij is dat je de call goed voorbereidt. Hier wat tips:

  • Maak een duidelijke agenda. 
  • Duid een gespreksleider en een verslagnemer aan.
  • Wie niet aan het woord is dempt zijn/haar micro.
  • Communiceer via chat als je wil reageren.
  • Kies een toegankelijk platform om je video call te houden. 
  • Probeer je call te beperken tot een uur. 

Lukt dit goed dan kan je eventueel ook een virtuele AV houden om te horen hoe het met iedereen is. Tijdens je virtuele AV-moment kan je ook een spelletje spelen of een quiz houden.

Bekijk zeker ook de handige tools onderaan de pagina. En de webpagina over hoe je digitaal goed kan vergaderen.

2. Online participatie organiseren
Nu iedereen in z’n kot zit, is het een ideaal moment om jongeren te bevragen. Veel jongeren brengen tijd door op hun smartphone en computer. Je kan een paar gerichte vragen afvuren over een concreet thema of vraagstuk. Lanceer een korte vragenlijst om meer te weten te komen over wat jongeren denken over een bepaalde kwestie. Naast het uitsturen van vragenlijsten kan je ook een oproep lanceren om deel te nemen aan een video call of webinar die jullie organiseren over een bepaald onderwerp. Dit vraagt iets meer organisatie maar is niet onmogelijk. Gebruik dit vooral om een concreet voorstel of idee af te toetsen en input te vragen. 

Nog meer inspiratie/ informatie nodig? We schreven ook een webpagina over online participaite.

3. Informeren en sensibiliseren
Als jeugdraad kan je jezelf ook inzetten om jongeren op de hoogte te houden en mee te communiceren over de coronamaatregelen via je eigen communicatiekanalen. Doe dit op een jeugdvriendelijke manier zodat de boodschap aantrekkelijk is en goed overkomt. Weet je niet goed hoe? Op onze website verzamelden we ook links naar hoe te communiceren met kinderen en jongeren: https://bataljong.be/corona#uitleggen. Het is belangrijk om de juiste informatie te verspreiden dus check zeker de officiële website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Handige tools? 

Online platforms voor video calls

Online participatie tools

Heb je vragen? Ben je als jeugdraad online ook actief? Laat het dan zeker weten aan ellen.degrauwe@bataljong.be 

De Grauwe
Ellen
Beleidsparticipatie en internationaal
03 821 06 01

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief