fbpx Hackathon | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackathon

Home»Boost je kennis»Beleidsparticipatie van kinderen en jongeren»Inspraak en participatiemethodieken»Hackathon

Hackathon als methodiek om aan beleidsparticipatie te doen

In 2019 diende Bataljong een projectaanvraag in om te gaan experimenteren met de hackathon. Het doel? De hackathon omvormen tot een beleidsparticipatie instrument en hier een draaiboek voor opstellen. We kregen de kans om drie hackathons mee vorm te geven en te begeleiden. We staken ons licht op in Poperinge, Mechelen en Brugge. Daarnaast waren er gesprekken met Globelink, KeKi, De Ambrassade, Quindo, Nerdlab… zij waren in het verleden betrokken bij een hackathon of bezig met hun eigen hackathon. We zetten graag op een rij wat we hebben geleerd en hopen dat dit draaiboek als een bron van inspiratie mag dienen.

Hacka…Watte?

Origineel komt de term hackathon uit de ICT-wereld en verwijst hij naar een samenstelling van ‘hacken’ en ‘marathon’. Een technisch term voor mensen die gedurende een afgebakende periode intensief samen aan software werken en op zoek gaan naar oplossingen voor dingen die niet werken.

De laatste jaren groeit de populariteit van de hackathon. De methodiek komt los van de ICT-wereld, wordt ingezet voor verschillende onderwerpen en varieert in duur: twee dagen, een halve dag online... Het concept van een hackathon, namelijk in een afgebakende tijd een antwoord of concept voorzien op een bepaalde vraag, zorgt voor veel creativiteit en enthousiasme. Het is een leuke vorm van cocreatie en het stimuleert om actief aan de slag te gaan met een thema.

Draaiboek hackathon

Wil je graag zelf aan de slag gaan met methodiek van de hackathon? Wil je graag een hackathon opzetten maar weet niet goed hoe eraan te beginnen? Neem dan snel een kijkje in ons draaiboek en help jezelf op weg! Binnenkort verschijnt er hier een downloadbare PDF van het draaiboek. En dan heb je alle tools in handen om je eigen hackathon op te zetten

Begeleiding hackathon

Wil je graag zelf aan de slag gaan maar loop je wat vast? Dan kan Bataljong je verder helpen met de volgende zaken:

  • Samen de hackathon vormgeven
  • Expert zijn tijdens jullie hackathon
  • Coach zijn van een werkgroepje tijdens de hackathon
  • ...
De Pauw
Zita
Beleidsparticipatie en jeugdraden
03 821 06 02

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief