fbpx Inspraak- en participatiemethodieken | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak- en participatiemethodieken

Home»Boost je kennis»Beleidsparticipatie van kinderen en jongeren»Inspraak en participatiemethodieken»Inspraak- en participatiemethodieken

Inspraak- en participatie methodieken

We selecteerden de interessantste methodieken en verdeelden ze onder in de offline-, online- methodieken en inspiratie. 

 

Online-methodieken 

 Handige online tools om input te verzamelen of je organisatie te stroomlijnen.

Mentimeter

Wil je op een interactieve manier je publiek betrekken, tijdens een vergadering of een presentatie? Dan is deze tool iets voor jou! Stel een word cloud samen over de verwachtingen of organiseer een stemming. Ook schaalvragen kan je stellen. De gratis account beperkt zich maar tot 2 soorten vragen. 

http://www.mentimeter.com

 

Kahoot!

Quizzen maar! Met Kahoot doet je smartphone dienst als antwoordknop. Je maakt je quiz online en deelnemers antwoorden individueel of in groep op je vragen. Met Kahoot! kan je niet enkel heel eenvoudig een quiz maken, er is ook een sjabloon voor surveys en debatten. Je krijgt na de stemming direct een overzicht van het stemresultaat! Let op er is nu een gratis proefversie maar daarna moet je er voor betalen.

http://www.kahoot.com

 

Action bound

Een interactieve app waarmee je een groep opdrachten kan laten uitvoeren, vragen kan laten oplossen, filmpje laten afspelen, foto's uploaden... Kortom een heel leuk  app om op een actieve manier input te verzamelen. Dit is een voorbeeld van gamification, een spelvorm om input te verzamelen. 

http://www.actionbound.com 

Plickers 

Met deze app kan je interactie genereren bij kinderen of jongeren die geen smarthphone hebben. Jij download de app, presenteert de meerkeuze vragen. De deelnemers antwoorden door middel van een QR-code in een bepaalde richting omhoog te houden. Jij scant de antwoorden en kent meteen het resultaat van de stemming. 

http://www.plickers.com

 

Google form

Handige manier om een enquête samen te stellen. Verschillende type vragen, kies je lay-out en go. Handig dat je de resultaten in grafieken gepresenteerd krijgt. Deze toepassing is gratis. 

Survey Monkey

Deze online tool is vooral gekend als enquête tool maar kan je ook gemakkelijk inschakelen als interactieve tool. Gebruik korte vragen of stellingen waarbij geen ingewikkeld antwoordoptie verreist zijn. De gratis versie beperkt zich tot 10 vragen. 

http://surveymonkey.com

Piktochart

Werk aan zichtbaarheid en transparantie. Met Piktochart maak je snel een infographic en vertaal je tekst naar beeld. Infographics zijn het ideale hulpmiddel om tekstuele informatie, symbolen en cijfers op een visuele manier weer te geven. Effe gratis een login maken en je bent vertrokken.

http://piktochart.com

Powtoon

wil je graag eens op een andere manier iets presenteren? Pak je presentatie eens aan met Powtoon. Via deze website kan je geanimeerde presentaties maken en video's. Werk met een standaard sjabloon of creëer iets volledig nieuw. 

https://www.powtoon.com 
 

Canva

Via deze website kan je super leuke ontwerpen maken voor een affiche voor je participatie-actie of informatie die je wil meegeven. 

https://www.canva.com

Aanstekers is een tool die we ontwikkelden om de ideeën van jongeren te verzamelen. Alle jongeren kunnen via de webtool anoniem ideeën voor hun gemeente bekijken, toevoegen en 'aansteken'. Elke jeugdraad krijgt een ruimte en een login om de ideeën voor hun gemeente te beheren. Bedenkt een toffe campagne om de webtool bekend te maken in je gemeente en maak van je jongeren echte Aanstekers! Check de webtool via www.aanstekers.org.

Inspiratie

Geen kant en klare methodiek, app of tool maar wel een leuke manier om iets participatief aan te pakken. 

Participatie-Caravan

Wil je structureel en actief op zoek gaan naar de stem van kinderen en jongeren? En je wil daarbij heel herkenbaar zijn? Dan kan je de aankoop van een caravan overwegen. Een rondtoerende inspraakmobiel.

Bekijk zeker eerst de technische zaken vooraleer je een aankoop overweegt:Hoe moet je de caravan vervoeren ?
Heb je een auto of ander voertuig met een trekhaak om de caravan op verschillende locaties te brengen? 
Bij aankoop check zeker of de caravan nog kan rijden?
Bespreek dit zeker eens bij de technische dienst. 
Jeugddienst Aarschot kocht voor een inspraakproject een caravan aan. Vraag hen zeker naar hun ervaring
 

Zetelactie

We hebben vaak het idee wanneer we inspraak organiseren dat anderen even enthousiast zijn als wij. De opkomst van het volk is vaak niet zo groot omdat agenda's al vol zitten. Bovendien moet het onderwerp je al heel persoonlijk raken om effectief naar een inspraakavond af te zakken. 

Een alternatief is om op de plek - waarover het vraagstuk gaat - aanwezig te zijn. Ga naar een kringloopwinkel of wie weet heb je zelf nog een zetel staan. Verzamel nog leuke lamp en een koffietafel, zo is je salon klaar om rond te reizen. Nodig mensen uit om even in de zetel te komen zitten en een gesprek te hebben over bijvoorbeeld de nieuwe inrichting van het plein. 

Jeugdraad Sint-Niklaas testte dit uit op drie plekken. Contacteer hen voor meer info. 

Of koop een opblaasbare zetel zoals de straathoekwerkers van Mechelen deden.

Guerrilla-actie

Deze manier van actie voeren is heel specifiek. Je wil een thema of onderwerp in de kijker zetten en buzz creëren zodat iedereen in de gemeente of stad erover praat. Ideaal ga je 's nachts te werk of heel vroeg in de ochtend zodat de gemeente/stad ontwaakt  en geconfronteerd wordt met je actie in het straatbeeld. Dit kan heel drastisch zijn maar ook heel subtiel. Bijvoorbeeld: aan elke deur een ballon hangen met een boodschap. Met krijtgraffiti op het voetpad een logo of boodschap aanbrengen. Je kan ook voor een grote guerrilla actie gaan zoals Kabinet J in Leuven 's nachts een tuin heeft aangelegd.

Pop-up

Verover een leegstand pand en organiseer daar je eigen inspraakwinkel! Is het nu een gebouw in de winkelstraat, eigendom van de gemeente of particulier?  Het moet je niet tegenhouden om de eigenaar ervan te overtuigen om bijvoorbeeld voor een week een pop-up inspraak project te organiseren. 

Veel meubilair heb je niet nodig. Je moet vooral opvallen in het straatbeeld en zoveel mogelijk mensen overtuigen om eens binnen te stappen. 

Guerrilla kunstenaars collectief Ant'woord kan je zeker verder helpen met tips&tricks. 

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong