fbpx Jeugdmonitor | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdmonitor

Home»Boost je kennis»Beleidsparticipatie van kinderen en jongeren»Inspraak en participatiemethodieken»Jeugdmonitor

Over de jeugdmonitor

De jeugdmonitor is een tool van de Vlaamse overheid waarmee lokale besturen kinderen en tieners vanaf het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar kunnen bevragen over hoe zij wonen en leven in hun buurt, stad of gemeente ervaren. 

De tool is opgebouwd rond drie thema's:

  • Spelen, buiten zijn, dingen doen met je vrienden
  • Iets doen voor andere mensen, zorgen voor mijn buurt
  • Mijn school en hobby's

Steden, gemeenten en de VGC kunnen zelf kiezen over welk thema ze een bevraging opzetten. 

Hoe werkt de online bevragingstool? 

De originele bevragingstool die te vinden was via de website van de Vlaamse overheid kan niet meer gebruikt worden, maar je kan wel een kopie in Microsoft Forms aanvragen bij Bataljong. Ondertussen bouwt Bataljong in 2024 aan een inhoudelijk en technisch verbeterde jeugdmonitor in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. 

Via deze linken kan je de vragenlijsten al eens inkijken:

Hoe begeleid je een bevraging?

In de handleiding voor begeleiders legt de Vlaamse overheid stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan en vind je nuttige tips om de kinderen en tieners te helpen bij de bevraging. 

Brief aan de ouders

Je doet er goed aan om de kinderen, tieners en hun ouders op voorhand goed te informeren over de bevraging. Via deze brief aan de ouders geef je duidelijk aan dat kinderen en tieners niet verplicht zijn om mee te werken, dat de resultaten strikt vertrouwelijk verwerkt zullen worden en hoe en waarom je de bevraging organiseert. 

Hoe ga je aan de slag met de vragen en de resultaten?

Welk thema is nuttig voor jouw gemeente? Hoe stel je groepen van kinderen en jongeren samen? Hoe ga je aan de slag met de resultaten? Je kan die downloaden in een overzichtelijk PDF-rapport met tabellen en diagrammen. Of als ruwe data in een Excel- of csv-bestand. 

Die resultaten kan je gebruiken als input voor je jeugdbeleid: Wat loopt er goed? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Waar schieten we nog tekort? In de handleiding Aan de slag met de vragen en de resultaten illustreert de Vlaamse overheid dit met voorbeelden. 

Holvoet
Ilse
Vorming en procesbegeleiding
03 740 76 42

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief