fbpx Starterstweedaagse Merelbeke | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterstweedaagse Merelbeke

​Deze starterscursus maakt nieuwe jeugdambtenaren wegwijs in de wereld van de jeugddienst. Je krijgt een goede kijk op de basisaspecten van werken in een gemeente, het lokale jeugd(werk)beleid, taken en profiel van een (jeugd)dienstmedewerker en het jeugdwerk- en jeugdbeleidslandschap in Vlaanderen. 

Voor wie

​Voor wie nog maar pas werkzaam is bij een lokaal bestuur en die een opdracht heeft in het lokale beleid voor kinderen en jongeren: jeugdambtenaren, organisatoren van vrijetijdsaanbod, jeugdwerkondersteuners, verantwoordelijken voor de participatie van kinderen en jongeren, deskundigen jeugd,...

De starterscursus is exclusief voor leden van Bataljong.

Wat mag je verwachten

  • We dompelen je twee dagen onder in de wondere wereld van het jeugdbeleid en de jeugdambtenaren. 
  • Na het volgen van deze opleiding heb je een goede kijk op de basisaspecten van werken in een gemeentelijke (jeugd)dienst en voel je je klaar om aan het avontuur te beginnen! 
  • Op het programma: je leert hoe je de leefwereld van jouw jonge inwoners in beeld kan krijgen, hoe je dit vertaalt naar beleid rond vrijetijdskansen en beleidsparticipatie en hoe je dat beleid vervolgens uitvoert, evalueert en bijstuurt. Dit niet vanop een eilandje, maar in samenwerking met partners binnen en buiten het lokaal bestuur. 

Programma

Dag 1

Op de eerste dag ben je welkom vanaf 9 uur, het programma start om 9u30. 

Kennismaking | We starten met een kennismaking met elkaar en elkaars takenpakketten, en hoe het lokale jeugdbeleid eruitziet. We geven je mee wat volgens Bataljong nodig is om werk te maken van sterk beleid voor jonge inwoners.  

Inzicht in de leefwereld | Sterk beleid is beleid dat afgestemd is op de noden en behoeften van je doelgroep. Daarom starten we met een persona-oefening die duidelijk maakt dat er een grote verscheidenheid is onder ‘kinderen en jongeren’, wat hun mogelijke noden en behoeften zijn algemeen en meer specifiek hoe zij hun vrije tijd beleven. Ook die ‘vrije tijd’ is een vlag die vele ladingen dekt, daarom gaan we daar wat dieper op in.  

Bouwstenen cijfers en participatie | Om je beleid te onderbouwen, heb je betrouwbare cijfers nodig. We reiken jou enkele bronnen aan die je kunnen helpen om een eerste schets te maken van jouw jonge inwoners. Daarnaast is participatie noodzakelijk om te bepalen wat moet gebeuren en hoe je dat het beste aanpakt. We leren jou de basics, welke rol de jeugdraad daarin kan spelen, wat in de regelgeving staat en hoe de praktijk eruit kan zien.  

Jeugdambtenaren op bezoek | ‘s Avonds nodigen we enkele jeugdambtenaren uit om te komen vertellen over hun praktijk en waar ze trots op zijn. Daarna ga je met hen in gesprek aan de hand van stellingen over het werken als jeugdambtenaar voor een lokaal bestuur.  

Dag 2 

De tweede dag starten we met ontbijt om 8u, het inhoudelijke programma start om 9u. 

Je staat er niet alleen voor | Omdat jeugdbeleid doelgroepenbeleid is, hebben meerdere actoren een rol te spelen. We leren jou welke rol je vanuit het lokale bestuur kan opnemen en wie welke rol kan spelen in je netwerk. Vrijetijdspartners en meer specifiek jeugdwerkinitiatieven maken onbetwistbaar deel uit van je netwerk, daarom leren we jou enkele basisbeginselen van een goede ondersteuning.  

Beleidsplanning | Geen lokaal jeugdbeleid zonder een meerjarenplan. Daarom keren we terug naar jouw lokale praktijk en nemen we de beheers- en beleidscyclus en het meerjarenplan onder de loep. Na deze sessie hebben de cijfers en codes voor jou geen geheimen meer, en wie weet ontdek je nog interessante cijfers waarover je eens met iemand in gesprek wil gaan.  

Het programma eindigt om 16u.  

Waar en wanneer

Maandag en dinsdag 23 en 24 september 2024.

Ten Berg (de Tilk)
Bergstraat 16n
Merelbeke

De cursus duurt twee dagen, inclusief avondprogramma en overnachting. 

Prijs

275 euro voor het volledige programma, inclusief maaltijden en overnachting (enkel toegankelijk voor leden van Bataljong).

Lees hier meer over onze prijzen en voorwaarden.

Praktisch

ma 23 - di 24 sep 24
Ten Berg (de Tilk)
Bergstraat 16
Merelbeke
Jeugdambtenaren
Prijs
275 euro, enkel voor leden
Holvoet
Ilse
Vorming en procesbegeleiding
03 740 76 42

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong