fbpx Inspiratiemoment jongeren en politie | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspiratiemoment jongeren en politie

LEJO, JES Antwerpen, Groep INTRO, JES Brussel, GIGOS en Hogeschool Vives startten in januari 2022 projecten op die met financiële ondersteuning van minister van Jeugd Benjamin Dalle inzetten op de versterking van de relatie tussen jongeren en politie. De voorbije twee jaar werden er jeugdwerkers, jongeren, politie en beleidsmakers samengebracht om met vallen en opstaan stappen vooruit te zetten in deze belangrijke maatschappelijke uitdaging. Op dit inspiratiemoment kan je luisteren naar hun verhalen en inzichten.

Dit event is een samenwerking tussen Bataljong, Uit de Marge en Placecompany en is een actie in het kader van prioriteit 1, welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling, van het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan.

Voor wie

Iedereen in Vlaanderen en Brussel die mee een steen wil verleggen in een versterkte relatie tussen jongeren en politie is welkom om inspiratie op te doen en verhalen te beluisteren uit Aalst, Antwerpen, Asse, Dilbeek, Wemmel, zone Brussel Zuid, Genk en Menen.

Het inspiratiemoment verloopt in het Nederlands. Wie Franstalig is kan deelnemen in het Frans, maar er is geen vertaling voorzien.

Wat mag je verwachten

Op een voormiddag vertellen we jou over de ervaringen van de zes projecten die aan de slag gingen rond de relatie tussen jongeren en politie. Je leert er wat belangrijk is om te komen tot een goede relatie tussen jongeren en politie, en kan je laten inspireren door praktijkverhalen. 

Waar en wanneer

Adres: The Faculty Veeartsenstraat 47 1070 Anderlecht (12 minuten stappen van aan station Brussel-Zuid)

Donderdag 7 december 2023 van 9:30 tot 13:30. 

Ondanks de geplande treinstaking kiezen we er voor om deze inspiratiedag te laten doorgaan. Er is een minimale dienstverlening qua treinverkeer en de ervaring leert ons dat de treinen die wel rijden vaak stipter en minder druk zijn tijdens een geplande treinstaking dan normaal.

Prijs

Deelname is gratis, we vragen je wel om in te schrijven. Dat doe je uiterlijk 30 november via de knop onderaan.

Ben je ingeschreven en kan je toch niet komen of heb je vragen over je inschrijving? Stuur dan even een mail naar kristof.bouvard@bataljong.be

Programma

09u30 onthaal

10u00 start programma

  • Welkomstwoord door Maret Dakaeva (directeur van Uit de Marge) en Jurgen Sprangers (directeur van Bataljong)
  • Mattias De Backer en Muriel De Wolf van Placecompany gaan dieper in op de vraag waarom het zo belangrijk is om dialoog en bemiddeling tussen jongeren en politie te organiseren. Daarvoor kijken ze naar goede voorbeelden in het binnen- en buitenland. Ze onderzoeken hoe je zo’n dialoogtrajecten best organiseert, maar concluderen evenwel dat een universele handleiding niet bestaat.
  • Federaal Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle gaan in gesprek met actoren uit de projecten over het versterken van de relatie tussen jongeren en politie.
  • 5 keuzesessies: inspiratie en geleerde lessen uit de 6 projecten

12u30 lunch

Tijdens het onthaal en de lunch is er de kans om via posters 20 andere organisaties, initiatieven of acties in Vlaanderen en Brussel over het versterken van de relatie tussen jongeren en politie bekend te maken. Geef in het inschrijfformulier aan indien jij iets wil delen. Imke van Bataljong neemt later contact met je op.

Keuzesessies

Je kan een keuze maken uit 5 sessies, vormgegeven vanuit de 6 projecten:

Sessie 1: Dialoog opzetten tussen jongeren en politie: leidende principes voor een kwalitatief dialoogtraject (JES Antwerpen en JES Brussel)

JES Antwerpen en JES Brussel werkten samen met onderzoeker Mattias De Backer, Alba vzw en Moderator vzw aan een set van leidende principes om vorm te geven aan een sterk dialoogtraject voor jongeren en politie. In deze sessie maak je kennis met deze principes vanuit de ervaringen met dialoogtrajecten in Antwerpen en de zone Brussel Zuid.

Sessie 2: Iedereen mee - Draagvlak en samenwerking tussen jeugdwerk, lokaal bestuur en politie (Groep INTRO)

Om te komen tot een betere vertrouwensrelatie tussen jongeren en politie is samenwerking tussen de 'driehoek' jeugdwerk - politie - lokaal bestuur cruciaal. Younes El Yousfi van Groep Intro vertelt in deze sessie over netwerken en samenwerken met het lokaal bestuur en alle geledingen van de politiezone. Ook Raf de Visscher (schepen van jeugd in Wemmel), Isabelle Rombouts (jeugdambtenaar in Asse) en Arnoud Vermoesen (korpschef politiezone Dilbeek) getuigen over hoe zij kijken naar deze samenwerking.

Sessie 3: Goed begonnen is half gewonnen - Hoe start je een project jongeren en politie op? (GIGOS)

Je start beter niet halsoverkop met een actie of project rond jongeren en politie. Hanne Trippaers en Angelo Delrio van GIGOS vertellen je in deze sessie meer over hoe je te weten komt wat er leeft bij alle betrokken actoren en hoe je een zo optimaal mogelijke startsituatie creëert. Ook Ellen Smolders, maatschappelijk assistent van de lokale dienst van Politiezone CARMA, laat haar licht hierop schijnen vanuit de bril van politie.

Sessie 4: De impact van verbindende activiteiten op jongeren, jeugdwerkers, politie en lokale besturen (LEJO)

In het Allo?!-project van Aalst werd van bij de start sterk ingezet op verbindende activiteiten tussen jongeren en politie. Jef Prové van LEJO geeft meer uitleg bij de aanpak en impact hiervan, de verschillende deelnemers aan de activiteiten getuigen over wat hun deelname met hen en hun onderlinge relaties deed. 

Sessie 5: Kennis over (de leefwereld van) jongeren integreren in je politiekorps (Vives Hogeschool)

Om positief in interactie te gaan met jongeren is het goed om te weten wat er leeft bij jongeren en in hun leefwereld. Evelien De Pauw van Vives Hogeschool coördineerde het traject jongeren en politie in Menen. Ze legt in deze sessie samen met Melissa Noppe, operationeel adviseur van politiezone Grensleie, uit hoe hier op gewerkt kan worden via het geven van vormingen aan politiekorpsen en het aanstellen van een jongereninspecteur in het korps.

 

Praktisch

do. 07.12.23 09:30-13:30
The Faculty
Veeartsenstraat 47
1070 Anderlecht
Prijs
Dit event is gratis, je dient je wel in te schrijven
Pichal
Imke
Kindvriendelijke Steden en Gemeenten
03 740 76 44

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong