fbpx Subsidies voor 5 IGS'en jeugd | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidies voor 5 IGS'en jeugd

Subsidies voor 6 jaar

Binnen het decreet bovenlokaal jeugdbeleid worden vanaf 1 januari 2021 vijf projectverenigingen gesubsidieerd door Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle. Zij krijgen een jaarlijks bedrag voor de beleidsperiode 2021-2026. Het gaat om een projectvereniging waar de verschillende lokale besturen de komende 6 jaar inzetten op het realiseren van een sterker regionaal jeugdbeleid. 

Projectvereniging Deelnemende gemeenten Jaarlijkse subsidie
Projectvereniging Meetjesland Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate € 28.000
Jeugdregio Pajottenland  Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen  € 17.100   
Projectvereniging Neteland  Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar  € 51.487   
Beleefproject  Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw  € 8.300
Projectvereniging jeugdregio Noorderkempen Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Stabroek, Wuustwezel € 36.150 
TOTAAL   € 141.037 

Het gaat om een systeem van cofinanciering: wat de lokale besturen in de acties van de projectvereniging investeren, wordt verdubbeld door de Vlaamse Overheid.

Lees hier het nieuwsbericht van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Lokaal jeugdbeleid is bovenlokaal

31 lokale besturen maken via deze middelen werk van een bovenlokaal verhaal. Bataljong gelooft sterk in dit regionaal verhaal. Door intergemeentelijk samen te werken bundel je krachten, deel je expertise, vergroot je je slagkracht, bereik je samen moeilijker bereikbare doelgroepen... Bovendien stopt het leven van jonge inwoners niet aan de gemeentegrens. Vaak gaan zij in een andere gemeente naar school, hebben er vrienden, besteden er hun vrije tijd of maken ze gebruik van hulpverlening. 

Meer lezen over onze visie? Check het hier.

Bataljong pleit voor een snelle evaluatie en bijsturing

In de voorbije maanden zorgden we voor zoveel mogelijk ondersteuning van jeugdregio's die de sprong wilden wagen naar deze projectmiddelen. Door middel van het drie info- en uitwisselsessies, de nodige inspiratie via allerhande communicatiekanalen, een helpdeskfunctie, vertolken van de stem van lokale besturen op Vlaams niveau... We zijn dan ook blij dat er 5 jeugdregio's nu middelen krijgen voor de komende zes jaar. 

Toch rusten we niet op onze lauweren. We pleiten bij de minister voor een snelle evaluatie en bijsturing van deze subsidielijn, en bij uitbreiding het decreet bovenlokaal jeugdbeleid. Zo vragen we een inhoudelijke focus op breed jeugdbeleid op regioniveau, minder administratieve drempels, een extra instapmoment voor nieuwe IGS'en in 2022, betere afstemming met onder meer het decreet bovenlokaal cultuur en de erkenning van Bataljong als steunpunt voor bovenlokaal jeugdbeleid. 

Verlinde
Tieme
Coördinatie breed jeugdbeleid
03 821 06 04

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong