fbpx Stap 4: Bereid je gesprek met de schepen(en) voor | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 4: Bereid je gesprek met de schepen(en) voor

Dubbelchecken bij je jeugdambtenaar 

Jullie hebben het meerjarenplan gelezen en een lijstje van suggesties of prioriteiten samengesteld? Het is niet evident om dit direct met de schepen van Jeugd te bespreken. Afhankelijk van het thema of beleidsdomein, betrek je best ook nog andere schepenen. De ene jeugdraad heeft een goed en gemakkelijk contact met schepenen, bij de andere zijn ze eerder onbereikbaar of minder gemakkelijk te vatten voor een gesprek.  

Laat je daarom begeleiden door de jeugdambtenaar om het gesprek goed voor te bereiden, in te plannen en uit te voeren. De jeugdambtenaar is de expert in jullie lokaal (jeugd)beleid en kan jullie nog meer input geven over acties en jullie alert maken rond gevoeligheden die leven binnen de stad of gemeente.  

Een gesprek of liever iets anders? Kies je aanpak 

Wil je een gesprek met de jeugdraadsleden, een of meerdere schepenen en de jeugdambtenaar? Of een debat? Of eerder een rondetafelgesprek met meerdere experten rond de tafel? Alles kan. Van welke formule krijgen jullie het warm? 


Gesprek
Wil je meer inzetten op een dialoog? Dan kan je kiezen voor een gesprek. Zoek een leuke locatie waar je ongestoord gezellig kan praten. Dit hoeft niet in een duffe vergaderzaal. Kies een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Bereid het gesprek goed voor. Welke zaken wil je aanstippen? 'Carrousel' en 'Op weg' zijn twee mogelijke concepten die je kan gebruiken. 

Debat
Heb je met je jeugdraad Debattle (of een ander soort debat) georganiseerd voor de verkiezingen en wil je dat nu herhalen? Dat kan zeker. Je voorziet best een aantal pittige stellingen voor je panel (huidige bestuursploeg) over jeugdthema’s die hot zijn. Bedenk zeker een manier hoe jongeren het woord kunnen nemen tijdens het debat of vragen kunnen stellen aan de panelleden. Hier vind je meer info over het 'Debatconcept'

Driehoeksverhouding 

Zijn jullie als jeugdraad genoeg betrokken geweest bij het (jeugd)beleid de afgelopen drie jaar? Hoe is jullie ervaring met advies geven en advies vragen? Wat zijn de verbeterpunten? Dit gesprek is ook de ideale gelegenheid om jullie relatie met de jeugdambtenaar en schepen van Jeugd ter sprake te brengen. Grijp deze kans om goede afspraken te maken over een sterkere samenwerking in de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat een goede driehoekssamenwerking cruciaal is voor de continuïteit en kwaliteit van het lokale jeugdbeleid. Zo kunnen jullie bv. een structureel overleg plannen tussen de drie kernactoren. Spreek daarbij jullie verwachtingen uit en verduidelijk de rollen. Meer info en tips? Bekijk bataljong.be/tweemeting-lokaal-jeugdbeleid. 

Tijd voor actie

  • Plan een overleg in met je jeugdambtenaar. Voorzie tijd om de acties en doelstellingen die jullie geselecteerd hebben te bespreken en voor jullie helder te krijgen. Voorzie ook al een suggestie of formuleer een aanbeveling waaruit blijkt dat jullie als jeugdraad graag bij die actie betrokken willen worden. 
     
  • Probeer jullie doelen voor het gesprek met de schepen(en) duidelijk te krijgen. Wat willen jullie bereiken? Dat jullie nauwer betrokken worden bij bepaalde acties? Dat jullie samenwerkingsrelatie verbetert? Dat bepaalde acties een plek krijgen in het meerjarenplan? Dat jullie samen prioriteiten bepalen? Of een combinatie?  
     
  • Stel met je jeugdambtenaar een plan van aanpak op om de inhoudelijke kant van de zaak verder voor te bereiden: een concept kiezen en uitwerken, het formuleren van aanbevelingen naar het schepencollege (in de vorm van een advies?)… Maar ook de praktische kant van de zaak: een draaiboek opmaken, materiaal verzamelen, een afspraak maken om met de schepen(en) samen te zitten… Je kan dit ludiek aanpakken of heel ’officieel’.  

Bataljong steunt je boodschap

Soms kan het zijn dat je ‘uitnodiging tot dialoog’ met de bevoegde beleidsmaker(s) wat extra gewicht of overtuigingskracht nodig heeft. Het kan zijn dat een schepen of de burgemeester de urgentie en het belang van de vraag niet goed heeft begrepen of verkeerd inschat. Dan kan het helpen dat een sterke organisatie zoals Bataljong die de belangen van de kinderen en jongeren behartigt jouw boodschap mee onderschrijft. Dat is exact wat onze directeur voor jullie heeft gedaan. Hij schreef een brief die beleidsmakers oproept om de dialoog met de jeugdraad aan te gaan en om een gesprek te voeren over de voorbije en toekomstige beleidsperiode.

Hier kan je de brief bekijken.

Wil je deze graag meesturen met jouw uitnodiging?
Stuur even een mailtje naar jimmy.wertelaers@bataljong.be  en vermeld volgende gegevens:

  • NA(A)M(EN) beleidsmaker(s)
  • GEMEENTE/STAD

Wij personaliseren de e-mail op maat van jouw gemeente zodat je die kan meesturen.

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief