Stap 3: Kies je prioriteiten
Prioriteiten stellen
Jullie zijn mogelijks heel wat interessante doelstellingen en acties tegengekomen tijdens het doorploegen van het meerjarenplan. Jullie kunnen natuurlijk niet alles direct opvolgen. Daarom is het belangrijk om een prioriteitenlijstje te maken. Welke acties kunnen jullie het best opvolgen en hebben rechtstreeks een weerslag op heel wat kinderen en jongeren? Dit kunnen ook doelstellingen zijn die niet onder het hoofdstuk Jeugd staan. Want denk eraan: het domein ‘Jeugd’ is breder dan hoofdstuk ‘Jeugd’. Denk ook na over acties die nu niet in het plan staan, maar voor kinderen en jongeren in jouw gemeente wel belangrijk zijn.
Hoe staat het?
Om te weten of doelstellingen en acties in de praktijk zijn uitgevoerd, kan je beroep doen op de werknemers van het stads- of gemeentebestuur. Jullie eerste aanspreekpunt is de jeugdambtenaar, maar je kan je ook rechtstreeks tot een andere ambtenaar of schepen richten om te achterhalen hoe het staat met een bepaalde actie. Sommige acties zijn natuurlijk ook heel zichtbaar (bv. een fietspad aanleggen), dus dat kan je ook gewoon weten of opzoeken in de media.
Weetje!
Google is your friend (wie weet staat de actie wel ergens online? Of kwam het in de pers?)
Tijd voor actie
- Gebruik het schema van Eisenhower om prioriteiten te stellen. Of bekijk per actie op welke groepen kinderen en jongeren die impact heeft.
- Spreek je jeugdambtenaar (of een collega) aan om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de actuele toestand van jullie prioritaire acties (als je het zelf niet weet of vindt). Bekijk vooral de acties die op de planning stonden, maar nog niet zijn uitgevoerd. En de acties die er in de komende jaren nog aankomen en waar jullie graag bij betrokken zijn. Bv. de actie ‘In 2023 bouwen we het Huis van het Kind verder uit’.
- Zijn er voor jullie als jeugdraad of voor kinderen en jongeren in de gemeente belangrijke thema’s of onderwerpen die nu niet in het meerjarenplan staan? Die kunnen jullie ook opnemen in jullie prioriteitenlijst. Vergeet niet: de gemeente kan het meerjarenplan voortdurend bijsturen. Waar zien jullie dus nog meer kansen? Denk ook na over hoe kinderen en jongeren nog meer een stem kunnen hebben binnen het beleid en het meerjarenplan?
Tip!
De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 lijken nog veraf. Toch zullen ze snel daar zijn! De verkiezingen bieden jullie als jeugdraad dé uitgelezen kans om je stem te laten horen. Maar ook die van andere kinderen en jongeren in jouw gemeente. Wil je in kaart brengen wat kinderen en jongeren in jouw gemeente belangrijk vinden? Waar ze nood aan hebben? Wat volgens hen in het nieuwe meerjarenplan moet staan? Top! Plan dan zeker op tijd jullie inspraakacties. Wil je een memorandum schrijven? Plan dan met je jeugdraad tijdig het traject om daartoe te geraken.
Aanbevelingen formuleren
Probeer suggesties ter verbetering of nieuwe input telkens op een positieve manier te formuleren. Of wanneer iets grondig fout is gelopen, kan je het ook als verbetersuggestie of aanbeveling formuleren. Zo komt het minder aanvallend over.
Wil je je aanbeveling toetsen aan de 8 principes? Onderstaand document helpt je verder.