fbpx Relance jeugd: Hou de volgende infrastructuursubsidies in het oog ! | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Relance jeugd: Hou de volgende infrastructuursubsidies in het oog !

 

3 subisidielijnen die je kan combineren ...

Er zijn momenteel 3 subsidielijnen die elk inzetten op jeugdinfrastructuur én die te combineren zijn. Hieronder meer info over de 3 lijnen.

1° NIEUW! Pro­jec­top­roep voor lo­ka­le jeugd­or­ga­ni­sa­ties : "Kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichting jeugdinfrastructuur"

2° 11 bijbehorende Bataljongtips

3° Bij­ko­men­de mid­de­len voor de sec­to­ra­le in­ves­te­rings­sub­si­dies

4° Gra­tis ener­gies­cans en quick-wins voor jeugd­in­fra­struc­tuur

 

 1° NIEUW! Pro­jec­top­roep voor lo­ka­le jeugd­or­ga­ni­sa­ties

Wil je de oproep in detail nalezen dan vind je de nodige info hier op de website van het departement.

Bataljong verzamelde voor jou enkele reflecties en tips bij deze oproep.

WAAROM deze oproep?

Met deze oproep wil de minister van Jeugd in de periode 2021-2022 een impuls geven aan de georganiseerde vrije tijd voor kinderen en jongeren door de daartoe beschikbare publieke binnen- en buitenruimte te versterken en te verbreden.

VOOR wie?

Voor erkende jeugdwerkorganisaties die beschikken over jeugdinfrastructuur.

Voor lokale besturen en VGC als ze een partnerschap aangaan met een jeugdorganisatie.

Voor organisaties die hun werking hebben in gebouwen van de lokale overheid mits langdurig bestemmingsrecht (20 jaar) en eigenaarsonderhoud of bouwmeesterschap op zich nemen

WAT ZIJN DE 3 FOCUS-gebieden?

De projectoproep focust op verschillende vormen van jeugdinfrastructuur. Er zijn 3 focusgebieden: 

 Investeren in een goede basisinfrastructuur.

Het gaat hier over de directe noden voor bestaande infrastructuur waar een jeugdwerking plaatsvindt en de oproep staat open voor heel wat soorten maatregelen in en aan deze infrastructuur! (ruimte deelbaar maken, ventielatiesystemen, uitbreiden sanitair, ….)

Investeren in veilige en toegankelijke ontmoetingsplaatsen voor k&j

Dit focusgebied zet in op toegankelijkheid voor alle specifieke doelgroepen. Deze ruimtes worden ingericht afhankelijk van de noden en behoeften van de kinderen en jongeren.(verlichting, akoestisch comfort,…)

Je kan dit focusgebied combineren met de volgende insteken:

  • Jeugdverenigingen aanmoedigen om aan de slag te gaan met toegankelijkheidsproblemen zoals omschreven in het onderzoeksrapport ‘Integrale toegankelijkheid van infrastructuur in de jeugdsector’ (uitgevoerd door INTER).
  • Voor maatregelen inzake de integrale toegankelijkheid van een gebouw of site anders dan het inrichten van ruimtes voor kinderen en jongeren, wordt verwezen naar de sectorale investeringssubsidies voor bovenlokale infrastructuur.
  • Op www.toegankelijkejeugdlokalen.be vind je meer relevante informatie en regelgeving.
  • Kind & Samenleving maakte een inspiratieboek om tienervriendelijke publieke ruimte te realiseren. Je vindt het hier.

Investeren in jeugdvriendelijke buurten en speelgebieden.

Met dit focusgebied wil de Vlaamse regering actoren stimuleren aan de beschikbare buitenruimte, al dan niet verbonden aan infrastructuur, kind- en jeugdvriendelijker in te richten. (spel- en bewegings- en ontmoetingsplekken, …)

Opgelet je mag als indiener inzetten op meerdere focusgebieden maar dit heeft wel gevolgen voor de minimum en maximumbedragen per dossier!

WELKE KOSTEN komen in aanmerking?

-Kosten voor uitvoering van onroerende infrastructuurwerken in functie van 1 of meerdere gekozen focusgebieden.

!!! In tegenstelling tot de reguliere investeringssubsidies van het departement, omvat onroerende infrastructuur ook de roerende apparatuur en het vast meubilair, in zoverre zij duurzaam verbonden zijn aan de infrastructuur of een vaste bestemming hebben !!!!!

-Kosten voor ereloon voor ontwerpers, kosten voor het leveren en plaatsen en uitvoeren van de opdracht, advieskosten en kosten van toezicht.

!!! Voor het focusgebied “Investeren in veilige en toegankelijke ontmoetingsplaatsen voor kinderen en jongeren” komen toegankelijkheidsmaatregelen in aanmerking indien zij specifiek naar het laagdrempeliger maken voor kinderen en jongeren gericht zijn. Voor maatregelen inzake de algemene integrale toegankelijkheid van de site, verwijzen we naar de sectorale investeringssubsidies voor het toegankelijker maken van bovenlokale jeugdinfrastructuur.

WELKE KOSTEN komen NIET in aanmerking?

Niet in aanmerking komen : los spelmateriaal, cafetariavoorzieningen of horecavoorzieningen, software, aankoop van een perceel grond, energie- en waterkosten, personeelskosten.

FINANCIEEL KADER?

Het totale budget voor deze projectlijn bedraagt 7,7 miljoen euro. 

De aanvraag moet gebeuren via KIOSK om een overzicht te geven van de geraamde inkomsten en uitgaven van het project. KIOSK werkt ook met een financieringssjabloon (overzicht geraamde kosten en uitgaven!)

De subsidie bedraagt maximaal 60% van de totale geraamde kosten voor het project.( de netto bouwkosten voor de uitvoering )

!! Je kan hiernaast nog subsidie aanvragen voor algemene kosten van de opdracht , zoals architectuurkosten, studie – of advieskosten, …Meer info hierover vind je hier.

Het gevraagde subsidiebedrag bedraagt minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro per project.

De uitbetaling volgt na goedkeuring van het project en na het indienen van de facturen en vorderingsstaten (zie verantwoording van de subsidie).

!!Een organisatie of lokaal bestuur kan ondersteuning krijgen voor meerdere focusgebieden, in dat geval moet het subsidiebedrag voor elk van de gekozen focusgebieden minstens 25.000 euro bedragen en kan het maximum subsidiebedrag voor alle projecten van de organisatie bijeen maximaal 250.000 euro bedragen.!!

GUNNINGSPROCEDURE VOLGEN!

De werken, leveringen en diensten worden aanbesteed volgens de principes van de wetgeving overheidsopdrachten. Alvorens de werken gegund worden, moet de  subsidietrekker het resultaat van de gunningsprocedure ter goedkeuring voorleggen aan het Departement Cultuur, Jeugd en Media!

Meer info hierover vind je hier.

Let op! Voor heel wat jeugdwerk is dit onbekend terrein. Als gemeentelijke diensten werk je hier alle dagen mee en is dat vertrouwder. Ondersteun door hen hierbij te helpen, in contact te brengen met wie deze expertise heeft, door een vormingsmoment hierrond op te zetten, de aanbesteding na te kijken , ….

HOE AANVRAGEN?

Je dient het technisch en inhoudelijk luik beiden in via KIOSK. De indienmodule wordt ten laatste opengesteld op 31 oktober 2021.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media zal voor deze datum een handleiding publiceren waarin de aanvraagprocedure verder wordt toegelicht.

Er zijn twee oproepmomenten:

  • De uiterste indiendatum voor de eerste oproep is 1 december 2021
  • De uiterste indiendatum voor de tweede oproep is 15 juni 2022.

BEOORDELING, TOEKENNING EN CRITERIA?

Op basis van het advies van de beoordelingscommissie zal de minister van Jeugd een beslissing nemen.

  • Hij doet dat voor de eerste oproep uiterlijk op 28 februari 2022
  • voor de tweede oproep uiterlijk op 30 september 2022.

!!!Ga deze onderdelen zeker nalezen op de website van het departement vooraleer je start met het dossier want ook hier staan formele zaken waaraan je dossier moet voldoen of is men duidelijker over de focus! Het helpt je om je dossier scherp te krijgen!

De subsidie worden uitbetaald  op basis van de vorderingsstaten en de bijhorende facturen. De aanvraag tot uitbetaling kan ingediend worden tot 31 december 2026.

De procedure voor de technische verantwoording van een infrastructuurproject, kan je nalezen in de handleiding voor begunstigden.

De verantwoording van het inhoudelijke luik verloopt via de KIOSK-applicatie en wordt ten laatste drie maanden na oplevering van de werken of de uitvoering van de opdracht ingediend.

Je vindt het volledige reglement hier.

 

11 TIPS VAN BATALJONG

1° Op vrijdag 15 oktober om 10 uur organiseerdehet Departement CJM een webinar . Je kan het webinar hier herbekijken: https://youtu.be/jVKxE5E9FI0
De opname en de presentatie en de FAQ'sworden eerstdaags toegevoegd aan deze webpagina van het departement: Investeringssubsidies voor kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichting van jeugdinfrastructuur | Departement Cultuur, Jeugd & Media (vlaanderen.be)

2° Meer info ivm met samengebruik vind je in de brochure “Ruimte delen met kinderen en jongeren” en in de handleiding: “Samen ruimte gebruiken.” Beiden van de Ambrassade.

De focus ligt op bovenlokaal. Niet alle projecten komen hier dus in aanmerking voor maar ga zeker op zoek naar dat jeugdwerk dat het lokale overstijgt, die een bereik of leden hebben uit buurgemeenten of een ruimere regio? Bovenlokale publieke ruimten komen ook in aanmerking!

4° De basisinfrastructuur verbeteren geeft je de kans zowel naar basiskwaliteit van gebouwen als naar het energiezuiniger als inbraakveiliger te gaan inzetten! Hier had je misschien in je MJP plannen en middelen voor voorzien?

5° Is 50.000€ misschien te veel als instap voor de gemiddelde vereniging of project? Je mag focusgebieden combineren. In dat geval ligt de lat op 25.000€ per focusgebied. Als gemeente ben je het best geplaatst om voor deze combinatie te zorgen!

6° Je kan inzetten op toegankelijkheid verhogen gecombineerd met goede basisinfrastructuur ! Heel wat jeugdwerkgebouwen zijn niet zo aangenaam voor kinderen en jongeren en hun zintuigen waardoor kinderen en jongeren en begeleiding het niet aangenaam, soms zelfs vervelend, vinden om er te zijn of te spelen. (temperatuur, lawaai, saai, reuk,…meer info bij Gehl architcs: hier)  

Denk na over ingrepen die hieraan iets verhelpen: geluid dempen, overkapping tegen regen en zon ,…

Bekijk ook je eigen MJP want daarin staan misschien acties of plannen die passen onder jeugdvriendelijke buurten en speelgebieden: groene speelzones, skateterreinen, ontmoetingsplekken voor kinderen en jongeren in de publieke ruimte Deze locaties moeten gelinkt zijn aan jeugdinfrastructuur en zo sla je 2 vliegen in 1 klap.

8° Er komen 2 oproepperiodes en de eerste is kortbij!

Pols bij je jeugdwerk (in de eerstvolgende jeugraad?)of zij projecten klaarliggen hebben waar ze financiering voor zoeken!

9° Help hen zo snel mogelijk indienen en kijk in je MJP of je organisaties kan helpen met het 40% eigen te financieren deel? ( infrastructuursubsidies, renteloze leningen of andere systemen…)

10° Je moet nog niet alles realiseren in het jaar van de aanvraag. Je realiseert tussen 2022 en 2026!

Dus je kan al aan de slag met een dossier voor een plan waar nog wat puntjes op de i voor gezet moeten worden. Het inhoudelijk eindverslag moet uiterlijk 1 april 2027 ingediend worden!

11° Als gemeente heb je zelf ook heel wat jeugdinfrastructuur én publieke ruimte die belangrijk is voor kinderen en jongeren en die in aanmerking komt voor deze oproep. Dossiers indienen is jullie op het lijf geschreven. Op dat van het jeugdwerk minder. Praat en zoek dus een goed evenwicht in eigen dossiers en dossiers met het jeugdwerk waarbij je hen helpt in te dienen en eigen projecten waarmee je met eigen centen en inbreng meer kan realiseren dan gepland.

 

3° Bij­ko­men­de mid­de­len voor de sec­to­ra­le in­ves­te­rings­sub­si­dies

In de periode 2021-2022 zal via het relancebudget het budget van de sectorale investeringssubsidies voor jeugdinfrastructuur met 4 miljoen euro verhoogd worden.

In 2021 kunnen organisaties die beschikken over jeugdinfrastructuur tot 60% aan investeringssubsidies ontvangen voor maatregelen ten behoeve van het energiezuiniger of toegankelijker maken van de gebouwen en sites.

Door deze budgetverhoging kan het aantal projecten waarvoor een investeringssubsidie wordt toegekend, opgetrokken worden.

In de periode 2017-2020 werd immers gemiddeld slechts de helft van het in totaal door alle subsidieaanvragers gevraagde subsidiebedrag toegekend.

4° Gra­tis ener­gies­cans en quick-wins voor jeugd­in­fra­struc­tuur

Om jeugdinfrastructuur aan de meest moderne standaarden inzake duurzaamheid te laten voldoen, zal het Departement Cultuur, Jeugd en Media (samen met het Pulse Transitienetwerk en het Vlaams Energiebedrijf), gratis energiescans voor jeugdorganisaties aanbieden.

Organisaties kunnen aan de slag met de resultaten van een energiescan en hiermee een aanvraag voor investeringssubsidies indienen. Tussen 2021 en 2022 zullen een honderdtal organisaties zo’n scan kunnen aanvragen.

Organisaties met infrastructuur die (omwille van energiegebruik en oppervlakte) niet in aanmerking komen voor zo een energiescan, kunnen op hun beurt energiezuinige aanpassingen doorvoeren via quick-wins. Via een subsidie zal 80% van de totaal geraamde kostprijs worden terugbetaald. Hiervoor maakt de regering 1 miljoen euro vrij, gespreid tussen 2021 en 2022.

 

Stallaert
Filip
Regionale ondersteuning Oost-Vlaanderen
03 821 06 08

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief