fbpx Publieke ruimte voor kinderen en jongeren | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke ruimte voor kinderen en jongeren

Deze pagina werd geüpdatet op zaterdag 31 oktober om 08u45

De publieke ruimte (buitenspeeltuinen en buitensportinfrastructuur in het bijzonder) blijft ook open met de nieuwe maatregelen die ingaan op zondagnacht 2 november 2020 om 00u00.

Het is te allen tijde, zelfs in code rood, de bedoeling dat de publieke ruimte toegankelijk blijft voor kinderen en jongeren. Dat hebben we geleerd uit de eerste golf. Zo moeten speeltuinen bijvoorbeeld open blijven, zolang de volwassenen eromheen afstand houden.

Een gemeente mag zelf bepalen of ze al dan niet een maximum aantal personen toelaten op een speelterrein.

citaat

 

NIEUW 29/10: Uit de vorige lockdown werden lessen getrokken waaronder het idee dat publieke ruimte in de vorm van sportpleintjes, speelpleintjes, ontmoetingsruimte… voor kinderen en jongeren altijd toegankelijk moeten blijven rekening houdende met de in de samenleving geldende maatregelen. Daarom spreken we niet meer over een exit strategie, wel over een strategie rond het vrijwaren van publieke ruimte. Het is meer dan ooit belangrijk dat die ook door kinderen en jongeren gebruikt kunnen worden voor spel en ontmoeting en dat die duidelijk benoemd worden in de komende en strengere maatregelenHet gebrek aan ruimte en buitenlucht weegt niet alleen op die kinderen die weinig ruimte hebben, maar heeft impact op élk kind. Kinderen mogen enerzijds alles wat volwassenen ook mogen (buiten gaan wandelen, fietsen, lopen,…) maar daar waar kinderen het meeste nood aan hebben, nl. het spelen en het spel op zich, mag niet terug verboden worden. Daarvoor moeten we, bij een nieuwe lockdown en in elke fase ongeacht de geldende maatregelen, fysieke en mentale ruimte voor kinderen en jongeren blijven voorzien. (Bron: Draaiboek strategie publieke ruimte, 29/10/2020)

 

Ondersteuning voor lokale besturen

Inhoud
Draaiboekje heropening publieke ruimte

Download een concreet Bataljong-draaiboekje voor heropening van de publieke ruimte voor kinderen en jongeren.

Nog meer pictogrammen

We bundelden nog meer pictogrammen die jullie kunnen gebruiken voor de communicatie met kinderen, jongeren en ouders. Je kan ze allemaal gratis downloaden.

Inspiratie heropening skate- en sportterreinen

We deelden al onze inspiratienota rond de heropening van skate- en sportterreinen en werkten op onze site ook nog verder aan goede praktijkvoorbeelden.

Algemene visie in partnerschap

In afwachting van zulke beslissingen werkte Bataljong samen met De Ambrassade, VVSG, ISB, Kind en Samenleving, Uit de Marge en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk een visie uit met maatregelen voor de exit strategie jeugdruimte.  Je vindt de info bij De Ambrassade.

Soontjens
Wim
Breed Jeugdbeleid
03 740 76 41

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief