Inspiratievoorbeelden heropening skateterreinen
Lees hier een overzicht van hoe verschillende gemeenten en steden hun skate- en sportterrein terug hebben opengesteld. We legden verschillende lokale besturen enkele vragen voor. Wil je meer info omtrent een bepaald praktijkvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@bataljong.be en we verbinden je door met het desbetreffende lokaal bestuur.
1. Werken jullie met een inschrijf- of registratiesysteem?
- Mechelen: inschrijven kan ter plaatse. Mechelen zoekt nog naar een geschikt online systeem om er naast te gebruiken. Ze willen immers steeds de mogelijkheid bieden om ter plaatse en last minute aan te melden.
- Wuustwezel: werkt met het online inschrijfsysteem TicketGang enkel op dinsdag en woensdag omdat ze enkel dan toezicht kunnen garanderen tussen 10 en 16u. met tijdsblokken van 1 uur en max. 9 skaters per uur. Iedereen kan gratis een tijdsblok reserveren op naam. Alles werd gebundeld op www.wuustwezel.be/skaten-kan-weer
- Hasselt werkt met een online registratiesysteem. Je kan daar inschrijven voor de beschikbare tijdsslots (4x dag, van woensdag tot zondag voorlopig). Elke skater mag 1 x dag inschrijven.
- Sint-Niklaas: alle jongeren kunnen zich inschrijven via een Google Form. Neem hier een kijkje.
- Dendermonde: voor beide skateterreinen werd een andere regeling uitgedacht. Omdat het ene terrein aan de sporthal ligt kan daar toezicht gehouden worden (14 tot 20u.) en werkt Dendermonde met een skatepasjessysteem. Als de pasjes op zijn dan moet je even wachten. Het grotere skateterrein wordt er wel gewerkt met een inschrijfsysteem om lange wachtrijen te voorkomen. Kom je toch ter plaatse zonder inschrijving en er is nog plaats dan mag je wel nog skaten.
- Kortrijk: in Kortrijk wordt gestart met twee testdagen (woensdag 20/05 en zaterdag 23/05 tussen 15 en 21 uur) waarin de Skatebowl en skatepark Luxaplast geopend zijn. Er worden bandjes uitgedeeld en daarop worden de uren geschreven van aankomst. Je mag dan sowieso 1u. skaten. Indien er een wachtrij staat, moet je na 1u.het terrein verlaten. Er wordt een lijst bijgehouden met de namen en je verklaart je bij het toetreden akkoord met de ‘Corona-code’.
- Kalmthout: werkt via TicketGang. In plaats van betalende tickets, zijn ze nu gratis. Jongeren kunnen per tijdsblok van 1 uur reserveren. Voorlopig hebben we de afspraak dat maar 1u per skater per dag wordt toegestaan. Tickets via deze link.
2. Hoe organiseren jullie toezicht?
- Mechelen: Het toezicht wordt gehouden met medewerkers van de jeugddienst zelf, een zaalwachter van de sporthallen die momenteel tijdelijk werkloos is en mobiele jeugdwerkers van ROJM in de wijdere omgeving rondom het skatepark. Het is belangrijk dat jeugddienstmedewerkers zelf in gesprek kunnen gaan met de skaters en zo signalen kunnen opvangen.
- Wuustwezel: Het toezicht gebeurt door 3 zaalwachters en 1 theatertechnieker, die elk 3u per dag op 1 skateplein toezicht houden. Wuustwezel hoopt dit nog te kunnen uitbreiden met vrijwilligers of andere collega's, maar voorlopig houden we het op dinsdag en woensdag.
- Hasselt: Per tijdslot moet er iemand zich registreren als kapitein. Die wordt de verantwoordelijke die ervoor zorgt dat de richtlijnen worden nageleefd en dat alle ingeschreven jongeren binnen geraken (het park is afgesloten met herashekken). Belangrijk ook dat jongeren zonder internet ook via hem/haar kan inschrijven. In principe kan iedereen zich aanmelden als kapitein, maar de jeugddienst doet eerst een oproep binnen de vzw die het indoorpark beheert en de skateshops.
- Sint-Niklaas: Het toezicht wordt georganiseerd door de jeugdwerkers van OJC Kompas tijdens de eerste dagen.
- Dendermonde: In de voormiddag doet jeugddienst toezicht. In de namiddag wordt er gewerkt met vrijwilligers (oudere skaters).
- Kortrijk: Er staat per skatepark minstens 1 toezichter in voor de capaciteit- en veiligheidscontrole. De toezichter wordt bijgestaan door een vrijwilliger. Deze gaat op het terrein na of de social distancing wordt gerespecteerd. De toezichters en vrijwilligers worden op hun beurt ondersteund door een jeugdwerker van Jeugdcentrum Tranzit (coördinatie van alle parken) en de lokale politie.
- Kalmthout: De zwembadtoezichters stonden te springen om toezicht te mogen houden. Daarnaast wordt er ook nog gezocht naar vrijwilligers.
- Londerzeel: Er werd een pool gecreëerd van 4 begeleiders (+18) die vaststaande tijdsblokken voor rekening nemen waarop aanwezigheid gegarandeerd is en de hele bevolking vrij is om te komen skaten met de algemene hygiëne en social distancing voorwaarden in acht genomen. Met de begeleiders werd een vrijwilligerscontract afgesloten waarin gestipuleerd staat toe te zien op deze voorwaarden.
3. Lukt het om ook kinderen en jongeren in kwetsbare situaties te bereiken? Hoe pakken jullie dat aan?
- Mechelen: Moeilijk om in te schatten. Communicatie hierover gebeurde online en het werd wel wijd verspreid door enkele key-figuren.
- Wuustwezel: Het ene skateplein grenst aan een van onze meest kwetsbare wijken van Wuustwezel en is sowieso populair bij jongeren uit de wijk. De jeugdwelzijnswerker van die wijk is op de hoogte dat het skateplein terug beperkt open is en zal die boodschap verder verspreiden. Er wordt ook gerekend op de sterke community van de skaters die elkaar onderling op de hoogte zullen brengen.
- Hasselt: Er is een samenwerking met Arktos en Habbekrats, die jongeren in kwetsbare situaties toeleiden. Als je geen internet hebt, kan je ook inschrijven via de kapiteins.
- Kalmthout: De communicatie verloopt vooral via de Facebookgroep “sk8ers in Kalmthout”. Daar zijn in aanloop naar de bouw van het skatepark en andere skateprojecten regelmatig participatiemomenten geweest. Op die manier werden de meeste skaters wel bereikt. Nieuws in de skatewereld verspreidt zich onderling vrij snel. Een organisatie in de bijzondere jeugdzorg wou graag voor hun gasten een volledig tijdsblok reserveren. Op die vraag gaat de jeugddienst graag in.
4. Hebben jullie jongeren betrokken in het uitwerken van een regeling? Hoe verliep dat?
- Algemeen: Omdat er snel geschakeld moest worden afgelopen weekend hebben de meeste gemeenten geen jongeren kunnen betrekken, maar willen ze wel het systeem komende periode wel met hen evalueren en bijsturen.
- Mechelen: Maakte gebruik van stories via Instagram om kort enkele vragen te stellen.
- Hasselt: De skateshops en de vzw die het indoorpark beheren werden betrokken. Er werd dus voor een gulden middenweg gekozen.
- Sint-Niklaas: Organiseerde tijdens het weekend nog een overleg op het skateterrein zelf met skaters en de schepen van jeugd om een regeling uit te werken.
5. Welke afspraken maakten jullie met andere diensten (vb: Politie, sportdienst, crisiscel…)?
- Mechelen: Er was een overleg samen met sport, jeugd, preventie en politie. Dit om te bekijken hoe ze het toezicht konden regelen en wie alles zou coördineren.
- Wuustwezel: Omdat de gemeente samen in dezelfde politiezone zit als Kalmthout en Essen, kon er meer gesurft worden op het voorstel van gemeente Kalmthout die al een goedkeuring kreeg. De sportdienst heeft ervoor gezorgd dat de zaalwachters toezicht kunnen houden en via cultuur hebben we een theatertechnieker kunnen inschakelen. Jeugddienst heeft zeer nauw contact met de burgemeester over alles wat speel- en andere ruimte is voor kinderen en jongeren, dus er is connectie met de crisiscel.
- Hasselt: Politie is op de hoogte en wordt door de kapitein gecontacteerd indien nodig. Het voorstel rond de skateparken werd opgenomen door de crisiscel en met de ambtenaren noodplanning doorgesproken en aangepast waar nodig.
- Sint-Niklaas: Het voorstel werd door de veiligheidscel van de stad goedgekeurd en politie is op de hoogte gebracht.
6. Welke afspraken maakten jullie rond het openstellen van sportterreinen?
- Mechelen: Er zijn vier sportterreinen open gesteld in cruciale wijken, waar activiteiten worden georganiseerd door Buurtsport. Twee basketveldjes werden eerder al vrij open gesteld, waar er gebasket kan worden zonder toezicht. Al de rest blijft voorlopig dicht.
- Wuustwezel: Sportterreinen zijn open voor trainingen in clubverband, maar zonder reservatie of gemeentelijk toezicht. Clubs die terug willen opstarten, leggen hun "coronaplan" eerst voor aan de sportdienst en die geeft advies waar nodig.