
Canvas Regie Vrije Tijd
Het Canvas Regie Vrije Tijd
De commissie en team Regie Vrije Tijd ontwikkelden een visual om de visietekst regie vrije tijd in de praktijk in beeld te brengen. De visual kreeg de naam Canvas regie vrije tijd, omdat het gebaseerd is op het concept van een business model canvas. Zo'n business model canvas brengt alle bouwstenen van een bedrijf en beeld. We gebruiken ons canvas in vormingen om het concept van regisseren te koppelen aan de praktijk.
Met het Canvas Regie Vrije Tijd worden alle bouwstenen om goed regie te voeren in beeld gebracht. Je kan het Canvas bekijken als een samenvatting van alles wat je moet weten, wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden in je rol als regisseur.
Je vindt drie elementen terug in ons canvas:
- kennis die je moet hebben als regisseur
- acties die je als regisseur moet doen
- elementen die belangrijk zijn voor en invloed hebben op regie
Graag een extra woordje uitleg bij het canvas?
Luister naar onze podcast regie vrije tijd, waarin we het concept van regie uitleggen via de verschillende blokken van het canvas aangevuld met voorbeelden.
We komen ook graag naar je toe om ons canvas toe te lichten en na te denken hoe je daar in je eigen gemeente mee aan de slag kan. Ook voor de uitrol van het BOA-decreet kan je onze principes van regie gebruiken.

Drie zaken waar je kennis over moet verzamelen als regisseur
De leefwereld van kinderen en jongeren in je gemeente
Om je rol als regisseur goed te kunnen uitvoeren moet je weten welke kinderen en jongeren in je gemeente wonen, waar ze wonen en welke noden zij hebben rond vrijetijdsbesteding in de gemeente.
Vrijetijdskansen in je gemeente
Regie voeren over vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren vraagt een goed zicht op welke vrijetijdskansen in je gemeente aanwezig zijn voor hen. Weet je waar kinderen en jongeren hun vrije tijd spenderen? Welke activiteiten succesvol zijn en welke niet? Wie de organisatoren zijn van die vrijetijdskansen?
Partners
Partners zijn die organisaties of gemeentediensten waarmee je regelmatig samenwerkt om vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren te creëren. Dat kunnen de collega's van de sportdienst zijn, het speelplein, de jeugdbewegingen maar misschien ook de sociale dienst, politie, ...
Zorg dat je weet wat je partners beweegt, waar ze goed in zijn, waar ze van dromen en waar ze van wakker liggen.
Vier acties die je als regisseur moet ondernemen
Onderzoek de leefwereld van kinderen en jongeren
Het voeling houden met de leefwereld van kinderen en jongeren kan je op verschillende manieren aanpakken. Een grootschalig belevingsonderzoek, deskresearch, in gesprek gaan met kinderen en jongeren tijdens activiteiten, op plekken waar ze hun vrije tijd beleven, ...
Bouw je netwerk uit
Je netwerk zijn al die mensen in (en buiten) de gemeente die je kent en vooral die jou kennen. Je netwerk helpt je om signalen op te pikken. Kennis of expertise die je zelf mist kan je misschien wel vinden in je netwerk, de organisaties in je netwerk hebben bijvoorbeeld ook veel info over kinderen en jongeren in je gemeente, ze kunnen je dus helpen met het in beeld brengen van de leefwereld van kinderen en jongeren. Omgekeerd kan jij met je info je netwerk voeden.
Zorg voor verbindingen
Met je helikopterzicht over vrijetijdskansen in de gemeente kan je inzetten op verbindingen. Verbind kinderen en jongeren met het aanbod dat op hen gericht is en zorg voor gerichte communicatie op maat, of breng het aanbod tot bij hen. Merk je dat er een nood leeft naar specifiek aanbod dat nog niet bestaat in je gemeente? Kijk dan of je partners kan verbinden om samen aanbod te ontwikkelen. Gebruik je netwerk om partners te ondersteunen bij zaken waar ze mee worstelen, misschien vind je binnen je netwerk ook wel iemand met de expertise om hen verder te helpen.
Voorzie de juiste ondersteuning
Denk vanuit je regierol na over de ondersteuning die je als gemeente kan bieden. Die ondersteuning kan financieel zijn, maar ook pedagogisch of dienstverlenend. Wanneer je partners wil activeren om in te spelen op noden van kinderen en jongeren bekijk je ook welke ondersteuning ze hier voor nodig hebben. Meer info over onze visie op die ondersteuning kan lees je op onze pagina rond brede jeugdwerk ondersteuning.
Hou rekening met
Een gedeelde visie op vrijetijd voor kinderen en jongeren in de gemeente
Regisseren doe je niet alleen. Je neemt je regierol op met partners in de gemeente en werkt samen aan een gedeeld doel. Zorg dus ook dat de visie op waar jullie naartoe willen gedeeld wordt door alle partners en neem de tijd om daar over te praten. Een gedeelde visie zorgt voor houvast en voor gedragen keuzes. Vergeet niet om ook het gemeentebestuur mee te nemen in deze visie.
Het politieke kader
Een gemeente wordt bestuurd door het college en de gemeenteraad. Zij beslissen over het beleid in de gemeente. Zorg dus dat je visie en de bijhorende acties ook gedragen zijn door je lokale bestuur zodat ze mee werk kunnen maken van meer, betere en bredere vrijetijdskansen voor alle kinderen en jongeren in je gemeente.
Maatschappelijke context
De gemeente is geen eiland op zich. Veranderingen in de maatschappij, keuzes van buurgemeenten, ... hebben allemaal impact op kinderen en jongeren in jouw gemeente en misschien ook op de vrijetijdskansen. Zorg dus dat je steeds alert bent voor zo'n veranderingen en zorg ervoor dat je telkens vanuit je regierol op zoek gaat naar oplossingen.