Impact op het meerjarenplan
Impact op het meerjarenplan
Wat is het meerjarenplan?
Elke nieuwe beleidsperiode gaat het gemeentebestuur aan de slag met de plannen voor de toekomst van de gemeente. Eerst worden er afspraken gemaakt in het bestuursakkoord tussen de partijen die de coalitie vormen. Daarna werken ze zie plannen in detail uit. De gemeente gebruikt hiervoor een hulpmiddel om hun doelen, plannen en acties op te schrijven en er meteen het budget bij te zetten. Dit hulpmiddel heet de "beleids- en beheerscyclus" of BBC.
Het meerjarenplan is één van de belangrijkste beleidsdocumenten van deze beleids -en beheerscyclus of BBC. Het is een plan voor de komende 6 jaar. Het omvat een strategische nota, met doelstellingen en acties en een financiële nota, met een overzicht van de voorziene inkomsten en uitgaven.
Waarom is het belangrijk om hier als jeugdraad impact op te hebben?
Het jeugddecreet bepaalt dat elke gemeente verplicht een jeugdraad moet oprichten, die minstens advies geeft over het meerjarenplan en betrokken wordt bij jeugdbeleid. Het is dus één van, de verplichtingen die het decreet expliciet benoemd. Het bestuur heeft dus de plicht om advies te vragen en de jeugdraad het recht om advies te geven. Los daarvan, is het ook de ideale moment om alvast je stempel te drukken op het jeugdbeleid van komende 6 jaar. Het meerjarenplan vormt het kader waarbinnen het bestuur gedurende de legislatuur aan de slag gaat. Hoewel het meerjarenplan altijd kan aangepast worden, zien we vaak dat wat niet in het meerjarenplan staat later moeilijker te realiseren is.
Hoe begin je hier aan?
Om het makkelijker te maken om hier mee te starten, ontwikkelden we een spel dat jullie op weg kan helpen. Het spel is ontwikkeld als conversatiestarter en manier om te verkennen wat de jeugdraad wil en kan doen richting het meerjarenplan. In vier fases neemt het je mee door, wat het bestuur is, hoe beslissingen worden gemaakt en hoe je daar impact op kan hebben.
Bekijk ook zeker alle tips en tricks op onze Debattle website.