Het belang van kennis over de leefwereld van kinderen en jongeren
Het belang van kennis over de leefwereld van kinderen en jongeren
Waarom is die kennis zo belangrijk voor steden en gemeenten?
Goed beleid vertrekt vanuit de doelgroep
Om te komen tot goed lokaal beleid voor kinderen en jongeren vertrek je vanuit een integraal leefwereldperspectief. Kennis over de leefwereld van kinderen en jongeren is dan ook een must. Hun leefwereld is constant in evolutie. Als gemeente moet je investeren. In ‘jong zijn’ op een juiste manier in beeld brengen en in voeling krijgen en houden met kinderen en jongeren en wat er bij hen leeft.
Zonder participatief overheidsbeleid is goed beleid voor kinderen en jongeren onmogelijk. De kwaliteit van het lokaal beleid hangt in belangrijke mate af van de lokale bestuursfilosofie. Voor Bataljong is dat een beleid dat
- Activeert
- Uitnodigt tot betrokkenheid
- Proactief zoekt naar kansen en verbindingen
- Steunt op goede en permanente dialoog.
Kinderen en jongeren zijn de experten over hun leefwereld
Expertise moet benut worden, toch? Daarom is de participatie van deze doelgroep een belangrijke bouwsteen van goed lokaal beleid. Bataljong benadert participatie als een recht van kinderen en jongeren en een plicht van gemeentebesturen. We hebben daarbij aandacht zowel voor participatie die bottom-up ontstaat als voor participatie die top-down georganiseerd wordt.
In de kern betekent beleidsparticipatie van kinderen en jongeren dat er een wisselwerking is tussen het gemeentebestuur en kinderen en jongeren, die resulteert in invloed op het beleid. Daarbij hebben kinderen en jongeren het recht om wel of niet te participeren, ontwikkelen ze hun competenties en zien we participatie als een investering in de lokale democratie en de toekomst van de gemeente.
Gemeentebesturen staan het dichtst bij hun leefwereld
Gemeentebesturen kunnen vandaag volledig zelf hun beleid voor kinderen en jongeren vorm geven. Ze doen dat elk op hun eigen manier en kiezen zelf de inhoud. Dat opent veel perspectieven en maakt steeds meer lokaal beleid voor kinderen en jongeren in Vlaanderen mogelijk. Van alle overheidsniveaus, staan gemeentebesturen het dichtst bij de leefwereld van kinderen en jongeren. Ze zijn dus best geplaatst om in te schatten hoe ze een beleid kunnen voeren met en voor deze kinderen en jongeren, en om in te schatten wat hun noden en behoeften zijn.
De gemeente is ook bij uitstek de plaats waar alles begint. Naarmate kinderen ouder worden, breidt hun leefwereld uit en verwerven ze steeds meer autonomie. Ze krijgen meer grip op hun leven, maken meer keuzes zelf. Eén van die keuzes is bijvoorbeeld met wie ze zich gaan groeperen, in het jeugdwerk en in meer spontaan ontstane groepen van gelijkgezinden.