Inspiratie Pop-up skateparken
Inspiratie Pop-up skateparken
Een nieuw skatepark aanleggen is duur en kost veel tijd. Om snel in te spelen op een actuele vraag van skaters kiezen lokale besturen er soms voor om een tijdelijk skatepark te installeren in de gemeente. Daarnaast is zo’n tijdelijk skatepark een ideale manier om contact te zoeken met skaters wanneer je de bouw van een skatepark hebt gepland en de skaters mee wil laten nadenken over de invulling daarvan. In tijden waarin we moeten nadenken over het voorkomen dat te veel mensen samenkomen op één plaats zijn pop-up skateparken een goede manier om extra plaats te voorzien
Locatie
Het belangrijkste onderdeel van je pop-up skatepark zijn niet de toestellen, maar de locatie en ondergrond waarop ze staan. Een vlakke ondergrond zoals een strakke nieuwe asfalt of gladde beton is ideaal. Een skateplek in volle zon is dan weer minder aantrekkelijk, want op een grote asfalt of betonvlakte lopen de temperaturen snel op, zeker als je intensief aan het sporten bent.
Skaters moeten zich ook thuis kunnen voelen op het tijdelijke skatepark, dat vraagt om een locatie waar ze zich welkom voelen en waar het aangenaam is om rond te hangen. Ook bereikbaarheid is belangrijk, zorg dat de routes naar het skateplein “skatebaar” zijn.
Welke toestellen?
Voor een pop-up skatepark hoeft de opstelling niet te ingewikkeld te zijn. Het doel is voor korte tijd een extra uitdaging te vorm voor skaters. Een nieuwe plek met een andere opstelling dan de skateparken in de buurt zorgt vanzelf voor die uitdaging. Richt je voor de moeilijkheidsgraad op beginnende skaters, de gevorderde skaters zoeken zelf wel de extra uitdaging in de opstelling of trekken naar de grotere skate infrastructuren in de omgeving.
De belangrijkste aandachtspunten zijn een goede flow en het goed bevestigen van de toestellen. De flow van een skateterrein zorg ervoor dat skaters vlot van alle toestellen gebruik kunnen maken omdat er een logische volgorde in zit en dat ze kunnen skaten zonder elkaar te hinderen. Naast de toestellen is dus ook voldoende open ruimte om uit of aan te rollen belangrijk.
Heb je contact met ervaren skaters in je gemeente, dan kunnen zij je helpen om hierover na te denken. De verhuurders van skatemateriaal kunnen je vanuit hun ervaring zeker ook adviseren over de opstelling.
Met drie of vier toestellen maak je al snel een uitdagend tijdelijk skatepark. Zeker wanneer je dat nog kan aanvullen met wat kleinere “beskatebare” objecten. Die hoef je niet altijd te huren, met wat geluk kan je technische dienst daar ook wel mee helpen. Misschien is er wel een handige medewerker die een rail kan lassen of ligt er nog een materiaal in het depot waar je obstakels mee kan maken.
Kopen of huren?
Een belangrijke afweging om te maken is die tussen het aankopen of huren van tijdelijke skate infrastructuur. Het huren van een aantal skate elementen heeft als voordeel dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de veiligheid van de toestellen (bij het opstellen) niet bij jou, maar bij de verhuurder ligt. Voor een eenmalig initiatief is huren dus zeker een goede optie.
Wanneer je dezelfde toestellen regelmatig wilt verplaatsen en er voor lange perioden gebruik van maakt dan is het aankopen van materiaal ook te overwegen. Als je vooraf weet hoe je kan omgaan met onderhoud, vervoer en stockage van de toestellen dan kan dit naargelang hoe intensief je er gebruik van maakt een stevig financieel voordeel opleveren.
Verplaatsen
Heb je eigen skate infrastructuur aangekocht of gemaakt dan zorg je best dat je goede afspraken hebt met de technische dienst van de gemeente. Hoe langer op voorhand je alles kan inplannen hoe eenvoudiger om het verplaatsen van het park te coördineren is.
Hou bij de aankoop van je materiaal rekening met welke mogelijkheden de gemeente heeft om elementen te vervoeren en waar je ze kan stockeren. Idealiter betrek je de technische dienst bij de aankoop van de toestellen zodat zij meteen mee kunnen nadenken over wat haalbaar is.
Keuring en veiligheid
update op 31/01/2022
Ook een tijdelijk skatepark moet aan een aantal veiligheidseisen voldoen. Zomaar materiaal neerzetten is dus geen goed idee. Bij de opbouw van het skatepark moet je met een aantal zaken rekening houden zoals vrije zones rond de toestellen. Je vindt die info in het “handboek veiligheid van speel terreinen” van de FOD Economie. Dit handboek is ondertussen verouderd, maar vanuit FOD economie is er nog geen nieuwere versie voorzien. Al volgde in 2014 wel een erratum.
Speelom biedt een nieuwere versie van het handboek aan, maar dit is wel een publicatie die je moet kopen.
Enkele zaken om rekening mee te houden:
- Toestellen mogen niet kunnen verschuiven, staan ze op een gladde asfalt of beton, dan zorg je best voor verankering in de grond.
- Voor het gehele skateterrein moet een "post installation inspection" (beter gekend als een risicoanalyse) worden uitgevoerd . Dit kan worden gedaan door de preventieadviseur van de gemeente of door iemand anders die over een attest veiligheid op speelterreinen beschikt. Bij deze risicoanalyse wordt gekeken of de omgeving, de opstelling van de toestellen en de toestellen zelf voldoende veilig zijn.
Heb je toestellen aangekocht dan controlleer je de toestellen best ook periodiek. Dit kan door iedereen gebeuren, je kijk de toestellen tijdens deze controle na op gebreken. Zorg wel dat je duidelijke afspraken maakt over wie deze taak opneemt en hou in een logboek bij wanneer de controles plaatsvonden en wat de opmerkingen waren. Beschadigde toestellen moeten natuurlijk worden hersteld.
Zorg tenslotte zeker voor een zichtbaar opgehangen reglement bij het skatepark en voor signalisatie dat het dragen van PBM (persoonlijke beschermingsmaterialen) wordt aangeraden.
Communicatie
Communicatie naar de buurt en je skaters is belangrijk wanneer je een pop-up skatepark organiseert. We kregen een aantal tips van gemeenten die met pop-up skateparken aan de slag gingen.
Communiceer duidelijk met de buurtbewoners over je initiatief. Zorg dat buurtbewoners vooraf weten dat het pop-up skatepark er aan komt en dat ze ook weten wanneer het terug zal verdwijnen. Laat de buurt meteen weten van wie het initiatief uit gaat en hoe het skatepark wordt opgevolgd. Komt er elke dag iemand langs van de jeugddienst? Zijn er extra activiteiten waardoor er begeleiding aanwezig is op het skateterrein? Wordt het park ’s avonds afgesloten? Zorg er zeker voor dat buurtbewoners weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen.
Om je skaters te enthousiasmeren werkt bijvoorbeeld het ophangen van een groot spandoek dat de komst van het skateterrein aankondigt goed. En vergeet natuurlijk een leuk filmpje of een oproep via sociale media niet.