Inspiratiemoment Komaf naar inclusie in de vrije tijd
Op 5 december 2024 brengen we jeugdambtenaren, jeugdwerkers, beleidsmakers, expertise-organisaties en vele anderen samen op het inspiratiemoment van Komaf in Gent.
Tijdens de dag zullen er panelgesprekken, workshops, plaatsbezoeken en infomomenten zijn rond verschillende thema's rond inclusie en diversiteit. Er zullen telkens gelijklopende sessies plaatsvinden, samen met een doorlopende tentoonstelling. Op die manier is er zeker voor ieder wat wils, ongeacht de doelgroep, methodiek of doelstelling van de organisatie, het lokaal bestuur of instituut waar je werkt. Laat je verrassen door de inhoud en de partners die Komaf te bieden heeft.
Voor wie
Iedereen die inclusie en diversiteit in de vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren een warm hart toedraagt, kan hier terecht. Dankzij de diversiteit aan sessies en deelnemers vind je gegarandeerd de inspiratie die je zoekt en kun je interessante contacten leggen om samen te werken aan meer inclusie en diversiteit.
Wat mag je verwachten
Doorheen de dag bieden Komaf-partners een variëteit aan onderwerpen aan via verschillende formats. Je hebt de keuze uit een sofagesprek, een workshop, een dialoogtafel of een plaatsbezoek. Er is altijd een werkvorm die bij jou past.
Naast de kans om inhoudelijk geïnspireerd te raken, belichten we ook enkele hoogtepunten van het Komaf-project:
- We nodigen lokale besturen uit om hun ervaringen met een Komaf-traject te delen.
- Er is een permanente tentoonstelling waar je meer te weten kunt komen over de Komaf-partners en enkele door Komaf en anderen ontwikkelde tools kunt ontdekken.
- Gedurende de koffiepauzes, lunch en afsluitende receptie bieden we volop gelegenheid om waardevolle contacten te leggen voor samenwerking aan meer inclusieve vrijetijdsbesteding voor kinderen en jongeren.
Programma
9u30u - 10u
Onthaal in de Turbinezaal met koffie en thee
10u - 11u
Welkomstwoord
TED Talk Sarah Bekambo
Sarah Bekambo heet ons welkom op haar geheel eigen wijze. Geboeid door het jeugdwerk, gedreven door kinderrechten duidt ze op het belang van de toegankelijkheid van vrije tijd. Want vrije tijd is een kinderrecht, voor alle kinderen en jongeren.
11u15 - 12u15
Workshops en infosessies voormiddag
- Leren over toegankelijke vrije tijd: geleerde lessen van Komaf
- Ontdek de mogelijkheden van de Europese subsidies (Jint)
- Geef mee input op het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (Departement Cultuur, Jeugd en Media)
- Toegankelijke vrije tijd: mensenwerk of marketing? (Kris De Visscher van Karel de Grote hogeschool)
- Inclusie, da’s samenwerken! (Ouder voor Inclusie)
- Hoe als vrijetijdsaanbieders de brug maken naar jeugdhulp en vice versa? (Leen Sebrechts van AP Hogeschool)
12u15 - 13u15
Lunchpauze
13u15 - 14u15
Workshops en infosessies namiddag
- De vrije tijd van minderjarigen op de vlucht: lessen uit de praktijk (Minor Ndako)
- Circus als inclusieve werkvorm in de vrije tijd van kinderen en jongeren (Circusplaneet en Circus Zonder Handen)
- De wereld van inclusieve communicatie (Het Connectief en vzw De Rand)
- Samen richting een inclusief lokaal vrijetijdsbeleid (Bataljong)
- Sociaal-sportieve praktijken: wat kan je ervan leren? (Sportaround en Demos)
- Europese subsidies: inzetten voor inclusie Let op: dit is een sessie van een hele namiddag (Jint)
14u15 - 14u30
Pauze
14u30- 15u30
Workshops en infosessies namiddag
- Armoede en recht op vrije tijd (Publiq, Betonne Jeugd en KSA)
- Samenwerken, dat doe je niet zomaar! (Joris Piot UCLL)
- Veilige(re) Omgevingen in je organisatie (Wel Jong en çavaria)
- Voorbij de 'excluses' (Beno Schraepen van AP Hogeschool)
- Geleerde lessen uit de begeleidingen via Komaf (Jeugdambtenaren uit Heist op den Berg, Evergem, regio Midwest en Lejo)
15u30 - 16u
Eindprogramma: Slam Poetry van Sarah Bekambo
16u - 17u
Receptie
Waar en wanneer
De Centrale
Ham 70
9000 Gent
Bereikbaarheid
Donderdag 5 december 2024, van 9u30 tot 17u.
Prijs
Gratis
Workshops: korte uitleg
Workshops voormiddag
Leren over toegankelijke vrije tijd: geleerde lessen van Komaf
Wat als we kinderen, jongeren of werkingen samenbrengen die elkaar anders niet ontmoeten? Wat als we van hen leren wat het betekent om ‘toegankelijk’ te zijn of om ‘zich welkom te voelen’? Met Komaf faciliteerden we vijf proeftuinen waarbij we ontmoeting én de ervaring van de deelnemers centraal stellen.
Met een open blik luisterden we naar hen, naar wat zij nodig hadden om aan te sluiten bij een groep die ze nog niet kenden. En wat betekende het voor die groep om nieuwe kinderen of jongeren te ontvangen?
Tijdens dit sofagesprek gaan we in dialoog met professionele jeugdwerkers die vaak onmisbare schakels waren in deze ontmoetingsmomenten, jongeren, die de protagonist waren van de proeftuinen en experts die betrokken waren bij de proeftuinen.
Ontdek de mogelijkheden van de Europese subsidies
Zoek je nog centen of wil je de mogelijkheden van de programma's Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps leren kennen? Internationaal ontmoeten of lokaal solidair zijn, Europees of binnen België: het kan allemaal.
Tijdens deze infosessie krijg je heel wat tips en tricks over hoe je internationaal gaat met jouw organisatie en hoe je daar Europese middelen voor kan gebruiken. Daarnaast kom je te weten hoe je je eerste stappen kan zetten naar het indienen van een project.
Geef mee input op het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan
Het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) is een transversaal plan waarin de Vlaamse Regering 3 tot 5 prioriteiten kiest om de komende regeerperiode rond te werken. Ze maakt die keuze gebaseerd op onderzoek, overleg en participatie. Die prioriteiten worden uitgewerkt in het JKP in concrete acties en doelstellingen.
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media formuleerde een aantal aanbevelingen gericht aan de nieuwe minister en Vlaamse Regering, gebaseerd op een omgevingsanalyse, onderzoek en overleg, om de selectie van de nieuwe prioriteiten op te baseren.
Tijdens deze sessie nodigt het Departement CJM je niet alleen uit om meer te leren over het JKP en de kansen die het biedt voor jouw werking, jouw praktijk en vooral voor alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Ze nodigt je ook uit om mee input te geven op de aanbevelingen, en zo mee te wegen op het jeugd- en kinderrechtenbeleid. Jouw stem telt! Samen gaan we voor impact.
Toegankelijke vrije tijd: mensenwerk of marketing?
Van maart 2021 tot februari 2023 ondersteunde de Vlaamse overheid negentien projecten 'Verbindingsambassadeurs voor het jeugdwerk'. Op basis van de leerervaringen van deze projecten ontwikkelden onderzoekers van KdG een praktisch instrument.
Dit instrument loodst je door het beslissingsproces om een verbindingsambassadeur in dienst te nemen. In deze sessie overlopen we samen het instrument en gaan we dieper in op de concrete toepassing ervan in jouw specifieke beleidscontext.
Inclusie, da’s samenwerken!
Inclusie, dat doe je samen. Maar hoe dan? Een ouder deelt ervaringen van hun inclusietraject en wat daarin het verschil maakte. Met een medewerker van het Steunpunt voor Inclusie ga je aan de slag rond vragen zoals: Hoe werk je verbindend samen met ouders, hoe zorg je voor vlotte communicatie en informatiedoorstroom met hen?
Hoe krijg je de inclusieve visie gedeeld met iedereen binnen je organisatie? Moet je nu extra zorgmoni’s voorzien of net niet? En moeten we dan onze hele werking aanpassen om inclusief te zijn? We geven concrete tips en tools mee waarmee je meteen in jouw organisatie aan de slag kan!
Hoe als vrijetijdsaanbieders de brug maken naar jeugdhulp en vice versa.
Tijdens deze sessie bekijken we de resultaten en beleidsaanbevelingen uit het onderzoek ‘recht op vrije tijd op de brug tussen jeugdhulp, jeugdwerk en andere vrijetijdsaanbieders’. We onderzochten de succesfactoren en drempels bij samenwerkingsverbanden tussen jeugdhulp en vrije tijd en gingen met jongeren in de jeugdhulp in gesprek rond hoe zij hun vrije tijd ervaren.
In dialoogtafels vertalen we de resultaten en aanbevelingen verder naar andere praktijken en krijgen we inzicht in elkaars werking, visie en ideeën hierrond.
Workshops namiddag (blok 1)
De vrije tijd van minderjarigen op de vlucht: lessen uit de praktijk
Minor Ndako wil kinderen en jongeren uit alle windstreken weerbaar en sterker maken voor de toekomst. Ze zijn specialist in aangepaste zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun context. Ook voor kinderen en jongeren op de vlucht. In deze sessie kom je meer te weten over hun noden en hoe je hier als vrijetijdsaanbieder op kan inspelen.
Circus als inclusieve werkvorm in de vrije tijd van kinderen en jongeren
Circus is een krachtige werkvorm om toegankelijk en inclusief te werken. We onderzoeken hoe we die krachtige elementen kunnen vertalen naar andere vormen van jeugdwerk. Daarbij staan we stil bij wat toegankelijkheid voor ons betekent en hoe we dit vertalen in de praktijk. In het circus zeggen we altijd: ik kan het 'nog' niet, waarbij we dus allen een lerende houding aannemen en elkaar willen inspireren.
De wereld van inclusieve communicatie
We hebben allemaal een bepaalde blik waarmee we naar de wereld en naar mensen kijken. En die blik bepaalt mee op welke manier we communiceren. In deze workshop word je je bewust van dat referentiekader en van onbewuste vooroordelen.
Het Connectief en vzw De Rand vertellen je meer over inclusieve communicatie, taalgebruik, toegankelijkheid van je communicatie en correcte beeldvorming.
Samen richting een inclusief lokaal vrijetijdsbeleid
Komaf werkte samen met haar partners uit het netwerk een stappenplan uit, geïnspireerd op een Nederlands model. Het stappenplan wil lokale besturen inspireren en begeleiden richting een meer inclusief vrijetijdsbeleid.
Op 5 december lanceren we het stappenplan en organiseren we een vorming over hoe je dit stappenplan op maat van jouw stad, gemeente of vereniging kan gebruiken.
Sociaal-sportieve praktijken: wat kan je ervan leren?
Sociaal-sportieve praktijken gaan op een unieke manier te werk om kinderen en jongeren te laten sporten. Sportaround is zo één van die sociaal-sportieve praktijken ontstaan in Gentbrugge. De afgelopen jaren bouwden ze een zeer gevarieerde werking uit op een nieuwe plek in Gentbrugge, genaamd SPortspOT.
Sportaround wist een groep vrijwilligers, kinderen en jongeren actief te betrekken bij deze nieuwe plek en de creatie van het sportaanbod. Tijdens deze workshop gaat Sportaround dieper in op welke stappen ze namen en waaruit ze leerden. Inspiratie die jou praktisch op weg kan helpen naar een bredere jeugdwerking.
Workshop van een hele namiddag
Europese subsidies: inzetten voor inclusie (Let op, dit is een hele namiddag)
Tijdens deze inspiratiesessie gaan we langs bij 'In Beeld' van Lejo & Stappen vzw. Samen met Avansa en Effata delen ze hoe de Europese subsidies geholpen hebben om de vrije tijdsbesteding van hun jongeren te organiseren op een inclusieve manier. De impact is voelbaar zowel bij de jongeren, de organisaties als het beleid.
Internationaal gaan om lokaal een langdurig effect te hebben? Het kan! Verwacht je aan inspirerende voorbeelden en concrete tips en tricks van andere organisaties die iets in beweging hebben gezet met en voor hun jongeren. Opgelet: er valt zoveel inspiratie te rapen dat deze sessie dubbel zo lang duurt als de andere namiddag sessies!
Workshops namiddag (blok 2)
In dialoog: Armoede en recht op vrije tijd
‘Wat is (kans)armoede?’ is één van de meest gelezen artikels van Komaf. Armoede is een thema waar elke vereniging vroeg of laat en in verschillende vormen mee te maken krijgt. We gaan in gesprek met expertiseorganisaties, een ervaringsdeskundige en jeugdwerkers die hierrond verschillende initiatieven nam om drempels te verlagen voor kinderen en jongeren in armoede. Een boeiend gesprek waar we podium geven aan verschillende stemmen.
Samenwerken, dat doe je niet zomaar!
We onderzochten de voorwaarden en opportuniteiten van een veerkrachtige samenwerking tussen jeugdwerkorganisaties. Dit deden we niet alleen, maar samen met organisaties die tijdens corona bouwden aan veerkrachtversterking van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.
De Vlaamse overheid subsidieerde indien er minstens met drie partners werd samengewerkt. De focus kwam snel te leggen op de kwaliteit van de samenwerken en resulteerde in een handzaam stappenplan tot veerkrachtige samenwerking.
Veilige(re) Omgevingen in je organisatie
Hoe creëren we plekken waar iedereen zich welkom en veilig voelt? In deze vorming van Wel Jong en çavaria verkennen we het concept van 'safe(r) spaces' en hoe dit nieuwe kansen biedt voor onder andere het jeugdwerk.
Je leert hoe je een inclusieve omgeving kan opzetten waarin jongeren zichzelf kunnen zijn, los van achtergrond, gender of seksuele voorkeur. Laat je inspireren door voorbeelden en praktische tools die helpen om een veilige ruimte te creëren voor álle jongeren.
Voorbij de 'excluses'
Werk maken van meer inclusie kan niet zonder stil te staan bij de bewuste en onbewuste uitsluitingsmechanismen die we nog al te vaak als vanzelfsprekend vinden. In dialoog met Beno Schraepen onderzoeken we hoe we hier voorbij geraken. Vraag, input, reflectie en antwoorden.
Geleerde lessen uit de begeleidingen via Komaf
Via Komaf gingen er enkele begeleidingen bij jeugdraden, lokale besturen of verenigingen door die hun werking grondig onder de loep willen nemen om meer inclusief te worden. Een expertise-organisatie uit het Komafnetwerk nam de begeleiding op zich en ging op maat aan de slag.
Binnen deze dialoogtafel wisselen we graag uit rond deze begeleidingen, de lessen die we leerden en hoe jullie, de deelnemers, hiernaar kijken. Zowel expertise-organisaties als diegene die het traject volgde, zullen hun ervaringen delen. Laat je inspireren over hoe een traject vorm krijgt en hoe je je werking meer toegankelijk maakt.
Praktisch
Ham 70
9000 Gent