fbpx Stap 2: Check het meerjarenplan van jouw gemeente | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 2: Check het meerjarenplan van jouw gemeente

Op zoek naar het meerjarenplan in jouw gemeente 

Nu je weet wat een meerjarenplan precies is, kan je op zoek gaan naar het meerjarenplan van jouw gemeente. Kende je het al? Super! Weet je niet waar je moet zoeken? Bekijk zeker de website van de gemeente, want het meerjarenplan is een openbaar document. Of bekijk het verslag van de gemeenteraad van december 2019 of januari 2020. De kans is groot dat het plan op een van die gemeenteraden is goedgekeurd.  

 

Je kan ook aan je jeugdambtenaar vragen of je het document kan krijgen. Let op! Vraag zeker of je het gehele document kan krijgen (met cijfers) en geen samenvatting. Het is belangrijk dat je een overzicht krijgt van wat er de voorbije jaren was gepland, zodat je kan zien wat  intussen is uitgevoerd én wat er nog gaat komen.  

Door het meerjarenplan gaan 

Elk meerjarenplan is een beetje anders. Het ene is groter, het andere kleiner, heel detaillistisch of net heel vaag. Kortom, veel maten en gewichten. Ga dus op zoek naar de juiste documenten en laat je eventueel bijstaan door je jeugdambtenaar. 

 

Heb je een papieren versie? Neem dan een fluostift in de aanslag en probeer in de tekst alle doelstellingen en acties die invloed hebben op kinderen en jongeren aan te duiden. Heb je een digitale versie? Dan kan je alle stukken waar jeugd in voorkomt (zoektermen: jeugd, kinderen, jongeren) kopiëren in een ander document. Zo krijg je een mooi overzicht van doelstellingen en acties die bestemd zijn voor kinderen en jongeren in jouw gemeente.  

Tip: Niet alleen bij het hoofdstuk van de jeugddienst of bevoegdheid Jeugd staan acties die invloed hebben op het leven van kinderen en jongeren. Bekijk zeker ook de andere hoofdstukken. 

Bijvoorbeeld: De Grote Markt in jouw gemeente wordt opnieuw ingericht. Als dat een plek is waar jongeren veel gebruik van maken, neemt het bestuur best ook hun stem mee in de herinrichting van die plek. Hoe kan het voor jongeren nog steeds een toegankelijke plek zijn waar zij zich ook welkom voelen? 

Leesbaarheid van het meerjarenplan 

Het meerjarenplan leest niet zo vlot als een roman. Er wordt vaak behoorlijk wat beleidstaal gebruikt. Aarzel niet om je jeugdambtenaar in te schakelen bij het lezen van het meerjarenplan. Op de hoogte zijn van de gemeentelijke toekomstplannen, is de eerste stap om verdere acties te ondernemen. Probeer het document dus samen met je jeugdambtenaar door te nemen en te begrijpen.  

Tijd voor actie

  • Print het meerjarenplan uit (als het aantal pagina’s meevalt)
  • Verdeel het over verschillende jeugdraadsleden
  • Ga met een fluostift door de verschillende delen van het plan
  • Duid telkens aan welke doelstellingen en acties belangrijk zijn voor kinderen en jongeren
  • Je kan dit ook digitaal doen. Verdeel de pagina’s en verzamel in een gedeeld document (bv. Google Docs) alle doelstellingen en acties
  • Bespreek de doelstellingen en acties die jullie geselecteerd hebben. Vraag eventueel een woordje uitleg aan je jeugdambtenaar om alles goed te begrijpen. Sommige acties zullen voor zich spreken.
  • Bekijk zeker welke jaartallen er bij de acties staan. Wanneer moe(s)ten de acties worden uitgevoerd? 

Weetje!

Het meerjarenplan legt vooral de nadruk op ‘prioritaire acties’. Dit zijn acties die nieuw zijn, waar (vaak) veel budget naartoe gaat en waar het gemeentebestuur de nadruk op wil leggen (bv. de bouw van een nieuwe bibliotheek). Soms kiest een bestuur ervoor om acties die geregeld terugkeren niet expliciet te benoemen (bv. intergemeentelijk overleg Jeugd), tenzij er budget aan gekoppeld is (bv. organisatie vakantieaanbod). Die acties vind je terug bij de ‘niet-prioritaire acties’ of onder ‘overig beleid’. Tip: neem daar dus zeker ook een kijkje! 

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief