Groepstraject belevingsonderzoek 2024
Laat je coachen bij het voorbereiden en uitvoeren van belevingsonderzoek bij kinderen en tieners, en bij het verwerken van de resultaten. Tijdens dit groepstraject versterk jij je participatiecompetenties én de stem van de kinderen en jongeren die in jouw gemeente wonen en komen.
Deadline voor inschrijven: vrijdag 12 januari 2024.
Looptijd: januari 2024 - ten laatste begin 2025.
Voor wie
- Wil je leren om op een kwalitatieve manier te onderzoeken hoe kinderen en tieners jouw gemeente beleven?
- Wil je wel een vragenlijst uitsturen, maar weet je niet welke vragen te stellen?
- Ben je op zoek naar inspiratie voor methodieken voor belevingsonderzoek?
- Benieuwd hoe je de evolutie van de cijfers kan interpreteren en gebruiken om sterke beleidskeuzes te maken?
Dan is dit groepstraject geknipt voor jou.
Wat mag je verwachten
- Methodieken | Met vragenlijsten op basis van de Jeugdmonitor peil je naar hoe kinderen en tieners jouw gemeente ervaren, voor het belevingsonderzoek reiken we jou methodieken aan.
- Vorming | We geven vorming over hoe je de vragenlijsten best verspreidt en afneemt, hoe je vragen formuleert voor belevingsonderzoek, hoe je verslag neemt, en hoe je de resultaten vertaalt naar het beleid.
- Uitwisseling | Bij elke stap wissel je ervaringen uit met de andere deelnemers en leer je van elkaar.
- Een compleet rapport | Op het einde van het traject heb je een rapport met cijfers, beleving en beleidsaanbevelingen.
Leer zelf onderzoeksresultaten verwerken, of laat de verwerking over aan Bataljong
Voor de verwerking van de input uit vragenlijsten en belevingsonderzoek kan je kiezen: ofwel doe je dit zelf en laat je je coachen door Bataljong, ofwel laat je de verwerking over aan Bataljong.
Als Bataljong de resultaten verwerkt, dan gieten wij voor jou de resultaten in een overzichtelijk rapport.
Een benchmark met de andere steden en gemeenten in het traject
Bataljong maakt een rapport op met daarin de gebundelde resultaten van alle gemeenten in het traject. Deze benchmark kan je naast je eigen resultaten leggen en zien in welke mate je verschilt, of net niet.
Programma
Vier workshops en drie coachingsessies
In vier workshops geven we jou inhoudelijke input, reiken we methodieken aan en geven we ruimte om daar direct mee aan de slag te gaan. Dit staat op het programma:
- Opstartsessie: hoe stel je een planning op voor de verloop van je onderzoek? Welke informatie geef ik mee aan scholen, leerkrachten, kinderen en ouders? Hoe koppel ik nadien de resultaten terug?
- Workshop Excel voor wie zelf de input uit de vragenlijsten verwerkt, optioneel voor de anderen: hoe kom ik tot een bruikbare tabel? Waar moet ik op letten vooraleer ik aan de verwerking begin? Hoe maak ik relevante en leesbare tabellen?
- Workshop belevingsonderzoek: wat is belevingsonderzoek? Hoe formuleer ik een goede onderzoeksvraag? Hoe stel ik goede vragen? Welke werkvormen kan ik gebruiken?
- Workshop beleidsvertaling: wat kan ik leren uit mijn onderzoek? Hoe vertaal ik dat naar het beleid? Hoe zorg ik ervoor dat de boodschap bij de juiste personen aankomt?
Tussendoor voorzien we een drietal digitale momenten waarin jullie onderling tips, vragen en ervaringen uitwisselen over de stand van zaken in je eigen traject. Wij springen bij met praktische tips en tricks en extra insteken waar nodig.
Prijs
Leden van Bataljong krijgen een ledenkorting. De exacte prijs hangt verder af van het aantal inwoners en varieert van €1.399,50 voor een gemeente met minder dan 15.000 inwoners die alle resultaten zelf verwerkt, tot € 5.341,50 voor een gemeente met meer dan 40.000 inwoners die alle verwerking overlaat aan Bataljong.
Vraag jouw prijsberekening op maat aan bij Ilse.