fbpx Veilige Schoolomgeving | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige Schoolomgeving

Home»Boost je kennis»Mobiliteit door de ogen van kinderen en jongeren»Autonome mobiliteit»Veilige Schoolomgeving

Tips voor een veilige schoolomgeving

In onze Dropzone van september 2021 publiceerden we een visueel artikel vol tips en praktische informatie om de verkeersveiligheid in de ruime schoolomgeving te verbeteren. 

 

 

Aan de slag? Hier vind je tips en inspiratie

  • Op veilignaarschool.be biedt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde meer informatie over subsidies voor een veilige schoolomgeving, gratis begeleiding op maat voor steden en gemeenten, goede voorbeelden en nog veel meer.
  • Ook organisaties als het Octopusplan en Mobiel 21 begeleiden scholen en lokale besturen in de ontwikkeling van veilige schoolomgeving 2.0, schoolvervoerplannen, schoolroutekaarten en verkeerseducatieve routes.
  • Via paraatvoordeschoolstraat.be vind je een handig stappenplan voor lokale besturen die meer ruimte willen geven aan fietsers en voetgangers.
  • KSA herwerkte onze prent over een veilige schoolomgeving tot een visual over een veiligere KSA of jeugdwerkomgeving.
  • Naar analogie van de schoolstraten worden in Gent en Destelbergen ook jeugdwerkstraten tijdelijk autovrij gemaakt bij aanvang en aan het einde van de activiteit.
  • Met het Charter Werftransport slaan lokale besturen en de bouwsector de handen in elkaar voor een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving.

Veilige schoolomgevingen als hefboom tot kindvriendelijke mobiliteit

Een veilige schoolomgeving is het ideale opstapje naar een gezonder en duurzamer mobiliteitsbeleid op maat van de meest kwetsbare weggebruikers. Toch is een mobiliteitsbeleid op maat van kinderen en jongeren meer dan verkeersveiligheid alleen. Kindvriendelijke mobiliteit heeft aandacht voor verkeers- en sociale veiligheid, comfort, functionaliteit en belevingswaarde (spelen, ontmoeten, ontdekken). De beste mobiliteit laat kinderen en jongeren toe om niet alleen maar ‘ergens te geraken’ maar ook om hun leefwereld te verbreden en te verdiepen. 

Wil je nog meer weten over kindvriendelijke mobiliteit? In het boek ‘Dwalen met een doel. Lokaal kiezen voor kindvriendelijkheid.’ zetten W. Billet, I. Holvoet, D. Janssens en E. Van den broeck de belangrijkste principes voor een kindvriendelijke mobiliteit op een rijtje, aangevuld met voorbeelden die in België en daarbuiten al hun nut hebben bewezen.

Soontjens
Wim
Breed Jeugdbeleid
03 740 76 41

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong