fbpx Autonome mobiliteit | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Autonome mobiliteit

Home»Boost je kennis»Mobiliteit door de ogen van kinderen en jongeren»Autonome mobiliteit

Autonome mobiliteit

Wij bekijken kinderen en jongeren als volwaardige actoren in de samenleving, met behoefte aan en recht op autonome mobiliteit.

Kinderen en jongeren moeten zich zo veel mogelijk op een leuke, veilige en zo autonoom mogelijke manier kunnen verplaatsen.

  • Zoveel mogelijk. Dus niet alleen van en naar plekken die voor hen zijn ingericht, maar evengoed naar de winkel op de hoek of om de stad of de gemeente te doorkruisen.
  • Autonome mobiliteit impliceert naast zelfbeschikkingsrecht ook een ‘speelse’ invulling van mobiliteit. Voor jongeren is zich verplaatsen meer dan van punt A naar punt B gaan, die verplaatsing mag ook leuk zijn, en gebeurt liefst samen met vrienden.
  • Verplaatsingen moeten op een veilige manier kunnen gebeuren. De mobiliteit voor kinderen en jongeren verbeteren is aandacht hebben voor verkeer(sveiligheid).

Lokaal beleid voor kinderen en jongeren en mobiliteit

De link tussen ruimte en mobiliteit wordt op lokaal niveau gelukkig meer en meer gelegd . Kinderen en jongeren mogelijkheden bieden om zichzelf te verplaatsen, betekent kiezen voor een inrichting van de publieke ruimte die dat mogelijk maakt.

    Klop op de deur van het mobiliteitsbeleid van je gemeente. Inventariseer samen met organisaties en diensten die met mobiliteit bezig zijn de voornaamste knelpunten als het gaat over mobiliteit voor kinderen en jongeren in je gemeente en leg ze naast de behoeften van kinderen en jongeren. Kunnen jongeren op een veilige manier overal geraken waar ze willen/moeten geraken?

    “Verkeersveiligheid, mobiliteit en meer speel- en ontmoetingsruimte staan bovenaan het prioriteitenlijstje van Vlaamse kinderen en tieners. Ze hebben onze straten en pleinen nodig: om naar school of naar de bib te gaan, om te sporten, om te spelen... Maar ook om de buitenwereld te leren kennen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ze maken een derde van de bevolking uit en zijn mede-eigenaar van hun stad/gemeente. Neem het kind en zijn autonomie als uitgangspunt.”
    VVJ-memorandum 2018

    De Vlaamse Overheid voert op regelmatige basis onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming: het OVG. Daarin zijn ook cijfers te vinden die iets zeggen over het verplaatsingsgedrag van jongeren. De selectie voor jongeren lees je in onze Dropzone van september 2019 en meer details vind je in het dossier van het Netwerk Duurzame Mobiliteit

    Holvoet
    Ilse
    Vorming en procesbegeleiding
    03 740 76 42

    Contacteer ons

    Bataljong vzw
    Ossenmarkt 3
    2000 Antwerpen
    03/821.06.06
    info@bataljong.be

    Volg Bataljong

    Nieuwsbrief