fbpx Informeel vrijwillig engagement | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Informeel vrijwillig engagement

Home»Boost je kennis»Brede jeugdwerkondersteuning»Jeugdwerkondersteuning»Informeel vrijwillig engagement

Informeel vrijwillig engagement

Jongeren nemen heel wat vrijwillig engagement op en dat kan op heel veel verschillende manieren, zowel in formele als informele settings. De laatste jaren zien we dat dit (formeel) vrijwillig engagement vermindert én dat jongeren uit kwetsbare situaties minder aansluiting vinden bij formele settings waar ze engagement zouden opnemen. We zien wél dat deze jongeren zich op andere manieren vrijwillig engageren, namelijk op meer informele manieren, los van organisaties en vaste structuren (bron: https://www.benjamindalle.be/post/het-verenigingsleven-is-populair-bij-de-jeugd). Doordat het niet binnen formele structuren is, kunnen deze jongeren echter meer of andere drempels ervaren om dit soort engagementen op te nemen. Zij kunnen namelijk minder of niet steunen op ondersteuning, er is geen organisatie die dit kan bieden of ze kunnen niet terugvallen op de ervaring van andere mensen.  

Vanuit deze vaststellingen deed het Departement Cultuur, Jeugd, Media een projectoproep, waaruit 14 projecten zijn gekomen die subsidies hebben gekregen, namelijk:  

  • Nieuw stedelijk engagement (Vlaamse Gemeenschapscommissie, Brussel) 

  • Spoor 1, een open huis voor jongeren in een kwetsbare situatie (Arktos Antwerpen vzw, Turnhout) 

  • Durf jij? (Cultuurcentrum Kortrijk vzw, Kortrijk) 

  • Maak het beter. Maak de stad (JOS vzw, Sint-Niklaas) 

  • Jongerenbudget? Ook voor jou! (Jeugddienst Dendermonde, Dendermonde) 

  • Vrijwillig engagement in kwetsbare buurten (Broei vzw, Gent) 

  • Informeel engagement stimuleren bij jongeren uit Mechelen (Stedelijke Jeugddienst Mechelen, Mechelen) 

  • Radar 2.0 (Cultuurcentrum De Brouckere vzw, Torhout)  

  • Ondersteuning van jongeren: een nieuwe aanpak voor participatie en engagement! (Stedelijke Jeugddienst Aalst, Aalst) 

  • Goe bezig jong! (Riso Oost-Vlaanderen vzw, Zelzate) 

  • TURBOlab (Stadmakers vzw, Brugge) 

  • Move that bus: hop on hop off. Een explosie van plezier (Arktos Limburg vzw, Riemst) 

  • Backflip (Arktos Antwerpen vzw, Regio Neteland)  

  • De Sportbuur (Stad Genk, Genk)  

Deze proefprojecten krijgen een jaar de tijd (volledig 2024) om een kader te ontwikkelen voor het informeel vrijwillig engagement van kinderen en jongeren. Dit kader kan er op verschillende manieren uitzien, enkele voorbeelden zijn jongerenbudgetten, het ombouwen van een bus, jongeren betrekken in het vormgeven van de publieke ruimte, een popraad…  

Tijdens dit jaar proberen de projecten het kader uit, hierbij is het ook de bedoeling om het opnemen van informeel vrijwillig engagement toegankelijker te maken voor de gekozen doelgroep.  

Het Departement besliste om een begeleidings- en onderzoeksopdracht te koppelen aan de projectoproep. Tijdens dit projectjaar 2024 krijgen de projecten coaching en begeleiding, dat nemen wij met Bataljong op ons.  

Voor het onderzoeksluik van de opdracht gingen we een samenwerking met Vives Hogeschool aan. De bedoeling is om de geleerde lessen uit de proefprojecten breed te delen en verspreiden. Dit zal gebundeld worden in een onderzoeksrapport en een inspiratiegids, die beiden worden voorgesteld op een toonmoment als afsluiting van het project. Dit zal plaatsvinden in juni 2025. Hier zal je te horen krijgen welke valkuilen de projecten zijn tegengekomen en hoe ze daarmee om gingen, maar ook welke zaken net wel of net niet werkten. Hou deze pagina en onze socials in de gaten om op de hoogte te blijven van dit thema.  

Warlop
Lotte
Regie vrije tijd en coördinatie BOA Zottegem
03 821 06 07

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong