fbpx Buitenspeeldag: veelgestelde vragen | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenspeeldag: veelgestelde vragen

Home»Boost je kennis»365 dagen buiten spelen»Buitenspeeldag»Buitenspeeldag: veelgestelde vragen

Buitenspeeldag: veelgestelde vragen

Voor algemene info over het organiseren van de Buitenspeeldag, kan je hier terecht.

Is er een overkoepelende verzekering afgesloten voor de deelnemers van de Buitenspeeldag?

Er is geen globale verzekering afgesloten voor de deelnemers aan de Buitenspeeldag vanuit de Vlaamse Overheid. Wanneer de gemeente de initiatiefnemer is, vallen de buitenspeeldagactiviteiten onder de reguliere verzekering die de gemeente normaal heeft voor het organiseren van activiteiten. Indien je twijfelt, contacteer de verantwoordelijke binnen je gemeente die de verzekeringen opvolgt.

Is de initiatiefnemer een niet-gemeentelijke organisatie? Dan moeten de deelnemers verzekerd worden via de polis burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen van die organisatie.

Vindt de Buitenspeeldag plaats als het regent?

Ja, want ook in de regen kan je plezante spelletjes spelen. De kans bestaat evenwel dat je geplande activiteiten letterlijk in het water vallen, voorzie dus een regenalternatief.

Mijn gemeente neemt niet deel, maar ik wil als organisatie toch deelnemen. Wat kan ik doen?

Je kan dan toch deelnemen, maar dan dien je je als organisatie akkoord te verklaren met de specifieke deelnamevoorwaarden. Meer info daarover vind je hier terug.

Moet ik Sabam betalen op de Buitenspeeldag?

Zodra je in het openbaar muziek laat weerklinken, ben je verplicht om hiervoor toestemming te vragen aan Sabam en zal je hiervoor moeten betalen. Organiseer je op verschillende locaties activiteiten in het kader van de Buitenspeeldag, dan doe je hiervoor een aanvraag waarop je de verschillende locaties vermeldt. Geef duidelijk aan dat het op de verschillende locaties over spelactiviteiten gaat in het kader van de Buitenspeeldag.

Naast Sabam ben je ook de Billijke Vergoeding verschuldigd, als het niet om live-muziek gaat. Meer informatie over de Billijke Vergoeding vind je op www.bvergoed.be.

Moet ik deelnemende kinderen registreren?

Veel Buitenspeeldagactiviteiten hebben een open karakter en geven de indruk dat kinderen vrij in en uit kunnen lopen. Zolang hier de ouders mee een oogje in het zeil houden is er geen vuiltje aan de lucht, maar de realiteit is helaas vaak anders.

  • Communiceer in eerste instantie duidelijk dat de Buitenspeeldag geen kinderopvanginitiatief is.
  • Hanteer zeker bij centrale activiteiten een eenvoudig registratiesysteem waarbij je naam, voornaam en een gsm-nummer noteert en vooral of het kind al dan niet alleen naar huis mag gaan. Een handig hulpmiddel hierbij zijn de papieren toegangsbandjes waarop je het gsm-nummer kan noteren en de kleur uitwijst of het kind al dan niet alleen naar huis mag.
  • Communiceer je manier van werken duidelijk naar de begeleid(st)ers van je activiteiten.
  • Een bijkomend voordeel van registratie is dat je achteraf exact weet hoeveel kinderen er deelgenomen hebben aan je activiteiten.

 

Heb je nog verdere vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via info@buitenspeeldag.be. We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief