fbpx Buitenspeeldag | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenspeeldag

Home»Boost je kennis»365 dagen buiten spelen»Buitenspeeldag

Buitenspeeldag

Met de Buitenspeeldag willen we het belang van buitenspelen nog eens extra in de kijker zetten en stimuleren met tal van speelprikkels en activiteiten verspreid over Vlaanderen.

De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die enerzijds kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving, en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleert om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten in die onmiddellijke woonomgeving. Het is een blijvende oproep om het buiten spelen en sporten aan te moedigen en op een positieve manier aandacht te vragen voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.

Ondanks de coronasituatie, zijn we er in 2021 in geslaagd om een speciale editie van de Buitenspeeldag te organiseren. Er waren restricties en beperkingen maar dat hield ons niet tegen. Buitenspelen kan namelijk ook in kleinere groepjes, met speelpakketten, via wandel- en speelroutes, en nog meer activiteiten die op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Het doel van de Buitenspeeldag is het promoten van buitenspelen en kinderen & jongeren aanmoedigen een jaar lang buiten te spelen. Meer ideeën om nog heel het jaar buiten te spelen kan je hier vinden. We hopen dat iedereen opnieuw aanwezig is op de Buitenspeeldag van 2022!  

Om lokale besturen verder te ondersteunen en te inspireren, ontwikkelden we met de partners de inspiratiegids 365xBuitenspeeldag. Neem zeker een kijkje en ontdek wat er nog allemaal mogelijk is in jouw gemeente. Laat ons je, met behulp van deze publicatie, uitdagen om elke dag in te zetten op buiten spelen! 

 

Partners

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon en de Vlaamse Overheid en op woensdag 20 april 2022 wordt die alweer voor de vijftiende keer georganiseerd. Naast Nickelodeon promoten ook Ketnet, VTM Kids, Nick Jr. en Studio100 TV die dag buitenspelen. Op deze dag staken de TV-zenders tussen 13u en 17u hun programma’s en gaan de schermen helemaal op zwart

De laatste editie in niet-corona tijden (2019) werd een recordeditie met maar liefst 439 activiteiten georganiseerd in 259 Vlaamse en Brusselse gemeenten en steden. Gemeente- en stadsbesturen nemen het voortouw en organiseren de Buitenspeeldag. Ze werken samen met jeugdbewegingen, sportverenigingen, scholen, buurtcomités… Laten we dit record in 2022 breken! 

Bataljong staat in voor het secretariaat van de Buitenspeeldag en de ondersteuning van de deelnemende gemeenten en/of organisaties. Contacteer ons via info@buitenspeeldag.be

"Claim de straat, speel buiten en zet het belang van een speelvriendelijke publieke ruimte in de verf!"
Christoff Van Acker
Jeugddienst Lochristi

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief