Webinar zomeraanbod jongeren met een vluchtverhaal
Wat?
Bataljong organiseert op 13 juni een webinar voor ambtenaren die instaan voor de organisatie of regie van het zomeraanbod voor kinderen en jongeren met een (Oekraïens) vluchtverhaal.
Nodig dus gerust ook collega's van andere vrijetijdsdiensten uit om (samen met jou) aan te sluiten! We sluiten de inschrijvingen op donderdag 9 juni om 17u.
Het programma
13u15: welkom in de online omgeving (ruimte voor technische tests)
13u30: opening "Hoe gaan anderen aan de slag?" & "Hoe begin je aan het organiseren van het zomeraanbod?"
14u00: keuze uit zes sessies
15u10: plenaire afsluiter
15u30: einde
Het programma in detail
13u15: welkom in online omgeving
De online omgeving opent een kwartiertje voor de start, zo is er tijd genoeg om eventuele technische problemen op te lossen.
13u30: opening "Hoe gaan anderen aan de slag?" & "Hoe begin je aan het organiseren van het zomeraanbod?"
Hoe pakken andere gemeente het eigenlijk al aan? En hoe ga je nu aan de slag?
Tijdens het eerste halfuurtje wordt je geïnspireerd en krijg je enkele algemene tips mee om aan de slag te aan.
14u00: keuze uit zes sessies: (De sprekers per sessie zullen op 1 juni gecommuniceerd worden).
- Vrije tijd voor iedereen: ondersteunen van vrijwilligers en verenigingen (Tumult)
Waar kunnen vrijwilligers best rekening mee houden wanneer ze in de werking geconfronteerd worden met kinderen en jongeren met een vluchtverhaal? Welke tips kan je hen best meegeven? En welke (taal)hulpmiddelen bestaan er zoal? Je komt het te weten in deze break-outroom!
- De weg naar contact… (PIN vzw)
Is er in jouw gemeente wel al wat vrijetijdsaanbod? Maar is er momenteel nog geen contact tussen de kinderen en jongeren met een vluchtverhaal en de kinderen, jongeren of verenigingen uit jouw gemeente? In deze sessie kom je meer te weten over toeleiding naar, op basis van ieders interesse en noden.
- Omgaan met trauma (Uit De Marge)
Kinderen en jongeren op de vlucht dragen hoe dan ook een verhaal met zich mee. Soms komen deze verhalen dan ook naar boven in hun vrije tijd. Hoe ga je hiermee om? Wat zijn de do’s en dont’s? Wat geef je hierover best mee aan jouw vrijwilligers?
- Taalstimulerende vrije tijd (VDS & vzw De Rand)
Vrije tijd is zorgeloos spelen! Maar er zitten ook heel wat taalkansen in verworven. Een zomerschool benut deze vrijetijdskansen om bijvoorbeeld in te zetten op taalstimulering. Hoe kan het zomeraanbod met een educatief doel dit spelenderwijs aanpakken?
- De vrije tijd van kinderen en jongeren: dat is breed! (Karel De Grote Hogeschool & Kirikou)
Kinderen en jongeren beleven vrije tijd niet alleen in georganiseerd verband, ook in de ongeorganiseerde vrije tijd zitten kansen. Maar op welke manier dan? We duiken in de leefwereld van jonge nieuwkomers en stellen jullie enkele brede vrijetijdsinitiatieven voor: van het inzamelen van spelmaterialen tot faciliteren in ontmoetingsruimtes!
- Communicatie met ouders (Agentschap Integratie en Inburgering)
Ouders zijn een belangrijke partner. Hoe zorg je ervoor dat je hen optimaal kan betrekken. Welke taalhulpmiddelen kunnen ingezet worden? Maar ook, hoe leg je uit hoe vrije tijd georganiseerd wordt in Vlaanderen? Dat kom je hier te weten!
15u10: plenaire afsluiter
We blikken vooruit op de ondersteuning die je nog kan verwachten van Bataljong of andere aanwezige partners en er is ruimte om nog vragen te stellen.