fbpx Webinar OVAM ondersteuningslijn asbestvrije jeugdlokalen | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Webinar OVAM ondersteuningslijn asbestvrije jeugdlokalen

Help je jeugdwerk geld besparen en krijg zelf een zicht op de mogelijke asbestproblematiek in jouw lokale jeugdlokalen!

De Vlaamse overheid geeft aan jeugdwerkinitiatieven die hun lokalen willen laten scannen op asbest o.a. de kans op een gratis asbestscan. Hierbij krijgen ze nog eens 9 uren ondersteuning én worden ze gecoacht in de aanpak achteraf. Het levert hen ook een asbestattest op voor hun gebouw. In dit webinar hoor je ook wat er niét in deze ondersteuning inbegrepen is, hoe je het jeugdwerk daarin toch kan helpen en waarom dat ook voor jouw jeugdbeleid interessant is. 

Voor wie

Dit webinar is een aanrader voor iedereen die in de stad of gemeente het jeugdwerk ondersteunt.

Heb je een gebouwenbeheerder of asbestverantwoordelijke? Schrijf deze persoon dan zeker ook in zodat die deze ondersteuningslijn kan kruisen met het asbesttraject dat elke lokale overheid momenteel loopt rond zijn eigen gebouwen. 

Wat mag je verwachten

De OVAM vertelt je in dit webinar wat de ondersteuningslijn voor jeugdlokalen precies inhoudt, waarom die interessant is voor het jeugdwerk en hoe je erop intekent. Ontdek hoe dit kruist met het gemeentelijke asbestbeleid en waar je welke info kan vinden. 

Bataljong geeft je een resem tips om de ondersteuning vanuit de gemeente naar je jeugdwerk toe aan te pakken, denk bijvoorbeeld aan het weghalen en inpakken van asbestmateriaal. Do's en ook don'ts. 

Jeugddienst Kortrijk liep ter voorbereiding van deze ondersteuningslijn al een traject en deelt met ons hun aanpak en geleerde lessen. 

Nieuw 'sectorprotocol asbestveilige lokale jeugdgebouwen'

Maak ook in jouw gemeente gebruik van het gratis asbestattest via de OVAM

Materialen met asbest zijn nog veelvuldig aanwezig in alle gebouwen. Ze bestaan niet enkel uit asbestcementen golfplaten of leien, maar wel onder de vorm van zo’n 3.500 verschillende soorten gebouwmaterialen aan de binnen- en buitenkant van gebouwen. Ook in lokale jeugdgebouwen dus waar kinderen, jongeren en jongvolwassenen hun vrije tijd doorbrengen. Jeugdige longen zijn bijzonder gevoelig voor de blootstelling aan asbestvezels. 

Daarom bereidt de Vlaamse regering momenteel een ondersteuningskader voor voor lokale jeugdgebouwen. Wat de ondersteuning precies inhoudt en hoe je het kan aanvragen, vertellen we je graag in dit webinar in samenwerking met de OVAM. 

We kunnen al wel verklappen dat we er mee voor gezorgd hebben dat een aanvraag zo eenvoudig mogelijk verloopt zodat je snel aan een asbestattest kan geraken. 

Tegen 2032 is een asbestattest verplicht voor alle gebouwen tot 2001, ook los van verkoop. We krijgen voor onze sector nu de kans om er gratis te laten opmaken. Zo zullen we ontdekken waar er noden zijn om bestaande blootstellingsrisico’s aan asbestvezels weg te nemen. 

Wees gerust: dit zonder dat er de eerstkomende jaren al meteen verwijderverplichtingen aan gekoppeld zijn. We willen wel graag de ogen openen voor de eventuele risico’s die er vandaag zijn, bestaande goede praktijken delen en samen naar haalbare oplossingen zoeken. Het asbestattest zal daarin een gids vormen.

Prijs

Gratis, we vragen je wel om in te schrijven. 

Praktisch

do. 23.05.24 | 10:00-11:30
Online, via Teams
Jeugdambtenaren
Prijs
Gratis
Stallaert
Filip
Regionale ondersteuning Oost-Vlaanderen
03 821 06 08

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong