Training 'Lobbyen voor lokaal jeugdbeleid'
Waarom is deze training iets voor jou?
Van manager tot beleidswerker. Van jeugdwerker tot netwerker. De jeugdambtenaar neemt alsmaar meer rollen op. En dat is nodig, want het lokale jeugdbeleid gaat breed en kent veel gezichten. Het alledaagse werk van de jeugdambtenaar is daardoor doordrongen van politieke issues en beleidswerk. Maar hoe krijg je meer impact op de uitkomst van je handelen?
Lobbyen is een essentiële competentie van de jeugdambtenaar van vandaag. Het is geen schimmig ‘spel’, maar een onmisbare vaardigheid om jezelf als jeugdambtenaar te versterken. Wil jij strijden voor beter en breder lokaal jeugdbeleid en succesvol de belangen van kinderen en jongeren in jouw stad of gemeente verdedigen? Wil je meer vat krijgen op beslissingen? Dan is dit lobbytraject iets voor jou!
Wat mag je verwachten
Je start je traject vanuit een ‘big ask’, een persoonlijk vraagstuk dat groeit vanuit een grote lokale nood. Deze big ask vormt de kern van je lobbytraject en vertrekt vanuit een project of ambitie die jij wil realiseren om het beleid naar kinderen en jongeren en/of het jeugdwerk te versterken.
Je doorloopt in het traject alle stappen om deze big ask te realiseren:
- Je leert je lokale beleidsveld in kaart brengen en bouwt aan een omgevingsanalyse
- Je werkt een strategisch plan uit, leert goede doelen stellen, zet een proces uit in mijlpalen en vertaalt die in concrete acties
- Je leert je professionele netwerk te analyseren en ontwikkelen
- Je werkt rond het uitzetten van strategie binnen je eigen actieplan
- Je traint op politieke communicatie en het krachtig brengen van je boodschap
Daarnaast mag je deze training ook zien als een stevig persoonlijk leertraject waarin je samen met een interessante groep van collega’s werkt aan professionele ontwikkeling en het versterken van je profiel als jeugdambtenaar.
Programma van het volledige traject
De training bestaat uit verschillende onderdelen. Je kan je enkel inschrijven voor het gehele traject en niet voor afzonderlijke modules.
Vier modules:
- Module 1: 12 - 13 november 2024 in Merelbeke met overnachting (big ask, lobbying essentials, omgevingsanalyse)
- Module 2: 21 januari 2025 in Antwerpen (actieplan, strategie)
- Module 3: 29 - 30 april 2025 in Malle met overnachting (netwerkanalyse, politieke communicatie)
- Module 4: 25 november 2025 (leeruitkomsten, disseminatie)
Tussen de modules in zijn er twee intervisiemomenten voorzien waarin er in kleine groepjes wordt gewerkt op het proces in ieders traject en waar leervragen gedeeld worden.
Elke deelnemer ontvangt ook persoonlijke coaching (vaak online) van coaches Geert Boutsen (UCLL) en Jimmy Wertelaers (Bataljong).
Voor wie
We zoeken deelnemers die:
- jeugdambtenaar zijn en die een concrete langetermijnambitie hebben om hun lokale beleidscontext te beïnvloeden en veranderen
- toegewijd en sterk gemotiveerd zijn om actief en ten volle deel te nemen aan de verschillende onderdelen van de training (modules, intervisie, coaching) om hun persoonlijke en professionele vaardigheden te ontwikkelen
- daarnaast in hun professionele tijd de ambities uit het eigen traject kunnen omzetten in concrete acties en daarvoor de nodige tijd en ruimte kunnen inzetten
- kunnen bevestigen dat ze in de mogelijkheid zijn om aan hun ‘big ask’ te werken en daarvoor intern steun krijgen
Prijs
€ 660 per deelnemer voor het volledige traject. Dat is 12 dagdelen training aan € 55 per dagdeel. Alle verblijven en maaltijden zijn inbegrepen in de prijs.
De factuur kan eventueel verspreid worden over boekjaar 2024 en 2025.
Dit traject wordt in samenwerking met JINT vzw georganiseerd en financieel ondersteund door het Erasmus+ Jeugd programma in het kader van het Europees strategisch partnerschap Europe Goes Local - https://www.jint.be/europe-goes-local
Waar en wanneer
De eerste module gaat door op domein Ten Berg, gebouw De Tilk
Bergstraat 16
9820 Merelbeke
Info over de bereikbaarheid vind je onderaan op deze webpagina.
Je bent er welkom op 12 en 13 november 2024.
Begeleiding
De begeleiding van dit traject ligt in handen van Geert Boutsen en Jimmy Wertelaers.
Geert Boutsen is praktijklector sociaal-cultureel werk en onderzoeker aan de UCLL-opleiding Sociaal werk in Leuven. Hij begeleidde reeds twee internationale trainingen Lobbying for Youth Work en één met een groep van Vlaamse jeugdambtenaren. Vanuit zijn eerdere ervaring als diensthoofd van de jeugddienst Maasmechelen, zijn expertise in het coachen van groepen en professionals en zijn passie voor jeugdwerk/-beleid zet hij graag zijn schouders onder deze training.
Jimmy Wertelaers was jeugdambtenaar in Oudsbergen en daar trekker van de lokale labelwerking Kindvriendelijk Oudsbergen. Sinds 2021 werkt hij voor Bataljong als ondersteuner in beleidsparticipatie en als begeleider van kindvriendelijke trajecten. Hij coachte samen met Geert de groep Vlaamse jeugdambtenaren tijdens hun lobbytraining in de periode 2022-2023.
Meer info
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12.
Voor deze training kan je inschrijven tot en met 18 oktober 2024.
Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met Inez Adriaensen van JINT via inez.adriaensen@jint.be of met Jimmy Wertelaers van Bataljong via jimmy.wertelaers@bataljong.be.
Praktisch
Domein Ten Berg, De Tilk
Bergstraat 16
9820 Merelbeke