Inspiratiedag samen (lokaal) beleid maken
Platform C nodigt je uit voor de ‘Inspiratiedag samen (lokaal) beleid maken’.
We stellen op deze inspiratiedag vol trots de eerste resultaten voor van twee jaar onderzoek door Platform C.
Wat is Platform C?
Een onderzoekplatform met organisaties UGent, HoGent, Keki, Schakel, Netwerk Jeugdvriendelijk en Bataljong. Twee jaar lang gingen we op zoek naar manieren om door middel van Platform Design en ecosystemisch denken een cultuur te creëren waar kinderen en jongeren een volwaardige plek krijgen in het vormgeven van de maatschappij.
Voor wie
Op deze dag verwelkomen we graag ambtenaren, beleidsmakers, onderzoekers en iedereen die met jongeren werkt. Ontdek hoe jullie er samen kunnen voor zorgen dat jongeren aanzien worden als volwaardige burgers die 100% bekwaam zijn om mee na te denken over maatschappelijke vraagstukken. Laat je inspireren over hoe je dat waarmaakt in een context die niet altijd participatie genegen is.
Wat mag je verwachten?
- Ontdek wat Platform Design en ecosystemisch denken kan betekenen voor de beleidsparticipatie van kinderen en jongeren
- Ontdek in de vormingen tools en achtergrond over platform design en ecosystemisch denken.
- Ontdek en versterk hoe jij bijdraagt aan beleidsparticipatie van kinderen en jongeren.
- Praat na op de feestelijke netwerkreceptie.
Programma
9u30: Verwelkoming met koffie en thee!
10u00: In vogelvlucht door het project
11u30: Start eerste keuzesessie
13u00: Samen lunchen
14u00: Start tweede keuzesessie
15u30: Feestelijke netwerkreceptie
Keuzesessies voormiddag:
Ecosysteem in kaart brengen
Strategische sessie - Wil je zelf hands on aan de slag in jouw ecosysteem? Leer hier je eerste stapjes zetten.
Verdiep je in ecosysteemanalyse! Leer wat het is, waarom het essentieel is en hoe je een ecosysteem in kaart brengt. Na deze sessie ben je helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan.
Ruimte maken voor jongeren
Beleidssessie – Krijg inzicht in hoe ecosystemisch denken structurele veranderingen kan teweegbrengen.
Hoe zorg je ervoor dat jongeren hun burgerschap kunnen en mogen opnemen? Dat is de vraag die centraal staat in deze sessie. Je krijgt handvaten en strategieën aangereikt om aan de slag te gaan in jouw beleidscontext. Leer welke middelen, macht en mandaten je nodig hebt en hoe je handelingsruimte creëert om kinderen en jongeren volwaardig te betrekken bij het (lokaal) beleid.
Werken platformen op bovenlokaal niveau? Reflecties uit het ‘Platform of Platforms’
Werksessie – We nemen je mee in een denkproces dat nog geen vaste uitkomst heeft. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen die in het project (deels) onbeantwoord bleven.
In deze sessie nemen we je mee in ons bovenlokaal traject: het ‘Platform of Platforms.’ We delen wat we kunnen leren uit het gelopen traject en hoe we in de toekomst op bovenlokaal niveau aan de slag kunnen met platformen.
Reflecties op participatief onderzoek
Werksessie – We nemen je mee in een denkproces dat nog geen vaste uitkomst heeft. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen die in het project (deels) onbeantwoord bleven.
In deze sessie gaan we samen met andere onderzoekers die ervaring hebben binnen (participatief) (actie)onderzoek op zoek naar hoe deze manier van onderzoek doen vorm kan krijgen in de praktijk. We staan stil bij de voordelen en uitdagingen voor de verschillende betrokkenen en het concept ‘mede-onderzoekers’.
Keuzesessies namiddag:
Een duik in de lokale cases
Inzichtsessie - Verdiep je in de inzichten die we opdeden tijdens ons project.
Tijdens deze sessie gaan we aan de hand van een aantal stellingen in gesprek met de aanspreekpunten uit de drie lokale contexten waar het onderzoek tot stand kwam: Kortrijk, Lokeren en Meetjesland. We gaan in gesprek over hun ervaringen met platform design, de geleerde lessen en impact van het onderzoek.
Entiteitenportretten
Strategische sessie - Wil je zelf hands on aan de slag in jouw ecosysteem? Leer hier je eerste stapjes zetten.
Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met entiteitenportretten, waarom je ze zou gebruiken en hoe je ze kan inzetten. Deze werkvorm is een belangrijke tool gebleken tijdens het onderzoek. En brengt in kaart wat de drijfveren zijn van al wie met jongeren werkt.
Nieuwe kijk op participatie
Beleidssessie – Krijg inzicht in hoe ecosystemisch denken structurele veranderingen kan teweegbrengen.
Bij Platform C zeggen we niet ‘participatie opzetten’, maar ‘samenwerken met kinderen en jongeren’. In deze sessie leer jij hoe je daar écht mee aan de slag kan. We leggen puzzelstukken van bestaande kaders (Lundy, It takes a child to raise a village, etc.) samen met de inzichten uit het project. Allemaal met het doel om je de handvaten en strategieën mee te geven die je nodig hebt om kinderen en jongeren volwaardig te betrekken bij het beleid.
Platform design als methode
Inzichtsessie - Verdiep je in de inzichten die we opdeden tijdens ons project.
Deze verdiepende sessie dompelt je onder in de wondere wereld van Platform Design. Leer hoe het werkt, waar het vandaan komt en hoe je er aan begint.
Panel discussion: An ecosystemic perspective on participation
Session for international guests and other enthusiasts.
A quick dive into how an ecosystemic perspective and the method of Platform Design can influence the way you think about participation. A discussion about how the Plaftorm C project used these perspectives and methods and how you can apply them in your local context.
Prijs
Gratis.
Praktisch
Zebrastraat 32/001
9000 Gent