fbpx Denkdag Netwerk Jeugdvriendelijk | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Denkdag Netwerk Jeugdvriendelijk

Tijdens deze dag bouwen we samen aan een jeugdvriendelijk Vlaanderen. 

Wat mag je verwachten?

We trappen een nieuw werkjaar af met een verkenning van vragen, uitdagingen en ideeën die leven binnen het Netwerk Jeugdvriendelijk. Op welke vraagstukken zoomen we de komende 2 jaar in? 
Daarnaast zoeken we uit hoe we als Netwerk nog meer met elkaar kunnen connecteren en hoe we samen kunnen pionieren. 

Zware kost, dus voeden we jullie graag met enkele korte keynotes rond onder andere impactgericht werken.

Na de lunch nemen we jullie mee in de thema's van het voorbije werkjaar. 
Twee vragen vormden daarbij een rode draad:

  • Hoe kunnen we kinderen en jongeren actief betrekken als cocreator van hun omgeving?
  • Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren zich ook op school goed kunnen voelen?

Beide vragen leverden een reeks mogelijke antwoorden en ideeën op. Daarom duiken we nog een laatste keer in deze 2 thema's. 

1. Jeugdvriendelijke publieke ruimte

We werkten het voorbije jaar rond de vraag hoe we kinderen en jongeren nog meer kunnen betrekken bij planning en ontwerp.
Op 1 juli doken we met een brede groep betrokkenen in het verzamelde materiaal. Deze zomer gingen Kind & Samenleving en Bataljong verder aan de slag met die input.
We stellen dan ook graag een eerste keer de conclusies en geleerde lessen aan jullie voor en bouwen samen aan een gedeelde taal die ruimte en participatie met elkaar verbindt.

We willen graag een gemengde groep van ruimtelijke en jeugdactoren, ambtenaren, praktijkwerkers, onderzoekers, planners, stadsmakers,... die met een kritisch oog naar de conclusies willen kijken - enkel zo kunnen we een gedeeld verhaal creëren dat ook echt verandering kan teweeg brengen.

 2. Wat school betekent voor leerlingen

Leerlingen spenderen ongeveer de helft van de tijd door op school. De school is dan ook een plek die veel meer is dan het gebouw waarin ze onderwijs krijgen. Het is een plaats waar ze vrienden ontmoeten, waar sociale interacties plaatsvinden, waar leerlingen zich veilig (of soms net niet) voelen, waar ze ook ontspannen of ruimte hebben om te bewegen,... De school is een tweede thuis - met alle positieve en negatieve emoties die daarbij horen.

Daarom gaan we samen op zoek naar hoe we de school ook bewust als brede en betekenisvolle plek kunnen vormgeven. Samen met heel wat stakeholders: leerkrachten, leerlingbegeleiders, jeugdwerkers, ambtenaren, vrijwilligers, ouders,...

We duiken samen in voorbeelden en onderzoeksmateriaal en laten ons inspireren door onder andere het werk van onderzoekscentrum EQUALITY (HOGENT)

We sluiten ten laatste tegen 16:00 samen af, met concrete plannen, verse inspiratie en een pak motivatie voor het nieuwe werkjaar

Voor wie?

Iedereen die impact heeft op het leven van kinderen en jongeren. 

Prijs?

Je kiest zelf of je een bijdrage betaalt voor je deelname. Je kan met andere woorden gratis deelnemen, of een solidariteitstarief betalen van 15.00€

Afgelopen

Praktisch

donderdag 29 september 2022
09:30 - 16:00
Philippe de Champagnestraat 23
1000 Brussel
Prijs
Vrije bijdrage
De Haene
Jolijn
Netwerk Jeugdvriendelijk en breed jeugdbeleid
0470 95 06 19

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief