fbpx Buitenspeeldag in tijden van corona | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenspeeldag in tijden van corona

Home»Boost je kennis»365 dagen buiten spelen»Buitenspeeldag»Buitenspeeldag in tijden van corona

BUITENSPEELDAG IN TIJDEN VAN CORONA

De coronapandemie heeft de laatste jaren invloed gehad op de (organisatie van de) Buitenspeeldag. Vorig jaar zijn we erin geslaagd om er een speciale maar onvergetelijke editie van de Buitenspeeldag van te maken! Het was een uitdaging om activiteiten te organiseren in coronatijden, maar daar waren allerlei creatieve oplossingen voor.

"Claim de straat, speel buiten en zet het belang van een speelvriendelijke publieke ruimte in de verf!"
Christoff Van Acker
Jeugddienst Lochristi

INSPIRATIE

Het is niet altijd evident om activiteiten te organiseren voor de Buitenspeeldag in corona tijden. Maar het resultaat op Buitenspeeldag 2021 mocht er wel echt zijn! Daarom sommen we hieronder enkele initiatieven en ideeën op ter inspiratie voor verdere buitenspeelactiviteiten.

Inhoud
Speelterreinen & pleintjes

Als je zelf geen activiteiten wil of kan organiseren, kan je ook gebruik maken van de faciliteiten die al aanwezig zijn in je gemeente of stad. Ga op de Buitenspeeldag of de periode er rond langs bij de pleintjes en speeltuinen. Neem een koffer speelmateriaal of animatiemiddelen mee om deze locaties extra in de kijker te zetten en de kinderen er te verwennen. Door de speeltuinen of pleintjes extra aandacht te geven, kan je zo kinderen aanmoedigen vaker buiten te spelen in hun eigen omgeving en wijk. Je bereikt de kinderen en jongeren dan ook in hun eigen vertrouwde omgeving. Vergeet hier niet het materiaal regelmatig te ontsmetten en hou het aantal kinderen (en ouders) in het oog. Je wil geen al te grote groepen creëren. Dit is hoe de jeugddienst in Merksem het zal aanpakken: “We plannen om met 2 animatoren op 21/4 van pleintje tot pleintje te trekken doorheen Merksem. Met koffer speelmateriaal en animatiemiddelen.”

Speelstraten

Wil je het nog meer verspreid aanpakken? Dan zijn speelstraten misschien je antwoord! Moedig je inwoners, buurtcomités, … aan om speelstraten te organiseren op de Buitenspeeldag. Zo kan je hopelijk een groot aantal kinderen buiten krijgen, vlak aan hun voordeur, verspreid over de hele wijk, gemeente of stad. In Izegem willen ze dit doen, als aanvulling op hun eigen activiteiten, en daarbij ingeschreven speelstraten belonen met een goodiebag vol speelplezier. Denk bijvoorbeeld aan krijt, een voetbal, waterpistolen, … of het promotiemateriaal van de Buitspeeldag. Meer informatie en tips voor speelstraten tijdens corona, kan je hier terug vinden.

Buitenspeel tracker

Zie je het niet zitten om iets te organiseren op de Buitenspeeldag zelf? Maar je wilt kinderen en jongeren wel buiten aan het spelen krijgen? Dat snappen we volledig! Probeer dan de focus te leggen op het belang van buitenspelen het hele jaar door en moedig gezinnen, families en vriendengroepen aan in hun bubbels buiten te spelen. We werken hiervoor ook een tof “gadget” uit:

  • Moedig kinderen en jongeren vanaf de Buitenspeeldag aan om meer buiten te gaan spelen. Niet enkel op 20 april, maar daag hen uit om #1000UurDeDeurUit. We ontwikkelen hiervoor in samenwerking met Maison Slash een tracker, dit dit concept naar Vlaanderen brachten, om al de gespeelde uren leuk bij te houden. Deze tracker kan je hier downloaden. Voor verdere inspiratie over deze tracker en inspiratie voor gezinnen, kan je op de website van Maison Slash een kijkje nemen. Het idee hiervoor komt vanuit de jeugddienst van Kontich.
Speelkaart & ontdekkingstochten

Een andere mogelijkheid is het ontwikkelen en verspreiden van een kaart van je gemeente of stad met daarop alle bestaande speeltuinen, parken, speelbossen, pleintjes, … Met deze kaart kan je kinderen, jongeren en hun ouders aanmoedigen om in 2021 alle plekken bezocht te hebben en hun omgeving al spelend te ontdekken. Om dit te ontwikkelen, kan je onder andere gebruik maken van Jeugdmaps. Dit platform kan je sinds kort ook embedden op je eigen website, waardoor je publiek hier makkelijk gebruik van kan maken. De ideale gelegenheid om de kaart up to date te brengen met alle speelmogelijkheden in je gemeente of stad. 

 Je kan er een verkenningstocht of schattenzoektocht aan koppelen met leuke doe-opdrachten die ouders met hun kinderen onderweg kunnen doen. Combineer het eventueel met een wedstrijd en beloon winnaars met duurzaam speelgoed waarmee ze buiten kunnen blijven spelen.

Speelpakket

Om spelen bij alle kinderen en jongeren te stimuleren, kan je ook "pretpakketten" samenstellen en rond delen op of voor de Buitenspeeldag. Daarmee krijg je kinderen hopelijk op de dag zelf maar ook lang erna aan het spelen. Dit kan je eventueel combineren met de tracker die we ontwikkelen. Of creëer een leuke brochure/flyer vol inspiratie voor ouders om met hun kinderen de straat, hun tuin, parken en bossen of de buurtpleintjes al spelend te ontdekken. 

“Doordat we de laatste jaren sowieso al meer neigden naar een echte campagne rond buiten spelen en minder een event met attracties, kunnen we nu onze kans grijpen.”
Katrijn Vanhauwaert
Jeugddienst Kontich

Probeer buitenspelen op een andere manier op de agenda te zetten. Hang bijvoorbeeld je gemeente of stad vol met posters over buitenspelen. Het is belangrijker dan ooit in deze corona-periode. 

Ben je op zoek naar nog verdere inspiratie voor buitenspeelactiviteiten? Dan kan je ook hier een kijkje nemen. Samen met de verschillende partners van de Buitenspeeldag, werd er ook aan een inspiratiebundel gewerkt. Deze staat niet in teken van corona, maar de focus ligt er wel op kleinschalige, lokale initiatieven in de omgeving van de kinderen en jongeren zelf.

De Craene
Cato
Regionale ondersteuning West-Vlaanderen
03 740 76 45

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief