fbpx Jeugdhulp en jeugdwerk | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdhulp en jeugdwerk

Home»Boost je kennis»Regie vrije tijd»Maak Samen Tijd Vrij»Jeugdhulp en jeugdwerk

Jeugdhulp en jeugdwerk

Plaatsing, langdurige opvang of leven in een voorziening heeft een ingrijpende impact op het leven van een jongere. Kinderen en jongeren komen (nood)gedwongen in residentiële voorzieningen terecht om hen te beschermen tijdens hun ontwikkeling, maar worden daardoor gehinderd in een ‘normaal’ leven. Zo blijkt uit het onderzoek Vrije tijd van jongeren in residentiële voorzieningen, persoonlijke ruimte of hulpverleningsruimte? (2016) 

Hieronder lees je meer over het project Maak Tijd Vrij. In 2021 zijn we gestart met een vervolgproject, Maak Samen Tijd Vrij. Meer hierover en de doelstellingen van dit nieuwe project, kan je hier vinden. 

Recht op vrije tijd

Net deze jongeren kunnen gebaat zijn bij een leuke, passende en uitdagende vrijetijdsbesteding. Meer nog, ze hebben er recht op! Van plezier en ontspanning, over het ontdekken en ontwikkelen van talenten en competenties naar het oefenen van sociale vaardigheden, groeien in vriendschappen of uitbouwen van een sociaal netwerk. Maar hun deelname aan jeugdwerk en ruimere vrijetijdsactiviteiten is beperkt. Er is zelden een structurele samenwerking met (jeugdwerk) organisaties.

Maak Tijd Vrij

Het project ‘Maak Tijd Vrij’ legt de link tussen jongeren die in voorzieningen voor bijzondere jeugdzorg verblijven en het jeugdwerk en andere vrijetijdsactiviteiten. Lokale besturen kunnen hier een belangrijke schakel in zijn.

Dit project wordt getrokken door De Ambrassade. Bataljong is één van de partners van het project, samen met VVSG, Agentschap Opgroeien, het Departement Jeugd, Cultuur & Media en het Vlaams Welzijnsverbond.

Het verhaal van 7 jongeren

7 jonge mensen deelden in dit project hun verhaal over jeugdhulp en jeugdwerk. Dit onder de vorm van vier strips en drie podcasts. Deze getuigenissen geven inzicht in het belang van vrije tijd voor jongere die in aanraking komen met jeugdhulp.

Tips en inspiratie

Dit project leidde tot een bundeling van tips en inspiratie voor drie belangrijke partners in het verhaal: lokale besturen, jeugdwerk en jeugdhulp. 

Verlinde
Tieme
Coördinatie breed jeugdbeleid
03 821 06 04

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief