fbpx Omgaan met moeilijke vragen en lastige gesprekken | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Omgaan met moeilijke vragen en lastige gesprekken

Home»Boost je kennis»Jonge nieuwkomers»STAP 4: Aanbod ondersteunen en uitbouwen»Omgaan met moeilijke vragen en lastige gesprekken

Omgaan met moeilijke vragen en lastige gesprekken

Hoe ga ik hiermee om?

Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal dragen mogelijks een verhaal met zich mee. Een verhaal van verlies, verandering, trauma, onzekerheid, ... Dat betekent echter niet dat we hen moeten beschouwen als gekwetste vogeltjes. Kinderen en jongeren zijn bovenal nog steeds gewoon jong, net zoals andere jongeren. Soms willen ze zich gewoon eens amuseren net zoals alle andere kinderen.

We moeten trauma-opvolging scheiden van zorgeloze vrije tijd. De rol van vrije tijd is dat het kind (even) terug kind kan zijn.

Toch moet je er soms mee rekening houden dat hun rugzakje een rol speelt in hun alledaags leven of dat een gesprek kan uitmonden in een bepaalde hulpvraag.

We geven hieronder daarom enkele websites waar je hierover meer informatie kan terugvinden:

  • Op de website van Wereldspelers vind je praktische tips over zaken waarmee je rekening kan houden en tips bij moeilijke gesprekken.
    Liever een vorming over volgen of jouw vrijwilligers op vorming sturen? Surf naar deze link en laat hen een online mini-vorming volgen over dit thema.  
  • Mobile School deelt zes heel praktische tips voor de omgang met kinderen en jongeren op de vlucht. Bekijk hier het filmpje dat is ingesproken door Tom Van Dyck.
  • Scouts en Gidsen Vlaanderen lijst tips op voor haar leiding om moeilijke gesprekken aan te gaan, breder dan enkel met kinderen en jongeren met een vluchtverhaal.
  • Het Rode Kruis Vlaanderen omschrijft tips voor gastgezinnen om eerste psychische hulpaan te bieden.
  • Bekijk ook het verslag van de sessie “Omgaan met trauma” uit het webinar.

Andere hulplijnen

Bewaak jouw grenzen en de grenzen van de vrijwilligers die je ondersteunt ook voldoende. Je bent geen hulpverlener, al is het onderscheid voor jongeren niet altijd even vlot te maken. Beloof daarom ook nooit hulp, wanneer je dit niet kunt waarmaken. Verwijs jongeren indien nodig door bijvoorbeeld naar begeleiders, mensen of organisaties die hen opvolgen of kunnen helpen.

Een overzicht van mogelijke hulplijnen:

  • Awel luistert naar kinderen en jongeren, dat wist je misschien al langer. Maar dat doet de luisterlijn sinds september ook in het Oekraïens en Russisch, voor kinderen en jongeren die Oekraïne ontvluchtten en nu in België verblijven. Een opdracht van de Vlaamse Overheid en iets wat ze bij succes willen uitbreiden met andere talen. awel.be/oekraïne of awel.be/ukraine dat zijn dé links naar de chatruimte. Ervaring leert dat de chatruimte samen verkennen, helpt. Neem de jongere in kwestie dus mee doorheen de openingsuren en geruststellende informatie.
  • Misschien kan je wel doorverwijzen naar het JAC (JongerenAdviesCentrum) of is er wel een Overkophuis in de buurt?
  • Solentra is de expert in psychische zorg en hulpverlening aan mensen met een vluchtelingenachtergrond, ook voor kinderen en jongeren. Sinds de oorlog in Oekraïne openden ze ook een helpdesk voor hulpverleners met vragen over psychologische begeleiding.

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief