fbpx Jonge nieuwkomers als animator/ begeleider van vrijetijdskansen | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge nieuwkomers als animator/ begeleider van vrijetijdskansen

Home»Boost je kennis»Jonge nieuwkomers»STAP 4: Aanbod ondersteunen en uitbouwen»Jonge nieuwkomers als animator/ begeleider van vrijetijdskansen

Jonge nieuwkomers als animator/ begeleider van vrijetijdskansen

 

Anna* (17j) woont sinds kort in België. Ze volgde nog maar twee maanden OKAN-onderwijs voor het zomervakantie werd. Vroeger speelde ze vaak met de kinderen in de wijk, haar zomervakantie zou ze dus graag ook al spelend doorbrengen. Echter is ze de Nederlandse taal nog niet goed machtig en heeft ze helemaal geen idee van hoe het jeugdwerk in Vlaanderen is georganiseerd. Ze heeft dus geen idee hoe ze hiermee aan de slag zou gaan. 

(*dit is een fictief personage wiens verhaal gebaseerd is op verschillende waargebeurde verhalen)

Net zoals Anna zijn er mogelijks heel wat andere jongeren met een vluchtverhaal die zin hebben om vrijetijdskansen van kinderen te begeleiden. Op het speelplein of sportkamp, tijdens een taalbad of op zomerkamp, heel wat mogelijkheden! 

Maar hoe bereid je hen hierop voor? Misschien is een (start)animatorcursus wel een goed idee? 

De startanimatorcursus als beginpunt

Startanimatorcursussen zijn de ideale eerste opstap in de animatorcarrière van een jonge nieuwkomer. Dit filmpje van Tumult legt uit wat zo'n startanimatorcursus dan precies is. 

Tumult omschrijft haar startanimatorcursus zelf als volgt: 

De cursus Startanimator is er speciaal voor jongeren die nog niet lang in België zijn en nog niet goed Nederlands spreken. Voor hen is het soms moeilijk om de cursus Animator te begrijpen omdat er ook wat theorie aan bod komt. Tijdens de cursus Startanimator worden de jongeren voorbereid om kinderen en jongeren te begeleiden op kampen en vakanties. Tijdens de zomervakantie kunnen de jongeren mee gaan op kamp met Tumult of met een andere organisatie. 

Iemand die de Startanimatorcursus volgde, begeleidt en animeert mee wat voor hem haar al mogelijk is. Een startanimator krijgt voldoende tijd om te ontdekken wat op kamp gaan nu écht is. Op cursus worden ze voorbereid op meegaan als animator op kamp. Gingen de voorbereidingen van het kamp vlot? Gaat het op kamp goed? Heb je op kamp zin om een spel uit te leggen? Dan kan dat zeker. Met hulp van de animatoren en hoofdanimatoren ga je op je eigen tempo aan de slag.

Organisaties die een (start)animatorcursus voor jonge nieuwkomers aanbieden: 

Tumult, raadpleeg via deze website wanneer de volgende startanimatorcursus zal plaatsvinden.

VDS ontwikkelt via verschillende projecten ook expertise in het betrekken van anderstalige nieuwkomers die ze in hun andere cursussen verder inzetten. 

Ook JES Gent heeft ervaring met het organiseren van startanimatorcursussen (4 woensdagnamiddagen ter voorbereiding van een animatorcursus). 

Misschien kan jij zelf ook een (start)animatorcursus organiseren in jouw gemeente! Neem daarvoor zeker eens contact op met de verschillende organisaties (zoals bijvoorbeeld Tumult) en ontdek de mogelijkheden.


Bekijk hier alvast hoe de speelpleincoördinatoren in Asse dit hebben aangepakt:

Externe video URL

Kijk zeker ook eens naar de ervaringen van de startanimatoren en de hoofdanimator.

Meertalige en anderstalige animatoren/begeleiders 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) ontwikkelde heel wat expertise over anderstalige nieuwkomers op het speelplein, maar die informatie kan ook gebruikt worden in andere vrijetijdsvormen. Raadpleeg zeker hun website waarop je ook het kleine grote drempelboek terugvindt waarin verschillende drempels worden opgelijst. 

Praktisch: mogen jonge nieuwkomers wel vrijwilligerswerk doen?

Jongeren met een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen onder verschillende statuten mee aanbod begeleiden of toeleider zijn.

  • Vrijwilligerswerk: deze site lijst op wie vrijwilligerswerk mag doen en onder welke voorwaarden. Personen zonder een wettig verblijf mogen geen vrijwilligerswerk doen, al heerst daar momenteel een gedoogdbeleid rond. Meer informatie vind je op deze website. Vrijwilligerswerk zonder ongeschikt verband staat open voor iedereen. Er is sprake van een ondergeschikt verband wanneer een werkgever de vrijwilliger bevelen kan geven over de uitoefning en de organisatie van het werk, waarbij er wel een zekere vrijheid in de uitoefening van de job kan bestaan. (Bron: Agentschap Integratie en Inburgering)
  • Verenigingswerk (Artikel 17):  verenigingswerk is een afzonderlijk statuut voor taken in de vrije tijd (sport en socio-culturele sector) waarvoor een arbeidsovereenkomst wordt afgesloten.
  • Jobstudent: om als jobstudent tewerkgesteld te kunnen worden, moet de hoofdactiviteit studeren zijn en de studentenarbeid daar duidelijk ondergeschikt aan zijn. Op hun verblijfskaart wordt ook “Arbeidsmarkt: onbeperkt” waardoor ze  onbeperkte toegang hebben tot de arbeidsmarkt (Bron: Vlaanderen)
  • Let op, wanneer de jongere of ouders van de jongere (waarbij de jongere inwoont) een leefloon ontvangen, kunnen deze inkomsten in rekening worden gebracht bij de berekeningen van bestaansmiddelen van het gezin. (zie punt 10b op de website van OCMW).

Meer informatie over juridische vragen bij jeugdwerk met jonge nieuwkomers vind je terug op de pagina van WereldSpelers.

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief