fbpx STAP 2: Haal kennis uit jouw netwerk | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

STAP 2: Haal kennis uit jouw netwerk

Home»Boost je kennis»Jonge nieuwkomers»STAP 2: Lokale context leren kennen»STAP 2: Haal kennis uit jouw netwerk

STAP 2: Haal kennis uit jouw netwerk

Na het doorlopen van de eerste stap waarin je jouw netwerk in kaart bracht, is het tijd om ook iets te doen met dat netwerk. Ook dat gebeurt op twee fronten: enerzijds kan je meer informatie krijgen over het aanbod in jouw gemeente, maar anderzijds is het ook belangrijk om de vrijetijdsinteresses van kinderen en jongeren met een vluchtverhaal te achterhalen. Hieronder vind je er meer informatie over! 

Ontwikkel kennis over het aanbod in jouw gemeente. 

Het kan handig zijn om een duidelijk overzicht te hebben van het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren in jouw gemeente. Op die manier heb je hier niet alleen zelf kennis over, maar kan je dit ook meegeven aan collega’s die ook in contact komen met kinderen en jongeren of kan je kinderen en jongeren (en hun ouders) voorzien met de juiste informatie.

Probeer een algemeen overzicht te krijgen van het aanbod en beperk dit dus zeker niet tot enkel de jeugdverenigingen, maar denk ook breder aan alle activiteiten die open staan voor kinderen en jongeren. Ook niet-georganiseerde activiteiten zoals een bezoek aan het zwembad, de bibliotheek of het lokale jongerencafé kunnen worden opgenomen.

We stellen een overzicht met enkele interessante vragen ter beschikking, maar deze hoeven jou niet te beperken. Voeg gerust toe of laat vragen weg afhankelijk van jouw lokale noden. Bekijk het document hieronder om de voorbeeldvragen terug te vinden. Je kan deze vragen ook raadplegen via een voorbeeld Google Formulier.

Vrijetijdsinteresses van kinderen en jongeren met een vluchtervaring

Het is ook cruciaal om de interesses van kinderen en jongeren in kaart te brengen zodat ze toegeleid kunnen worden naar het geschikte vrijetijdsaanbod of kunnen eventuele tekortkomingen in het bestaand aanbod worden opgespoord.

De toolbox van Navigate Youth kan alvast een eerste hulp bieden hierbij. Je vindt hier verschillende tools om over de vrijetijdsinteresses van kinderen en jongeren in gesprek te gaan (bijv. fotomethodieken). Er werd ook een poster ontwikkeld waarop een overzicht te vinden is van verschillende soorten vrijetijdsaanbod. 

 

 

Om de communicatie over vrijetijdsvoorkeuren te ondersteunen werd onderstaande tool ontwikkeld. Deze tool kan gebruikt worden door verschillende personen die in aanraking komen met jongeren. De tool werd ontwikkeld met oog op kinderen en jongeren met een vluchtverhaal (ondersteuning van anderstaligheid met picto’s) maar kan ook breder ingezet worden.

Hoe gebruik je deze tools? 

Achterhaal eerst de interesses van het kind of de jongere. Begin bijvoorbeeld met de eerste steekkaart om een categorie te kiezen waarna je alle pictogrammen van die bepaalde categorie kan laten zien. Laat hen iets aanduiden en vertaal hun keuze eventueel via vertaalapps zodat je zeker bent dat er geen communicatiefouten gemaakt werden. Bekijk vervolgens ook op welk moment men wenst deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.

Na dit gesprek kan je op basis van de expertise die je hebt opgebouwd over de vrijetijdskansen in jouw gemeente ook alvast mogelijke linken zoeken tussen vraag en aanbod! 

Sta je zelf niet in direct contact met de doelgroep? Verspreid deze tools dan onder collega's of partners die dat wel doen (bijv. OCMW-medewerker). Vanuit jouw eigen expertise over vrijetijdskansen kan je zo samen met experts over de doelgroep de juiste linken leggen! 

Ga je liever zelf aan de slag met de pictogrammen? Hieronder kan je alle pictogrammen terugvinden in een Word-document.

Mortier
Emily
Projectmedewerker recht op vrije tijd
03 375 23 40

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief