fbpx Anderstalige nieuwkomers en breed jeugdbeleid | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Anderstalige nieuwkomers en breed jeugdbeleid

Home»Boost je kennis»Jonge nieuwkomers»Op het kruispunt»Anderstalige nieuwkomers en breed jeugdbeleid

Anderstalige nieuwkomers en breed jeugdbeleid

Opgelet, deze pagina werd aangemaakt tijdens de vluchtelingencrisis naar aanleiding van de Oekraïnecrisis waardoor hier ook naar verwezen wordt.

Linken met opvang, onderwijs, wonen...

Enkele algemene aanbevelingen

  • De veerkracht van de lokale diensten en stakeholders staat al onder druk. Kan er versterking komen? Extra mensen inzetten is nodig. Graag ook mensen van Oekraïne zelf. Mogelijkheden om langer en meer vrijwilligers, animatoren, allerhande in te zetten in verschillende statuten zijn nodig. Verlaag hiervoor de drempels. Bv. tijdelijk statuut, verhogen van maximale drempels voor jobstudenten, enz. Denk ook aan de tijdelijke mogelijkheden die er waren bij de vaccinatiecentra.
  • Besteed zorg aan (autonome) mobiliteit van kinderen, jongeren en hun gezinnen. Verplaatsingen naar school en in de vrije tijd zijn voor velen niet zo evident in een verstedelijkt Vlaanderen.
  • Pas ermee op om kinderen /jongeren te snel en te uitgebreid als tolk in te zetten (bv. voor hun ouders). Dit zet extra druk op kinderen en jongeren.
  • Ze lijkt nog veraf, maar heb aandacht voor de zomervakantie. Die is erg lang in Vlaanderen en door het wegvallen van structuur zoals school en een beperkt sociaal netwerk, is dat vaak een heel moeilijke en lange periode voor jonge nieuwkomers.

Concreet materiaal

Onderwijs

Specifiek voor lokale besturen

Andere

 

Mortier
Emily
Projectmedewerker recht op vrije tijd

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief