fbpx Buitenspeeldag 2021 | Bataljong Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenspeeldag 2021

Home|Boost je kennis|365 dagen buiten spelen|Buitenspeeldag|Buitenspeeldag 2021

BUITENSPEELDAG 2021

De Buitenspeeldag in 2020 hebben we vorig jaar jammer genoeg moeten schrappen door de toen beginnende corona-pandemie. De editie van 2021 gaat wel door, maar het zal geen jaar worden zoals alle andere. De uitdaging blijft om in corona-tijden activiteiten te organiseren.

Het is moeilijk om te voorspellen wat de corona-situatie in april juist zal zijn. Al kunnen we er wel vanuit gaan dat er nog restricties en beperkingen zullen zijn. Het kan natuurlijk dat er tegen de Buitenspeeldag enkele versoepelingen doorgevoerd worden. Maar dit is nog volledig koffiedik kijken en daarom raden we aan om verschillende pistes uit te werken. Concrete ideeën en inspiratie kan je verder naar beneden lezen.

HUIDIGE SITUATIE

De maatregelen op deze pagina werden voor het laatst geüpdatet op donderdag 27/01/2021 om 13h00

Activiteiten op de Buitenspeeldag zullen in kleine groepen moeten doorgaan om de maatregelen zo rigoureus mogelijk na te lezen. Met de huidige aangekondigde maatregelen kunnen activiteiten voor de Buitenspeeldag doorgaan voor zowel kinderen onder als boven de 12 jaar.

Voor georganiseerd jeugdaanbod voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze (buiten de krokusvakantie) in groepen van max. 10 mogen samen komen zonder dat er fysieke afstand tussen de deelnemers moet zijn. Begeleiders tellen deze keer niet mee voor deze groepen van 10. Voor begeleiding blijft de regel gelden dat ze ten alle tijden een mondmasker moeten dragen. Voor jongeren tussen de 12 en 18 geldt dat ze, binnen georganiseerd jeugdaanbod, ook in groepen van max. 10 personen mogen samenkomen. Ook hier telt de begeleiding niet mee. Buitenactiviteiten zijn verplicht en activiteiten met intens fysiek contact zijn uit den boze. Voor zowel de begeleiding als de jongeren geldt de mondmaskerplicht.

Daarbovenop geldt de sterke aanbeveling aan ouders, voogden, .. om samen met hun kinderen 1 buitenschoolse activiteit te kiezen per week. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouders, niet bij de organisator van de activiteit. Gezinnen moeten dus de Buitenspeeldag kiezen als activiteit voor die week.

Bekijk zeker wat in jouw provincie, regio of gemeente eventueel bijkomende regels zijn. 

Wat raden we verder aan voor de Buitenspeeldag?

 • Focus op meer kleinschalige en verspreidde activiteiten, eerder dan één groot, centraal evenement waar je iedereen samenbrengt.
 • Probeer kinderen te laten spelen in hun eigen omgeving en publieke ruimte
 • We raden aan groepen van kinderen op één locatie te houden en ze niet door te schuiven tussen locaties.
  • Organiseer je activiteiten op verschillende locaties en wil je dat kinderen op meerdere plekken kunnen spelen? Hou rekening met het feit dat kinderen in bubbels van max. 10 moeten blijven en deze bubbels over de verschillende locaties dan consistent blijven. Laat ze niet individueel van locatie naar locatie gaan. Denk daarbij ook aan het reinigen van materiaal en de ruimte als er een nieuwe groep aankomt!
 • Probeer zoveel mogelijk activiteiten buiten te laten doorgaan
 • Verspreid je materiaal zoveel mogelijk over de verschillende groepen per locatie. Dit geldt voor sportmateriaal, muziekinstrumenten, verkleedmateriaal, materiaalkoffers, knutselgerief, klimgerief enz. Gebruik je toch hetzelfde materiaal over groepen heen? Vergeet dan niet zo grondig mogelijk te reinigen. Of wacht minstens 3 uur voor je het doorgeeft. 
 • Werk dit jaar met inschrijvingen of registraties om de grootte van de bubbels te controleren en voor eventuele contact tracing. Je kan altijd een deel van de plaatsen vrij houden, voor kinderen die niet zijn ingeschreven.
 • Denk op voorhand goed na over het logistieke luik: wat doe je met ouders die hun kinderen brengen en normaal blijven rond hangen? Dit jaar is dit allemaal niet mogelijk en is er een vloeiend systeem nodig om een verstopping te vermijden. 

Voor een ruimer overzicht van de huidige corona maatregelen in vraag en antwoord, kan je hier terecht. 

"Claim de straat, speel buiten en zet het belang van een speelvriendelijke publieke ruimte in de verf!"
Christoff Van Acker
Jeugddienst Lochristi

INSPIRATIE

We kunnen niet voorspellen wat de situatie gaat zijn in april, maar we kunnen er wel al vanuit gaan dat het geen Buitenspeeldag wordt zoals andere jaren. We raden daarom aan om te focussen op kleinschalige activiteiten, waarbij je naar de omgeving van kinderen gaat. Zo kan je misschien activiteiten per wijk organiseren, scholen inschakelen om kinderen in de voormiddag te laten buitenspelen in plaats van les te hebben, ... Maar ook deze activiteiten zullen misschien niet evident zijn om te plannen. Daarom sommen we hieronder enkele initiatieven en ideeën op ter inspiratie voor als je het anders wilt aanpakken:

 • Als je zelf geen activiteiten wil of kan organiseren, kan je ook gebruik maken van de faciliteiten die al aanwezig zijn in je gemeente of stad. Ga op de Buitenspeeldag of de periode er rond langs bij de pleintjes en speeltuinen. Neem een koffer speelmateriaal of animatiemiddelen mee om deze locaties extra in de kijker te zetten en de kinderen er te verwennen. Door de speeltuinen of pleintjes extra aandacht te geven, kan je zo kinderen aanmoedigen vaker buiten te spelen in hun eigen omgeving en wijk. Je bereikt de kinderen en jongeren dan ook in hun eigen vertrouwde omgeving. Vergeet hier niet het materiaal regelmatig te ontsmetten en hou het aantal kinderen (en ouders) in het oog. Je wil geen al te grote groepen creëren. Dit is hoe de jeugddienst in Merksem het zal aanpakken: “We plannen om met 2 animatoren op 21/4 van pleintje tot pleintje te trekken doorheen Merksem. Met koffer speelmateriaal en animatiemiddelen.”
 • Wil je het nog meer verspreid aanpakken? Dan zijn speelstraten misschien je antwoord! Moedig je inwoners, buurtcomités, … aan om speelstraten te organiseren op de Buitenspeeldag. Zo kan je hopelijk een groot aantal kinderen buiten krijgen, vlak aan hun voordeur, verspreid over de hele wijk, gemeente of stad. In Izegem willen ze dit doen, als aanvulling op hun eigen activiteiten, en daarbij ingeschreven speelstraten belonen met een goodiebag vol speelplezier. Denk bijvoorbeeld aan krijt, een voetbal, waterpistolen, … of het promotiemateriaal van de Buitspeeldag. Je kan ook een mobiele bakfiets DJ rond laten gaan en straat per straat kinderen aan het dansen zetten.

Zie je het niet zitten om iets te organiseren op de Buitenspeeldag zelf? Maar je wilt kinderen en jongeren wel buiten aan het spelen krijgen? Dat snappen we volledig! Probeer dan de focus te leggen op het belang van buitenspelen het hele jaar door en moedig gezinnen, families en vriendengroepen aan in hun bubbels buiten te spelen. We werken hiervoor ook een tof “gadget” uit:

 • Moedig kinderen en jongeren vanaf de Buitenspeeldag aan om meer buiten te gaan spelen. Niet enkel op 21 april, maar daag hen uit om #1000UurDeDeurUit. We ontwikkelen hiervoor in samenwerking met Maison Slash een tracker, dit dit concept naar Vlaanderen brachten, om al de gespeelde uren leuk bij te houden. Deze tracker kan je hier downloaden. Voor verdere inspiratie over deze tracker en inspiratie voor gezinnen, kan je op de website van Maison Slash een kijkje nemen. Het idee hiervoor komt vanuit de jeugddienst van Kontich.
“Doordat we de laatste jaren sowieso al meer neigden naar een echte campagne rond buiten spelen en minder een event met attracties, kunnen we nu onze kans grijpen.”
Katrijn Vanhauwaert
Jeugddienst Kontich
 • Een andere mogelijkheid is het ontwikkelen en verspreiden van een kaart van je gemeente of stad met daarop alle bestaande speeltuinen, parken, speelbossen, pleintjes, … Met deze kaart kan je kinderen, jongeren en hun ouders aanmoedigen om in 2021 alle plekken bezocht te hebben en hun omgeving al spelend te ontdekken. Je kan er een verkenningstocht of schattenzoektocht aan koppelen met leuke doe-opdrachten die ouders met hun kinderen onderweg kunnen doen. Combineer het eventueel met een wedstrijd en beloon winnaars met duurzaam speelgoed waarmee ze buiten kunnen blijven spelen.

 

 • Om spelen bij alle kinderen en jongeren te stimuleren, kan je ook "pretpakketten" samenstellen en rond delen op of voor de Buitenspeeldag. Daarmee krijg je kinderen hopelijk op de dag zelf maar ook lang erna aan het spelen. Dit kan je eventueel combineren met de tracker die we ontwikkelen. Of creëer een leuke brochure/flyer vol inspiratie voor ouders om met hun kinderen de straat, hun tuin, parken en bossen of de buurtpleintjes al spelend te ontdekken. 

 

Wat je ook doet als gemeente of stad, we moedigen alle lokale besturen aan om op 21 april te communiceren over de Buitenspeeldag en het belang van buitenspelen voor kinderen en jongeren. Lukt het niet om iets te organiseren? Probeer buitenspelen dan op een andere manier op de agenda te zetten. Hang bijvoorbeeld vlak voor de Buitenspeeldag je gemeente of stad vol met posters over buitenspelen. Het is belangrijker dan ooit in deze corona-periode. 

Ben je op zoek naar nog verdere inspiratie voor je Buitenspeeldag? Dan kan ook hier een kijkje nemen. Samen met de verschillende partners van de Buitenspeeldag, wordt er momenteel ook aan een inspiratiebundel gewerkt. Deze staat niet in teken van corona, maar de focus ligt er wel op kleinschalige, lokale initiatieven in de omgeving van de kinderen en jongeren zelf. Deze zou normaal gezien midden februari beschikbaar zijn. 

Allonsius
Cara
Stafmedewerker vrije tijd
03 740 76 45

Contacteer ons

Bataljong vzw
Ossenmarkt 3
2000 Antwerpen
03/821.06.06
info@bataljong.be

Volg Bataljong

Nieuwsbrief